Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Amerika és az űrcsillagászat Cikkek: 361 - 380

A Spitzer „ikreket” fedezett fel

A Spitzer „ikreket” fedezett felEzek az objektumok segíthetnek a csillagászoknak megérteni a barna törpék felépítését és fejlődését.

Májusban indulhat a Hubble javítása

Májusban indulhat a Hubble javításaÚjabb startdátumot jelöltek ki az Atlantis űrrepülőgép (STS-125) útjára.

Elhúzódik a Hubble újraindítása

Elhúzódik a Hubble újraindításaSzeptember végén az adatkezelő elektronikus rendszer romlott el az űrtávcső fedélzetén. A tartalék rendszerre való átkapcsolás közben két másik hiba is fellépett, ezek megoldásán az irányítók tovább dolgoznak.

50 éves a NASA (3. rész: A Naprendszer új titkai)

50 éves a NASA (3. rész: A Naprendszer új titkai)Van a NASA-nak egy szekciója, amely töretlenül szállítja a sikereket és szerencsére nem került semmiféle válaszút elé: az űrszondás Naprendszer-kutatás. Az elmúlt öt év e területen a legendás idők közé tartozott.

MAVEN-nel a Marshoz

MAVEN-nel a MarshozA versengő javaslatok közül a NASA kiválasztotta a 2013-ban a Marshoz küldendő űrszondát, amely a bolygó légkörét kutatja majd.

A Hubble javítása mint „műtét”

A Hubble javítása mint „műtét”Amikor októberben az űrrepülőgép utasai meglátogatják a Hubble-űrtávcsövet, hogy végrehajtsák az utolsó helyszíni nagyjavítást, olyan munkákat is végeznek majd, amilyeneket eddig még senki az űrben.

Repül a GLAST

Repül a GLASTMa elindult a NASA régen várt új gamma-csillagászati űrobszervatóriuma.

Startra kész a GLAST

Startra kész a GLASTA NASA gamma-csillagászati űrteleszkópja legkorábban június 5-én indulhat Delta-2 rakétával.

A Jupiter és a Szaturnusz röntgentitkai

A Jupiter és a Szaturnusz röntgentitkaiTalán meglepő, de a bolygókat is tudjuk tanulmányozni a röntgensugárzás tartományában. A Chandra eredményeiből válogatunk.

Mély Chandra felvétel a Cas A szupernóva- maradványról

Mély Chandra felvétel a Cas A szupernóva- maradványrólA röntgen-űrteleszkóppal 2004-ben egymillió másodpercig figyelték a Cassiopeia A szupernóva-maradványt és számos érdekességre bukkantak.

„Gázfolyók” a Spitzer felvételén

„Gázfolyók” a Spitzer felvételénA Spitzer-űrteleszkóp legújabb felvételén turbulens csillagképződési terület látható, ahol „gázfolyók” és csillagszél áramlik a poros Hattyú-ködben.

Juno a Jupiterhez

Juno a Jupiterhez A NASA 2011-ben indítaná a Jupiter kutatására szánt következő űrszondáját.

Újfajta pulzár gamma-tartományban

Újfajta pulzár gamma-tartománybanA NASA új Fermi-űrtávcsöve (korábbi nevén GLAST) olyan gyorsan forgó neutroncsillagot fedezett fel, amely a maga nemében az első: csak gamma-tartományban észlelhető.

Hubble: javítás előtt váratlan hiba

Hubble: javítás előtt váratlan hibaÉpp mielőtt az Atlantis űrhajósai elindultak volna az űrtávcső javítására, az adattároló és -továbbító rendszer meghibásodott. Mindez az űrrepülőgép startját is jócskán késlelteti.

Rejtélyes valami a Hubble képein

Rejtélyes valami a Hubble képein Egy amerikai vezetésű csillagászcsoport érdekes objektumot fedezett fel a Hubble-űrtávcsővel. Egyelőre fogalmuk sincs, hogy mi lehet az...

A Naprendszer legnagyobb krátere

A Naprendszer legnagyobb krátereAmerikai kutatók a Mars űrszondás megfigyeléseinek alapján a Naprendszerben valaha talált legnagyobb becsapódási krátert ismerték fel.

Szomorú vég

Szomorú végTavaly ősz óta a CHIPSat ultraibolya csillagászati miniműhold a harmadik űreszköz, amelyet a NASA takarékossági okokból nem működtet tovább.

Utazás (majdnem) a Napba

Utazás (majdnem) a Napba2015-ben indulhat a NASA Solar Probe űrszondája, amely minden eddigi űreszköznél közelebb merészkedne központi csillagunkhoz.

Lehet szebb, mint GLAST?

Lehet szebb, mint GLAST?Nyilvános pályázaton keresnek jól hangzó új nevet a következő, idén indítandó nagy amerikai űrcsillagászati obszervatóriumnak, a gamma-tartományban működő GLAST-nak.

Chandra és egy szupernóva-maradvány

Chandra  és egy szupernóva-maradványEzen a nemrég nyilvánosságra hozott felvételen megfigyelhető, mi is történik, miután egy csillag szupernóvaként felrobban.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 414 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024