Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Időjárás és előrejelzése Cikkek: 241 - 260

Tíz év a klímakutatás szolgálatában: Jason-1

Tíz év a klímakutatás szolgálatában: Jason-1A francia-amerikai óceánmegfigyelő műhold segítségével közel két évtizedes folyamatos mérési sorozat áll rendelkezésre az óceánok felszínéről.

Amerikai poláris földmegfigyelő hold

Amerikai poláris földmegfigyelő holdAz NPP rövidítésű űreszköz Kaliforniából indult pénteken, Delta-2 rakétával.

Tengeri sótérkép az Aquariustól

Tengeri sótérkép az AquariustólAz argentin SAC-D műholdon repülő amerikai berendezést sikerült beüzemelni, s már el is készítette a világ óceánjainak sókoncentráció-térképét.

Aquarius

AquariusAz argentin SAC-D műholdon repülő amerikai berendezés az óceánok vizének sótartalmát figyeli majd.

Földmegfigyelés az űrből – brit részvétellel

Földmegfigyelés az űrből – brit részvétellelNagy-Britannia a negyedik helyzett azon külföldi országok sorában, ahonnan tavaly a legtöbb látogató érkezett az Űrvilág oldalaira.

A Glory műhold is elveszett

A Glory műhold is elveszettKaliforniából ma elindult a NASA új klímakutató mesterséges holdja, de úgy járt, mint 2009-ben ugyanilyen rakétával egy másik.

MEGFEJTÉS: Heves esőzések

MEGFEJTÉS: Heves esőzésekPanama, Costa Rica, Kolumbia. Ezek az országok voltak a rejtvényül feladott térképrészleten. Kiderül az is, ki nyerte tőlünk az első Iskolai Űratlaszt.

Szárazság Amazóniában

Szárazság AmazóniábanMíg itthon a belvíz okoz gondot, a világ másik felén, Dél-Amerikában, az Amazonas medencéjében rekordszárazság van. Műholdképek segítségével mutatjuk be a jeleit.

Hóból is megárt a sok

Hóból is megárt a sokMennyi hó esett? Megmutatják a műholdak! Már működik és nyilvánosan elérhető az ESA finn vezetéssel létrehozott GlobSnow szolgáltatása.

Ózon három kínai nagyváros körül

Ózon három kínai nagyváros körülAz európai MetOp-A műholdon repülő francia építésű műszerrel a légkör legalsó rétegében, a troposzférában felgyülemlő ózon mennyiségét is mérni tudják.

A Föld hőmérlege

A Föld hőmérlegeTöbb évtizedes műholdas méréssorozatok azt mutatják, hogy bolygónk kívülről több hőenergiát kap, mint amennyit kisugároz a világűrbe.

Megha-Tropiques és három másik

Megha-Tropiques és három másikIndiai PSLV rakétával indult a francia-indiai időjárás- és klímakutató űreszköz. Útitársa három mikroműhold volt.

Kellenek az időjárási műholdak!

Kellenek az időjárási műholdak!Amerikai gazdasági, környezetvédelmi és tudományos szakemberek hangsúlyozták az alacsony poláris pályákon repülő meteorológiai holdak fontosságát, még ezekben a szűkösebb költségvetésű években is.

Megint hamu

Megint hamuA tavalyi emlékezetes, az európai légi forgalmat megbénító izlandi vulkánkitörés után alig több mint egy évvel most egy másik izlandi tűzhányó lövell(t) hamut a levegőbe.

Az űrből is látszik a talaj szárazsága

Az űrből is látszik a talaj szárazságaAz ESA SMOS radaros műholdja az óceáni vizek sótartalmának és a talaj nedvességtartalmának mérésére készült, 2009 novemberében állították pályára. A műholdas adatok alapján is jól felismerhető az a szárazság, ami az idei tavaszon Európát sújtja.

Körülbelül 80 nap alatt a Föld körül...

Körülbelül 80 nap alatt a Föld körül......avagy hogyan ötvözik a sportot, a Barcelona World Race vitorlásversenyt a világűrből végzett tudományos kutatással.

Orosz meteorológiai műhold indult

Orosz meteorológiai műhold indultA régóta várt Elektro-L nevű új sorozat első tagját geostacionárius pályára szánják.

Melegszenek a tavak

Melegszenek a tavakA Föld nagyobb tavainak első, űrből végzett távérzékeléssel történt globális felmérése azt mutatja, hogy a vizek hőmérséklete az elmúlt 25 évben emelkedett.

Melegebb éghajlat, kevesebb növényzet

Melegebb éghajlat, kevesebb növényzetKorábban azt gondolták, hogy a növekvő hőmérséklet kedvez a növények fejlődésének. Műholdas adatok alapján most kimutatták, hogy az elmúlt évtizedben a törvényszerűség globális méretekben megfordulni látszik.

Hőség Oroszországban

Hőség Oroszországban2010 nyarán Oroszországban többféle súlyos természeti csapással kell megküzdeni.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Összesen 362 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024