Amerika és az űrcsillagászat Cikkek: 321 - 340

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (1. rész)

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (1. rész)Aligha van ismertebb űreszköze a világnak, és ez az ismertség nem csak a tudományos közösségre vonatkozik. És alighanem megkockáztatható, hogy tudományos hasznát tekintve is a legek közé sorolható a ma 20 éve felbocsátott HST.

Fiatal csillagok egy középkorú galaxisban

Fiatal csillagok egy középkorú galaxisbanA NASA Spizter infravörös űrtávcsövének felmérése segítségével megtudhatjuk, milyen ütemben keletkeznek új csillagok saját galaxisunkban, a Tejútrendszerben.

Napkutató műhold indult Floridából

Napkutató műhold indult FloridábólA NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) mesterséges holdja Atlas-5 rakétával startolt.

Chandra: még legalább 2013-ig

Chandra: még legalább 2013-igA NASA sikeres röntgencsillagászati űrteleszkópjának működését tovább finanszírozzák.

Elindult az infravörös égtérképező

Elindult az infravörös égtérképezőA NASA WISE űrcsillagászati műholdja Delta-2 rakétával állt Föld körüli pályára.

Új porgyűrű a Szaturnusz körül

Új porgyűrű a Szaturnusz körülA nagyméretű, a belső gyűrűrendszerhez képest 27 fokos szögben hajló alakzatot infravörös sugárzása alapján fedezték fel a Spitzer-űrtávcsővel.

Az Androméda-köd ultraibolya képe

Az Androméda-köd ultraibolya képeA Swift műholddal elkészítették a Tejútrendszerhez legközelebbi nagy spirálgalaxis képét, ami minden eddiginél jobb felbontású az ultraibolya tartományban.

A Kepler megfigyelte egy óriás-exobolygó fázisait

A Kepler megfigyelte egy óriás-exobolygó fázisait  A márciusban indult amerikai exobolygó-kereső szonda kitűnően működik, már a tesztadatok is érdekességgel szolgáltak.

Hubble-javítás: túl az utolsó űrsétán

Hubble-javítás: túl az utolsó űrsétánValószínűleg utoljára látták űrhajósok közvetlen közelről a Hubble-űrteleszkópot. A tervezett javítások és cserék legnagyobb része sikerült.

Hubble: nehezen adta meg magát a régi kamera

Hubble: nehezen adta meg magát a régi kameraMég ha túlórázniuk is kellett, az Atlantis űrhajósai sikeresen elvégezték az első szerelési műveleteket a Hubble-űrtávcsőnél.

Kozmikus rózsa

Kozmikus rózsaA NASA WISE infravörös űrteleszkópjának felvételét igazán látványosra színezték.

A változás szele bentről jön

A változás szele bentről jönHogyan alakíthatják a központi fekete lyukak a számukra otthont adó galaxisok alakját?

Pillantás(ok) a Plútóra

Pillantás(ok) a PlútóraA Hubble-űrtávcső mérései alapján minden eddiginél részletesebb információt kaptak a csillagászok a Plútó felszínéről.

Öt új skalp

Öt új skalpA Kepler-űrtávcső mérései alapján öt új exobolygó felfedezését jelentették be.

Égi kincsvadászat

Égi kincsvadászatHamarosan indul a NASA új csillagászati műholdja, a WISE, hogy infravörös tartományban minden eddiginél érzékenyebben feltérképezze az egész égboltot.

A Tejútrendszer szívének Chandra-portréja

A Tejútrendszer szívének Chandra-portréjaA Chandra-röntgenműhold lélegzetelállító felvételt készített a Tejútrendszer galaktikus központjáról, feltárva galaxisunk szívét, annak komplex valójában.

Az „új” Hubble első képei

Az „új” Hubble első képeiA Hubble-űrtávcső májusi utolsó nagyjavítása, és az azt követő tesztek után most először hoztak nyilvánosságra csillagászati felvételeket.

Leszállt az Atlantis – Kaliforniában

Leszállt az Atlantis – KaliforniábanVéget ért az űrrepülőgép STS-125 jelű küldetése, amelynek során a hét amerikai űrhajós felújította a Hubble-űrtávcsövet.

Az Atlantis és a Hubble fantasztikus fotókon

Az Atlantis és a Hubble fantasztikus fotókonSikerült megörökíteni, ahogy a Földről nézve a két űreszköz elvonul a Nap fényes korongja előtt.

Már az Atlantis „kezében” a Hubble

Már az Atlantis „kezében” a HubbleAz űrrepülőgép sikeresen megközelítette és robotkarjával magához rögzítette az űrtávcsövet.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 408 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024