Amerika és az űrcsillagászat Cikkek: 361 - 380

50 éves a NASA (3. rész: A Naprendszer új titkai)

50 éves a NASA (3. rész: A Naprendszer új titkai)Van a NASA-nak egy szekciója, amely töretlenül szállítja a sikereket és szerencsére nem került semmiféle válaszút elé: az űrszondás Naprendszer-kutatás. Az elmúlt öt év e területen a legendás idők közé tartozott.

MAVEN-nel a Marshoz

MAVEN-nel a MarshozA versengő javaslatok közül a NASA kiválasztotta a 2013-ban a Marshoz küldendő űrszondát, amely a bolygó légkörét kutatja majd.

A Hubble javítása mint „műtét”

A Hubble javítása mint „műtét”Amikor októberben az űrrepülőgép utasai meglátogatják a Hubble-űrtávcsövet, hogy végrehajtsák az utolsó helyszíni nagyjavítást, olyan munkákat is végeznek majd, amilyeneket eddig még senki az űrben.

Repül a GLAST

Repül a GLASTMa elindult a NASA régen várt új gamma-csillagászati űrobszervatóriuma.

Startra kész a GLAST

Startra kész a GLASTA NASA gamma-csillagászati űrteleszkópja legkorábban június 5-én indulhat Delta-2 rakétával.

A Jupiter és a Szaturnusz röntgentitkai

A Jupiter és a Szaturnusz röntgentitkaiTalán meglepő, de a bolygókat is tudjuk tanulmányozni a röntgensugárzás tartományában. A Chandra eredményeiből válogatunk.

Mély Chandra felvétel a Cas A szupernóva- maradványról

Mély Chandra felvétel a Cas A szupernóva- maradványrólA röntgen-űrteleszkóppal 2004-ben egymillió másodpercig figyelték a Cassiopeia A szupernóva-maradványt és számos érdekességre bukkantak.

Végre úton a Dawn

Végre úton a DawnDelta-2 hordozórakétával elhagyta a Földet a NASA kisbolygókutató űrszondája, amely a Vestát, majd később a Cerest is közelről tanulmányozza majd.

A friss marsi folyásnyomok nem víztől származnak

A friss marsi folyásnyomok nem víztől származnakA Mars Reconnaissance Orbiter legújabb mérései nem igazolták, hogy a tavaly felfedezett kráteroldali folyásnyomoknak közük lenne a vízhez.

A Voyager űrszondák 30 éve

A Voyager űrszondák 30 éveHárom évtizeddel ezelőtt indult az emlékezetes sikerű Voyager-2 és Voyager-1 a Naprendszer óriásbolygói felé.

Hubble: javítás előtt váratlan hiba

Hubble: javítás előtt váratlan hibaÉpp mielőtt az Atlantis űrhajósai elindultak volna az űrtávcső javítására, az adattároló és -továbbító rendszer meghibásodott. Mindez az űrrepülőgép startját is jócskán késlelteti.

Rejtélyes valami a Hubble képein

Rejtélyes valami a Hubble képein Egy amerikai vezetésű csillagászcsoport érdekes objektumot fedezett fel a Hubble-űrtávcsővel. Egyelőre fogalmuk sincs, hogy mi lehet az...

A Naprendszer legnagyobb krátere

A Naprendszer legnagyobb krátereAmerikai kutatók a Mars űrszondás megfigyeléseinek alapján a Naprendszerben valaha talált legnagyobb becsapódási krátert ismerték fel.

Szomorú vég

Szomorú végTavaly ősz óta a CHIPSat ultraibolya csillagászati miniműhold a harmadik űreszköz, amelyet a NASA takarékossági okokból nem működtet tovább.

Utazás (majdnem) a Napba

Utazás (majdnem) a Napba2015-ben indulhat a NASA Solar Probe űrszondája, amely minden eddigi űreszköznél közelebb merészkedne központi csillagunkhoz.

Lehet szebb, mint GLAST?

Lehet szebb, mint GLAST?Nyilvános pályázaton keresnek jól hangzó új nevet a következő, idén indítandó nagy amerikai űrcsillagászati obszervatóriumnak, a gamma-tartományban működő GLAST-nak.

Chandra és egy szupernóva-maradvány

Chandra  és egy szupernóva-maradványEzen a nemrég nyilvánosságra hozott felvételen megfigyelhető, mi is történik, miután egy csillag szupernóvaként felrobban.

Éjjel melegebb, nappal hidegebb. Mi az?

Éjjel melegebb, nappal hidegebb. Mi az?Talán barlangok a Marson? A Mars Odyssey űrszonda infravörös mérései alapján egy hatalmas vulkáni hegy lejtőin látható felszíni nyílásokat vizsgáltak.

Űrcsillagászok vesztesége

Űrcsillagászok veszteségeNyolc sikeres év után felmondta a szolgálatot a NASA távoli ultraibolya tartományban működő csillagászati meterséges holdja, a FUSE.

Hamarosan indulhat a Phoenix

Hamarosan indulhat a PhoenixA Marsra 2008-ban leszálló amerikai űreszköz a bolygó északi pólusához közeli felszínt kutatja majd.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 408 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024