Hazai kutatóhelyek és űripar Cikkek: 361 - 380

Sikeresen pályára állt az első magyar műhold

Sikeresen pályára állt az első magyar műholdHa minden a tervek szerint alakul, a Masat-1 első jeleit délután 4 körül foghatják a műegyetemi követőállomáson.

BEXUS program, avagy a CoCoRAD kísérlet új formát ölt!

BEXUS program, avagy a CoCoRAD kísérlet új formát ölt!A CoCoRAD kísérlet tavalyi sikere után itt a TECHDOSE. A magyar egyetemi csapat idén is lehetőséget kapott az ESA ballonprogramjában való részvételre.

Egy hét múlva indulhat a Masat-1

Egy hét múlva indulhat a Masat-1Az első magyar készítésű műholdat szállító Vega rakéta már készen várakozik az indítóállásban, a francia guyanai Kourou űrközpontban.

Műholdindítás Kínából – magyar vonatkozással

Műholdindítás Kínából – magyar vonatkozássalVilágszerte az első idei űrindítás alkalmával mindjárt két műhold, és egy magyar gyártású berendezés is Föld körüli pályára került.

Egy egész „raj” követi a „Bajnokot”

Egy egész „raj” követi a „Bajnokot”A CHAMP műhold utódjaként az ESA 2012-ben tervezi indítani új, három műholdból álló flottáját, a Swarmot. A küldetés célja a földi mágneses tér minden eddiginél pontosabban felmérése.

Negyedikén „ér földet” a Mars500

Negyedikén „ér földet” a Mars500Az MTA Pszichológiai Kutatóintézet munkatársai is jártak a Marson és az expedíciót megelőzve sikeresen vissza is tértek Budapestre.

Cikkeket várnak az Űrtan Évkönyvbe

Cikkeket várnak az Űrtan ÉvkönyvbeAz űrkutatással kapcsolatos bármely tudományágban elért, hazai vonatkozású eredményekről vár színvonalas ismeretterjesztő írásokat a jövőre megjelenő 2010-2011-es Űrtan Évkönyvbe a MANT.

Gagarin útjára emlékeztek

Gagarin útjára emlékeztekA fokvárosi Nemzetközi Világűrkongresszus csütörtöki napján Gagarin útjára emlékeztek űrhajósok, és egy különleges telefonhívás is érkezett.

Hamarosan kezdődik a 62. Világűrkongresszus

Hamarosan kezdődik a 62. VilágűrkongresszusAz idei évben ezúttal Fokváros ad otthont a világ legnagyobb űrkutatási konferenciájának. A jövő héten több mint kétezer szakember fog találkozni a dél-afrikai rendezvényen.

A CoCoRAD diákcsapat kísérletük felbocsátására vár!

A CoCoRAD diákcsapat kísérletük felbocsátására vár!A BEXUS-12 ballon felbocsátására – fedélzetén a magyar CoCoRAD kísérlettel – várhatóan a napokban kerül sor az észak-svédországi Esrange Űrközpontból, Kiruna közeléből.

PROGRAMAJÁNLÓ: Kreatív Magyarország

PROGRAMAJÁNLÓ: Kreatív MagyarországKreatív Magyarország – Mérnöki tudás címmel kiállítás lesz a BME Központi épületének aulájában, 2012. február 14-20. között.

Magyar kísérlet is volt januárban az űrállomáson

Magyar kísérlet is volt januárban az űrállomásonVége felé közeledik a magyar pszichológusok kutatómunkája a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Január 3-án végezte el André Kuipers holland asztronauta a NeuroSpat kísérlet egyik utolsó mérését.

A régi Progressz helyet csinált az újnak

A régi Progressz helyet csinált az újnakA Progressz M-13M teherűrhajó levált az űrállomásról. Mielőtt megsemmisülne a sűrű légkörben, még pályára állít egy orosz kutatóműholdat, amelyen magyar készítésű berendezés is repül.

A Magyar Űripari Klaszter ingatlan-beruházása

A Magyar Űripari Klaszter ingatlan-beruházásaMegvalósult az Űripari Centrum ingatlan-beruházása Miskolcon.

Vega rakétán indulhat útjára a Masat-1

Vega rakétán indulhat útjára a Masat-1Magyarország első műholdja, a Masat-1 páratlan lehetőséget kapott. Részt vehet az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétájának első küldetésében, mely Kourouból indul 2012. január végén.

Magyar berendezés egy luxemburgi műholdon (2. rész)

Magyar berendezés egy luxemburgi műholdon (2. rész)A tengeri hajók követésére készült, a múlt héten pályára állított VesselSat-1 műhold egyik fontos berendezése, egy digitális modulátor Magyarországon, a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft-nél készült. És ez még csak a kezdet.

Az IAF zászlaja elhagyja Afrikát

Az IAF zászlaja elhagyja AfrikátVéget ért a 62. Nemzetközi Világűrkongresszus. A konferencia hivatalos záróeseményén a dél-afrikai szervezők átadták a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség zászlaját a 2012-es konferencia olasz szervezőinek.

Magyar részvétel a Nemzetközi Űrtechnológiai Konferencián

Magyar részvétel a Nemzetközi Űrtechnológiai KonferenciánSzeptember 15-17. között Athénben rendezték a Nemzetközi Űrtechnológiai Konferenciát (ICST), amelyen a résztvevők az űrtudományok és az űrtechnológia változatos témaköreiben ismertették legújabb kutatási és fejlesztési eredményeiket.

CoCoRAD: teljes siker!

CoCoRAD: teljes siker!A magyar CoCoRAD diákcsapat svédországi ballonkísérletét az időjárás csak késleltetni tudta. A mérések kitűnően sikerültek.

Kutatók Éjszakája - csillagászattal

Kutatók Éjszakája - csillagászattalSzeptember 23-án (pénteken) ismét Kutatók Éjszakája! Az ELTE TTK Csillagászati Tanszéke is érdekes programmal készül, és még az éjszakát sem várják meg...
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Összesen 668 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020