Amerika és az űrcsillagászat Cikkek: 301 - 320

Kozmikus gyorshajtó

Kozmikus gyorshajtóA NASA WISE nevű műholdja egy „gyorshajtó” csillagot fotózott le, amely mintegy 90 ezer km/h sebességgel száguld az űrben.

Keressen Ön is exobolygót a Keplerrel!

Keressen Ön is exobolygót a Keplerrel!Nem ez az első alkalom, hogy bárki beszállhat csillagászati kutatásba.

Másfél milliárd, avagy egekben a Webb-űrtávcső...

Másfél milliárd, avagy egekben a Webb-űrtávcső......ára. Egy friss bizottsági jelentés szerint 1,5 milliárd dollárral többe kerülhet, mint eddig tervezett, amúgy is rekordnagyságú költsége. Az űrteleszkóp felbocsátása is csúszhat.

Újabb sikeres üstökösrandevú

Újabb sikeres üstökösrandevúA NASA Deep Impact űrszondája az EPOXI program keretében 700 km-re repült el a Hartley-2 üstökös magja mellett.

Hűtés nélkül is tovább

Hűtés nélkül is továbbAz amerikai WISE infravörös égtérképező mesterséges hold detektorait hűtő anyag elfogyott ugyan, de a program még egy ideig folytatódik.

WMAP: kilenc év után vége

WMAP: kilenc év után végeA világegyetem születését és sorsát, a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás egyenetlenségeit kutató amerikai űrszonda befejezte működését.

Utazás a Napba – indulás 2018-ban

Utazás a Napba – indulás 2018-banA NASA olyan helyre küldene egy űrszondát, ahol még egy sem járt: közvetlenül a Nap külső légkörébe. Most kiválasztották a Solar Probe Plus műszereit.

Kozmikus karambol

Kozmikus karambolEgy új felvétel a Csáp-galaxisokról betekintést enged a csillagászoknak egy galaktikus ütközésbe.

A TRACE vége

A TRACE végeA NASA nem működteti tovább 12 éves „veterán” Nap-megfigyelő műholdját.

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (3. rész)

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (3. rész)A Hubble korántsem csak egy sikeres koncepció, vagy bravúros űrszerelések sorozata. Az űrtávcső jelentősége a csillagászat forradalomszerű fellendítésében, egyúttal pedig az űrtudományok sosemvolt hatékonyságú népszerűsítésében áll.

Kepler-10b: egy „szuperforró” kőzetbolygó

Kepler-10b: egy „szuperforró” kőzetbolygóA most felfedezett, csupán 1,4 földsugarú kőzetbolygó az eddigi legkisebb ismert exobolygó, amely Nap-típusú csillag körül kering. A planéta a Kepler első kőzetbolygója, ugyanis eddig csak gázóriásokat fedeztek fel az űrtávcső segítségével.

A legfiatalabb közeli fekete lyuk

A legfiatalabb közeli fekete lyuk1995 és 2007 között egy röntgenforrás folyamatosan fényes állapotban volt. Lehet, hogy a megfigyelt objektum egy fekete lyuk, mely állandóan nyelte el a környezetéből bezuhanó anyagot.

„Gamma-buborékok” a Tejútrendszer fölött

„Gamma-buborékok” a Tejútrendszer fölöttEddig még nem látott, mintegy 50 ezer fényévnyi kiterjedésű, a nagyenergiájú röntgen- és gamma-tartományban sugárzó alakzatot fedeztek fel a Fermi-űrtávcsővel.

Távoli csillagok „pulzusmérése”

Távoli csillagok „pulzusmérése”A Kepler-program keretében csillagászok a távoli csillagokról valaha kapott legpontosabb fényességváltozás-méréseket vizsgálták. Magyar tudósok eredményei is szerepeltek a NASA sajtótájékoztatóján.

Dawn: segítség a Hubble-től

Dawn: segítség a Hubble-tőlAz amerikai Dawn űrszonda 2011 nyarán ér első kisbolygóövbeli célpontjához, a Vestához. Az égitestről nemrég a Hubble-űrtávcső készített új felvételeket.

Mozgalmas a Naprendszer határvidéke

Mozgalmas a Naprendszer határvidékeAz amerikai IBEX műhold újabb fél év elteltével jelentős változásokat figyelt meg a helioszféra és a csillagközi tér határán.

Kettős bolygórendszert talált a Kepler

Kettős bolygórendszert talált a KeplerEz azt jelenti, hogy tőlünk nézve mindkét exobolygó átvonul a csillaga előtt, s eközben kis fényváltozást okoz. Sőt lehet, hogy van ott egy harmadik is.

A WISE szerint az égbolt...

A WISE szerint az égbolt......tele van érdekes infravörös forrásokkal. A tavaly decemberben indított amerikai csillagászati műhold július 17-re végzett az első teljes égfelmérésével, de folytatja munkáját.

Csillagkeletkezés sötét felhőben

Csillagkeletkezés sötét felhőbenVihar előtti csend: a Tejútrendszerben egy rejtélyes sötét felhőben több száz csillagmag bújik meg a kíváncsi tekintetek elől. Ezek életük jelentős fordulópontján tartanak: épp nagy tömegű csillagokká fejlődnek.

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (2. rész)

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (2. rész)A Hubble egy új koncepció legfőbb hírnöke is: az űrtávcső egy világűrben szervizelhető, folyamatosan fejleszthető űreszköz. Nagyrészt ennek köszönheti kivételes sikerét, sőt egyáltalán a létét.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 408 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024