Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Időjárás és előrejelzése Cikkek: 341 - 360

Visszatér az ózonlyuk

Visszatér az ózonlyukSajnos az Antarktisz fölötti ózonlyuk megjelenése mára évente visszatérő jelenséggé vált. A vékonyodó ózonréteget az Envisat műhold is megörökítette.

Hőmérők Föld körüli pályán

Hőmérők Föld körüli pályánBolygónknak hőemelkedése van - amint azt a körülötte keringő "lázmérők" adatai alapján is megerősítették.

Az európai „hurrikánvadász” újra működik

Az európai „hurrikánvadász” újra működikHároméves szünet után sikerült életre kelteni az ERS-2 távérzékelési mesterséges hold egyik, az óceánfelszín fölött uralkodó szél sebességét mérő műszerét.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (5. rész): Távérzékelés, meteorológia

Kínában az űrtechnikát kiterjedten alkalmazzák az erdészetben, a vízügyben, a geológiai és az óceanológiai kutatásokban, vagy éppen az időjárás előrejelzésben.

A Pentagon NASA időjárási műholdakat is „bevet” a háborúban

A Pentagon NASA időjárási műholdakat is „bevet” a háborúbanEgy amerikai kormánytisztviselő nyilatkozata szerint a Pentagon a NASA pár időjárási műholdját is felhasználja az Irak elleni hadviselésben.

STS-107: Az egyik űrhajósról nevezik el India legújabb műholdját

STS-107: Az egyik űrhajósról nevezik el India legújabb műholdját11:18. India legújabb műholdcsaládja mostantól a Columbia indiai származású űrhajósnőjének nevét viseli.

A SORCE a Napot vizsgálja

A SORCE a Napot vizsgáljaRemekül működik a NASA SORCE (Solar Radiation and Climate Experiment) műholdja. A mesterséges hold még szombat délután került pályája, és egyelőre csak pozitív híreket kaptunk róla. A műhold - nem igazán megszokott módon - az Orbital Sciences űripari vállalat Pegasus XL rakétáján, egy repülőgép hasára függesztve startolt. Feladata a Napból érkező elektromágneses sugárzásban felfedezhető apró ingadozások vizsgálata.

Pályán a legújabb óriás távérzékelő műhold

Pályán a legújabb óriás távérzékelő műholdSzombatra virradó éjszaka saját hordozórakétával pályára állt Japán legújabb nehéz távérzékelő műholdja. Az ADEOS-2 ma az egyik legnagyobb ilyen rendeltetésű űreszköz a Föld körüli pályán, egyben a valaha saját rakétával indított legnehezebb japán űreszköz. Az ADEOS-2 mellett egyébként három potyautas is helyet foglalt: két japán és egy ausztrál mikro-műhold. Ebben a cikkben az ADEOS-2 holdat és a H-IIA rakétát ismertetjük.

Startra kész a SORCE

Startra kész a SORCE2003 januárjában startol a Cape Canaveral Űrkikötőből (Kennedy Űrközpont, Florida) az Orbital Sciences űripari vállalat Pegasus XL rakétáján a NASA SORCE (Solar Radiation and Climate Experiment) űrszondája. Feladata a Napból érkező elektromágneses sugárzásban felfedezhető apró ingadozások vizsgálata, mérési tartománya a spektrum csaknem 95%-át fedi le.

Az első kép az indiai METSAT-ról

Az első kép az indiai METSAT-rólA közelmúltban felbocsájtott indiai METSAT műhold első felvétele a VHRR (Very High Resolution Radiometer - nagyon nagy felbontású sugárzásmérő) jelű műszertől érkezett az irányítóközpontba. A METSAT az ázsiai ország első, teljes egészében meteorológiai célokra fejlesztett mesterséges holdja.

Tajvani távérzékelő mesterséges hold

Tajvani távérzékelő mesterséges holdNemrég állították Föld körüli pályára Tajvan második mesterséges holdját.

Tájfun az űrből

Tájfun az űrbőlAz ESA Envisat távérzékelő holdjával készített kép a Fülöp-szigeteken a múlt héten pusztító Nida tájfunt mutatja.

Földi porviharok

Földi porviharokHomok és porviharok nem csak a Marson, hanem a Földön is vannak: ez látszik a Terra műhold egyik lenyűgöző felvételén.

SOHO (1. rész) Az öregedés jelei

SOHO (1. rész) Az öregedés jeleiAz antenna pozíciójának hibája miatt félő volt, hogy június 27-től elsötétülnek a SOHO képei, s 19 napig nélkülöznünk kell a Napot figyelő „űrszem” adatait. Úgy tűnik azonban, hogy sikerülhet minimalizálni az adatveszteséget, sőt az ESA mai közleménye szerint a probléma hosszú távon jóval kisebb lesz mint azt korábban gondolták. A mostani közlemény jó alkalom arra, hogy (egy kétrészes cikksorozatban) megismerkedjünk ezzel a nem mindennapi űreszközzel.

Elhalasztották az Ariane startját

Elhalasztották az Ariane startjátAz Ariane 5 megnövelt tolóerejű változatának tavaly decemberi meghibásodása után most indították volna először a nagyrakéta alapváltozatát. A startot azonban el kellett halasztani – ezúttal nem a rakéta hibája miatt.

STS-107 (4. rész): Egy apró, ám fontos magyar hozzájárulás

STS-107 (4. rész): Egy apró, ám fontos magyar hozzájárulás12:12. A szombaton landoló amerikai űrrepülőgép egyik kisérletének részeként szinkronizált felszíni megfigyelések is folytak az elmúlt napokban. A nemzetközi hálózat pontjai az Antarktiszon, Braziliában, az Egyesült Államokban, Izraelben, Japánban, Németországban, Magyarországon és Tajvanon működve segítették a munkát.

Újévi indulás: 2003-ra csúszott át a Coriolis

Újévi indulás: 2003-ra csúszott át a CoriolisHatodszorra próbálták meg elindítani a Coriolis katonai műholdat, szerencsére ez alkalommal nem szólt közbe az időjárás és sikeres volt a start. A katonai célú óceanológiai és meteorológiai vizsgálatokat végző űreszköz közép-európai idő szerint hétfőn 15:19-kor startolt, és egy óra múlva elérte a keringési pályát.

Bemutatták az MSG-1 első felvételét

Bemutatták az MSG-1 első felvételétA héten mutatták be az augusztus végén indított legújabb európai meteorológiai műhold első felvételét. A színes kompozit felvétel a felhőrendszerek drámai szerkezetét láttatja. Az MSG-1 felvételének érdekessége, hogy szinte napra pontosan 25 évvel az első európai meteorológiai műhold - a Meteosat-1 - indítása után készült, hisz a Meteosat-1 1977. november 23-án került pályára.

Boldog szülinapot, Meteosat!

Boldog szülinapot, Meteosat!1977. november 23-án indult a világűrbe az első Meteosat műhold, hogy azután ő és kései utódai immár 25 éve biztosítsák a folyamatos meteorológiai műholdképeket kontinensünkről.

A NASA műholdja segíti a megbízhatóbb hurrikán-előrejelzést

A NASA műholdja segíti a megbízhatóbb hurrikán-előrejelzéstTíz éve múlt, hogy az USA partjainál kifejlődött az Andrew hurrikán és az amerikai történelem legköltségesebb hurrikán-pusztítását okozta, miközben hihetetlen méretű károkat okozott Florida déli részén. Azóta az amerikai űrhivatal (NASA) három olyan műholdat is indított, melyek segíthetnek a trópusi ciklonok eddigieknél jóval megbízhatóbb előrejelzésében.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 360 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024