Időjárás és előrejelzése Cikkek: 241 - 260

Az első „vizes” képek

Az első „vizes” képekAz európai SMOS műhold, amely a talaj nedvességtartalmát és az óceánok vizének sótartalmát méri, a hamarosan véget érő kalibrációs folyamat után lassan megkezdheti rendszeres megfigyeléseit.

Halálos hideg Európában

Halálos hideg EurópábanDecember közepén szokatlanul hideg sarkvidéki levegő tört be Európába. Közel száz ember vesztette életét.

Amerikai katonai meteorológiai hold indult

Amerikai katonai meteorológiai hold indultA DMSP-F18 jelű műhold az amerikai légierő időjárás-előrejelző flottájához csatlakozik.

Bajkonuri nagyüzem

Bajkonuri nagyüzemAlig több mint három órás eltéréssel két rakéta is startolt csütörtökön a kazahsztáni indítóhelyről.

A legújabb meteorológiai hold első képe

A legújabb meteorológiai hold első képeA június végén indult amerikai GOES-14 felvételén a kezdődő szezon első hurrikánjai is láthatók.

Úton a GOES-O

Úton a GOES-OA legújabb amerikai geostacionárius meteorológiai műhold magyar idő szerint vasárnap hajnalban startolt.

Műholdas csapadékbecslések beválása 2008 tavaszán

Műholdas csapadékbecslések beválása 2008 tavaszánA meteorológiai műholdak adatainak egyik nagy érdeklődésre számot tartó alkalmazási területe a csapadékbecslés. Hogyan váltak be a műholdas adatokon alapuló csapadékbecslések a 2008-as tavaszi esőzések esetében?

Bolygónk az űrből (8) – A tengerfelszín hőmérséklete

Bolygónk az űrből (8) – A tengerfelszín hőmérsékleteA tenger hőmérséklete nagy hatással van az időjárás és a klíma alakulására.

Hőhullám és bozóttüzek Ausztráliában

Hőhullám és bozóttüzek AusztráliábanHa az időjárás-jelentésekben szerepel, 40 Celsius-fok már elég magasnak számít. Február elején Ausztrália délkeleti részén még ezt is meghaladta a hőmérséklet.

Bolygónk az űrből (4) – Felhőtérkép

Bolygónk az űrből (4) – FelhőtérképOnnan kapjuk az esőt és a havat, de a Föld energia-háztartásának szabályozása szempontjából is igen fontos a felhőzet.

Miért hideg az idei tél?

Miért hideg az idei tél?Az Európában, Észak-Amerikában vagy Ázsia északi részén élők igazolhatják, hogy 2009 decemberének időjárása a szokásosnál sokkal hidegebb volt.

Rossz hír a hurrikán-megfigyelőknek

Rossz hír a hurrikán-megfigyelőknekElromlott a QuikSCAT. A NASA veterán műholdjának szélsebességi adatai nagyon fognak hiányozni az időjárási előjelzésekből, különösen a távoli óceánok fölött kialakuló trópusi viharok esetén.

A biztonságosabb repülésért

A biztonságosabb repülésértA NASA támogatásával fejlesztett információs rendszer műholdas adatokat is felhasznál arra, hogy a a repülőgépek vezetőit a heves viharok és légköri turbulencia zónáira időben előre figyelmeztesse.

Egy hurrikán két arca

Egy hurrikán két arcaA Jimena nevű hurrikán szeptember első napjaiban érte el Mexikót. Egy műholdfelvételt, valamint a vihar „keresztmetszetét” is láthatjuk.

GPS-szel a szombati vihar nyomában

GPS-szel a szombati vihar nyomábanJúlius 18-án (múlt szombaton) egy rendkívül erős hidegfront vonult végig az országon, drasztikus hőmérséklet-zuhanást, erős szelet, heves zivatarokat, jégesőt hozva magával.

Készül az ESA új földmegfigyelő műholdja

Készül az ESA új földmegfigyelő műholdjaA talaj nedvességtartalmát és az óceánok sótartalmát feltérképező SMOS szeptemberben indulhat az oroszországi Pleszeckből.

Csapadékbecslések az űrből

Csapadékbecslések az űrbőlA csapadék mennyiségének becslése a világűrből igazi kihívás a műholdakkal foglalkozó kutatóknak. A legfőbb probléma, hogy a becslés olyan tulajdonságok mérésén alapul, melyek csupán közvetett viszonyban állnak a lehulló csapadékkal.

A jövő európai meteorológiai holdjai

A jövő európai meteorológiai holdjaiAz EUMETSAT-nál tervezik az európai meteorológiai napszinkron műholdak következő generációját, a Post-EPS műholdcsaládot.

Pályán egy kalandos sorsú műhold

Pályán egy kalandos sorsú műhold Az amerikai NOAA-N Prime időjárás- és klímakutató mesterséges hold már öt évvel ezelőtt is majdnem kész volt, amikor a szerelőcsarnokban egyszerűen leejtették...

Bolygónk az űrből (3) – Esőtérkép

Bolygónk az űrből (3) – Esőtérkép A Földön a növények és állatok számára a legfontosabb édesvízforrás az esőzés, ami így alapvető az élet fenntartása szempontjából.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 333 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022