Amerika és az űrcsillagászat Cikkek: 281 - 300

2005 YU55, a kisbolygóvendég

2005 YU55, a kisbolygóvendégAz elnevezés egy néhány száz méteres kisbolygót takar, amely röviddel éjfél után meglehetősen közel, de még biztonságos messzeségben, a Föld-Hold távolság 85%-ának megfelelő távolságban repül el a Föld mellett.

Kevesebb a földközeli kisbolygó

Kevesebb a földközeli kisbolygóLegalábbis annál, mint amennyire korábban számítottak. Erre a következtetésre jutottak az amerikai WISE infravörös űrtávcső adatait elemző kutatók. A legnagyobbakból alig ezer lehet.

JWST: még drágább lesz!

JWST: még drágább lesz!A legújabb átvilágítás eredménye szerint 2018 előtt biztosan nem indulna, és összesen 8,7 milliárd dollárba kerülne a James Webb-űrteleszkóp.

Hogyan jut el a Juno a Jupiterhez?

Hogyan jut el a Juno a Jupiterhez?Miért tart öt évig a pénteken indult űrszonda utazása? Milyen utat jár be, amíg 2016 nyarán pályára állhat az óriásbolygó körül?

Közelről is bemutatkozik a Vesta

Közelről is bemutatkozik a VestaA NASA nyilvánosságra hozta a Dawn űrszonda első részletes felvételeit, amelyeket a Vesta kisbolygó körüli pályáról készítettek.

A Föld első trójai kísérője

A Föld első trójai kísérőjeA kisbolygót, amely 60°-kal a Föld előtt halad a Nap körül, az amerikai WISE infravörös űrteleszkóp mérései alapján találták meg. Ez az első ismert ún. trójai égitest a Föld pályája mentén.

A Vestánál a Dawn űrszonda

A Vestánál a Dawn űrszondaMost először állt pályára egy űreszköz a Mars és a Jupiter pályája között húzódó fő kisbolygóöv egyik égitestje körül.

Endeavour és űrállomás – közös fényképeken

Endeavour és űrállomás – közös fényképeken Paolo Nespoli európai űrhajós különleges fényképeket készített az Endeavour űrrepülőgép és a Nemzetközi Űrállomás párosáról. A távolodó Szojuz TMA-20 űrhajóról megörökített látvány immáron a nagyközönség számára is megtekinthető.

Második pillantás a Tempel-1-re

Második pillantás a Tempel-1-reA NASA Stardust-NExT szondája magyar idő szerint ma hajnalban kb. 200 km távolságban repült el az üstökös magja mellett, amit 2005-ben a Deep Impact nem csak megfigyelt, de meg is „lőtt”. Képek hamarosan!

1235 lehetséges exobolygó

1235 lehetséges exobolygóA NASA bejelentése szerint a Kepler-űrtávcső segítségével eddig ennyi potenciális, még megerősítésre váró bolygót azonosítottak a Naprendszeren kívül. 54 reménybeli exobolygó a saját csillaga lakható zónájában kering, közülük 5 pedig a Földünkhöz mérhető nagyságú.

Nobel-díj a gyorsulva táguló univerzumért

Nobel-díj a gyorsulva táguló univerzumértA 2011-es fizikai Nobel-díjat megkapó kutatók felfedezésüket a Hubble-űrtávcső segítségével tették.

A Juno visszanéz

A Juno visszanézAz augusztus elején a Jupiterhez indított amerikai űrszonda 9,5 millió km távolságból fényképezte a Föld-Hold kettőst.

Nem barnák, de hidegek is lehetnek a barna törpék

Nem barnák, de hidegek is lehetnek a barna törpékA méretükben a bolygók és a csillagok közé eső égitestek színe a felszíni hőmérsékletüktől függően eltér. A WISE infravörös űrtávcsővel olyan Y típusú törpéket találtak, amelyek leghidegebbike csupán 25 Celsius-fokos.

Úton a Juno a Jupiter felé

Úton a Juno a Jupiter feléA Naprendszer legnagyobb bolygójának eredetét, fejlődését kutató amerikai űrszonda ma indult, és 2016-ban áll majd pályára a Jupiter körül.

Hamarosan indul a Juno

Hamarosan indul a JunoA NASA Jupiterhez készülő űrszondája Floridában már az Atlas-5 hordozórakétára szerelve várja az augusztus 5-én esedékes startot.

A Plútó negyedik holdja

A Plútó negyedik holdjaA törpebolygó körül a Hubble-űrtávcső segítségével egy újabb apró, mindössze 13-34 km közötti átmérőjű holdacskát fedeztek fel.

JWST: az űrbe vagy a süllyesztőbe repül?

JWST: az űrbe vagy a süllyesztőbe repül?Újabb ütközetéhez érkezett a James Webb-űrteleszkóp megépítéséért és pályára állításáért folyó „háború”. Még semmi sem dőlt el, de a projektre nehéz idők jöhetnek...

Nincs többé WISE

Nincs többé WISEA NASA február 17-én megszakította infravörös égtérképező műholdjának programját, miután a további hosszabbításra már nem jutott pénz.

Ahogy eddig még sohasem láttuk a Napot

Ahogy eddig még sohasem láttuk a NapotA NASA által felbocsátott, a Nap felszínét feltérképezni hivatott STEREO szondapár megfigyelései alapján most először készülhet egyidejű, 3 dimenziós felvétel a csillagunkról.

A Hubble elcsípte az eddigi legtávolabbi galaxist

A Hubble elcsípte az eddigi legtávolabbi galaxistA Hubble-űrtávcső által lencsevégre kapott galaxis mintegy 13,2 milliárd fényévre van tőlünk. Az eddigi rekorder galaxist 150 millió fényévvel „hagyta le” az új objektum.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 408 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024