Amerika és az űrcsillagászat Cikkek: 201 - 220

25 év – 25 kép (1. rész)

25 év – 25 kép (1. rész)A NASA negyed évszázada állította pályára a Hubble-űrtávcsövet (HST). Ötrészes sorozatunkban 25 látványos képpel emlékezünk a csillagászat történetében mérföldkövet jelentő műszerre.

A Clipper talán mégis eljut az Europához

A Clipper talán mégis eljut az EuropáhozA közelmúltban az Obama-adminisztráció végre áldását adta a NASA Europa Clipper tervére.

Érkezés a Cereshez

Érkezés a CereshezMa áll pályára a Ceres törpebolygó körül a NASA Dawn űrszondája.

Az Androméda-köd részletes feltérképezése

Az Androméda-köd részletes feltérképezéseA Hubble-űrtávcső minden korábbinál alaposabban vette szemügyre galaxisszomszédunkat, nemcsak a látható fényben, hanem az ibolyántúli és az infravörös tartományban is.

Készülhet a TESS

Készülhet a TESSIndulhat a NASA következő exobolygó-kutató műholdjának részletes tervezése.

Bajban az egyik STEREO

Bajban az egyik STEREOA mostanra a Napnak a Földről nézve átellenes oldalára került űrszondák egyikével az irányítók váratlanul elveszítették a kapcsolatot.

Célpontjelöltek az utolsó pillanatban

Célpontjelöltek az utolsó pillanatbanMár van mint meglátogatnia a New Horizons szondának, ha jövő nyáron épségben túljut elsődleges célpontján, a Plútón.

Késik a Cereshez tartó Dawn űrszonda

Késik a Cereshez tartó Dawn űrszondaA ionhajtóművek rövid időre leálltak, így tovább tart majd az út a törpebolygóig.

Még két év a Spitzernek

Még két év a SpitzernekA NASA infravörös űrteleszkópjának tavasszal már a „halálhírét” keltették. Most mégis úgy döntöttek, szorítanak pénzt a további üzemeltetésére.

Széteső kisbolygó

Széteső kisbolygóA Hubble-űrtávcső „szeme láttára” szakadt szét a Naprendszer fő kisbolygóövében keringő egyik apró égitest.

Kvazárok szelleme

Kvazárok szellemeNagy, zöld világító gázfelhő, ütközésen átment galaxisok közelében – mi az?

Rekordszámú földközeli kisbolygót találtak tavaly

Rekordszámú földközeli kisbolygót találtak tavalySikeres a földközeli égitestek keresésére átállított NEO-WISE műhold, de a fenyegető égitestek döntő hányadát a földi távcsövekkel fedezik fel.

Tesztelik a James Webb-űrtávcső részeit

Tesztelik a James Webb-űrtávcső részeitFolyik a Hubble- és a Spitzer-űrtávcsövek utódának szánt James Webb-űrtávcső műszereinek tesztelése. Talán a JWST-nek sikerül kilábalnia az előző évek válságából.

Az eddigi legnagyobb felbontású kép a Ceresről

Az eddigi legnagyobb felbontású kép a CeresrőlA Dawn űrszonda január 25-én elkészítette az eddigi legnagyobb felbontású felvételeket a törpebolygóról.

Gyorsan elrepült a Swift első tíz éve

Gyorsan elrepült a Swift első tíz éveIdén tízéves a NASA Swift műholdja, amelyet 2004. november 20-án állították alacsony Föld körüli pályára.

Szupernóva, gravitációs lencsén át

Szupernóva, gravitációs lencsén átPont 50 éve jósolták meg, a Hubble-űrtávcsővel most sikerült felfedezni az első, gravitációs lencsehatással megtöbbszörözött képű szupernóvát.

Üstököslátogatás volt a Marsnál

Üstököslátogatás volt a MarsnálÉrkeznek az űrszondák első képei az október 19-én a Mars közelében elrepült C/2013 A1 (Siding Spring) üstökösről.

25 éve járt a Voyager-2 a Tritonnál

25 éve járt a Voyager-2 a TritonnálA Neptunusz nagy holdjáról negyed évszázaddal ezelőtt készített közeli felvételekből összeállították az égitest eddigi legjobb térképét.

Megdőlni látszik a csillaghalmaz-keletkezési elmélet

Megdőlni látszik a csillaghalmaz-keletkezési elméletÚj űrcsillagászati mérések alapján ellentmondást találtak a csillaghalmazok elfogadott keletkezési elmélete és megfigyelési adatai között.

A NASA 2015-ös költségvetése

A NASA 2015-ös költségvetéseAz Egyesült Államok a világ űrkutatásának vezető szereplője marad – mondta Charles Bolden. De azért nem mindenki örülhet maradéktalanul.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 408 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024