Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Amerika és az űrcsillagászat Cikkek: 341 - 360

Már az Atlantis „kezében” a Hubble

Már az Atlantis „kezében” a HubbleAz űrrepülőgép sikeresen megközelítette és robotkarjával magához rögzítette az űrtávcsövet.

A Hubble-javítás elé

A Hubble-javítás eléA 19 éve működő Hubble-űrtávcső felbecsülhetetlen értékű új információval látta el a csillagászokat, látványos képei pedig megjelentek a könyvekben, naptárakon és sok más helyen: a Hubble a közönség kedvencévé vált.

Új élet küszöbén a Spitzer

Új élet küszöbén a SpitzerA NASA infravörös csillagászati űrteleszkópjából heteken belül elfogy a folyékony hélium hűtőközeg. Két műszer így nem működhet tovább, de lesznek a dolognak haszonélvezői is.

Merkúr-hinta: 35 éve járt először űrszonda a legbelső bolygónál

Merkúr-hinta: 35 éve járt először űrszonda a legbelső bolygónálA Naprendszer felfedezésének fontos állomásához érkezett a NASA 35 éve: elsőként juttattak szondát a Merkúrhoz, ráadásul kipróbálták az addig csak tervasztalon és számításokban létező hintamanővert, amely később elvezetett a gázóriásokhoz is.

Úton a Kepler-űrtávcső

Úton a Kepler-űrtávcsőEgy néhány százmilliárd csillagot tartalmazó galaxisban, mint a miénk, csak vannak még a Földhöz hasonló méretű bolygók! Az új amerikai űrtávcső hamarosan kiderítheti, hogy ez az állítás igaz-e.

Már látjuk a Nap túloldalát

Már látjuk a Nap túloldalátAz amerikai STEREO napkutató űrszondapáros mostanra olyan helyzetbe jutott, hogy a Nap a Földről épp nem látható felének egy részét is megfigyelhetik.

Pillantás a Hold sötét krátereibe

Pillantás a Hold sötét krátereibeNyilvánosságra hozták az indiai Csándráján-1 holdszondán repülő amerikai radarberendezés első képeit a Hold állandóan sötétben levő sarkvidéki krátereinek belsejéről.

Tucatnyi új pulzár a Fermi-űrtávcsőtől

Tucatnyi új pulzár a Fermi-űrtávcsőtőlA NASA tavaly felbocsátott gamma-űrteleszkópjával sorra fedezik fel a pulzárok egy korábban nem ismert, csak a nagyenergiájú tartományban sugárzó osztályába tartozó égitesteket.

„Gázfolyók” a Spitzer felvételén

„Gázfolyók” a Spitzer felvételénA Spitzer-űrteleszkóp legújabb felvételén turbulens csillagképződési terület látható, ahol „gázfolyók” és csillagszél áramlik a poros Hattyú-ködben.

Juno a Jupiterhez

Juno a Jupiterhez A NASA 2011-ben indítaná a Jupiter kutatására szánt következő űrszondáját.

Elindult az Atlantis a Hubble-űrtávcsőhöz

Elindult az Atlantis a Hubble-űrtávcsőhözEgy űrrepülőgép, 7 űrhajós, 11 nap, 5 űrséta, további legalább 5 év remélt élettartam – ez vár a felújítás előtt álló 19 éves űrtávcsőre.

Távolsági rekorder gamma-kitörés

Távolsági rekorder gamma-kitörésA NASA Swift műholdjával április 23-án felfedezett kitörés fénye akkor indult, amikor a világegyetem még csak 630 millió éves volt.

A két STEREO szonda iránya már derékszögben

A két STEREO szonda iránya már derékszögbenA Föld pályája mentén több, mint 2 éve távolodó két STEREO űrszonda szögtávolsága a Nap felől nézve 2009 február elejére elérte a 90 fokot. Ezzel ideális megfigyelési helyzetet teremtenek.

Jöhet a Hubble javítása

Jöhet a Hubble javításaA Discovery sikeres landolása után a NASA az Atlantis következő küldetésére koncentrálhat. A Hubble-űrtávcső utolsó nagyjavítására május 12-én indulhatnak.

Szavazás a Hubble célpontjára

Szavazás a Hubble célpontjáraA NASA a csillagászat nemzetközi éve alkalmából szavazást hirdetett. A nagyközönség választhatja ki, hogy mit figyeljenek meg a Hubble-űrtávcsővel. A magyar diákoknak pedig itt egy sokban hasonló, hazai pályázat!

Hamarosan indulhat a Kepler

Hamarosan indulhat a KeplerA NASA március elején induló űrtávcsöve távoli csillagok körüli, akár a Földéhez hasonló méretű bolygókat keres majd.

Por egy széncsillag körül

Por egy széncsillag körülCsillagászok egy csoportja por képződését figyelte meg egy haldokló csillag körül, egy közeli galaxisban.

A Spitzer „ikreket” fedezett fel

A Spitzer „ikreket” fedezett felEzek az objektumok segíthetnek a csillagászoknak megérteni a barna törpék felépítését és fejlődését.

Májusban indulhat a Hubble javítása

Májusban indulhat a Hubble javításaÚjabb startdátumot jelöltek ki az Atlantis űrrepülőgép (STS-125) útjára.

Elhúzódik a Hubble újraindítása

Elhúzódik a Hubble újraindításaSzeptember végén az adatkezelő elektronikus rendszer romlott el az űrtávcső fedélzetén. A tartalék rendszerre való átkapcsolás közben két másik hiba is fellépett, ezek megoldásán az irányítók tovább dolgoznak.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 409 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024