Amerika és az űrcsillagászat Cikkek: 381 - 400

Merjünk nagy űrtávcsövet álmodni

Merjünk nagy űrtávcsövet álmodniAhogy egyre biztosabbá válik a NASA Ares-V holdrakétájának megépítése, úgy szövögetik nagyratörő terveiket az űrcsillagászatban érdekelt kutatók.

Startra kész a kisbolygókutató szonda

Startra kész a kisbolygókutató szondaKevés előkészületben levő űreszközzel foglalkoztunk már eddig is olyan sokat, mint a NASA Dawn szondájával. Az indításra most már csak egy bő hetet kell várni!

A szén kozmikus sorsa

A szén kozmikus sorsaA földi élet számára alapvető kémiai elem, a szén eredetének megismeréséhez a Spitzer-űrtávcső új eredményei is hozzájárulnak.

STEREO-napfogyatkozás

STEREO-napfogyatkozásFebruár 25-én a napkutató STEREO űrszondák egyike (a Földtől lemaradó, a B jelű) a Hold árnyékába került.

A Jupitert észlelte a Mars-szonda

A Jupitert észlelte a Mars-szondaA Mars körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter 40 cm átmérőjű teleszkópja (kamerája) akkora felbontást tesz lehetővé, hogy vele még a Jupiter is könnyedén észlelhető.

A legnagyobb kisbolygó izgalmas célpont?

A legnagyobb kisbolygó izgalmas célpont?A kutatók feltételezik, hogy a jövőre induló Dawn űrszonda egyik célpontja, a Ceres kisbolygó vastag, jégből álló köpennyel rendelkezik.

A jövő amerikai űrszondái

A jövő amerikai űrszondáiAz amerikai űrhivatal a megvalósításra javasolt naprendszerkutató programok tervei közül megjelölte a legesélyesebbeket.

Elindult a STEREO

Elindult a STEREOAz amerikai napkutató űrszondapáros Delta-2 rakétával startolt Floridából.

Megvan a Destiny első műszere

Megvan a Destiny első műszereA NASA bejelentette, a tervezett Destiny űrtávcső főműszere részletes terveinek kidolgozására kiírt pályázatot a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium és a Kalifornia Egyetem nyerte.

Amerikai szenátorok az űrcsillagászat „megmentéséért”

Amerikai szenátorok az űrcsillagászat „megmentéséért”Lehet, hogy sikerül a NASA idei és jövő évi költségvetését 1-1 milliárd dollárral kiegészíteni. Ezzel megmenekülhetnének a most lassításra vagy leállításra ítélt űrcsillagászati programok.

Galaxis rózsaszínben

Galaxis rózsaszínbenAz ismert fényes, közeli spirálgalaxis, az M81 ezúttal a NASA három űrtávcsövének felvételeiből készített képen látható.

Egy galaxis, két szupernóva!

Egy galaxis, két szupernóva!A NASA Swift mesterséges holdjával ugyanabban a galaxisban gyors egymásutánban két szupernóvát is felfedeztek.

A Fiastyúk infravörösben...

A Fiastyúk infravörösben......pontosabban színesben. A Spitzer-űrtávcső felvételeiből összeállított képet ugyanis élénk színekkel látták el, hogy még nagyobb hatással legyen az érdeklődő közönségre.

Kozmikus szem üstököspor-pupillával

Kozmikus szem üstököspor-pupillávalA NASA Spitzer-űrtávcsövének látványos felvételén egy sokat fényképezett planetáris köd látható, de a megszokottól eltérő színekben.

Rendben halad a Dawn tesztelése

Rendben halad a Dawn teszteléseA kisbolygó-kutató amerikai Dawn tesztelése megfelelően halad, így egyelőre nincs akadálya, hogy az űrszondát 2007. június 20-án útnak indítsák.

Kozmikus szőrmók fülbevalóval

Kozmikus szőrmók fülbevalóvalNémi fantáziával megszemélyesíthető az NGC 1316 jelű, öt hónapon belül két szupernóvát produkáló galaxis képe.

Mégis megjavítják a Hubble-űrtávcsövet

Mégis megjavítják a Hubble-űrtávcsövetAz utolsó Hubble-javítás kalandos előtörténetében ezúttal pozitív fordulat következett be.

Ismét Hubble-gondok

Ismét Hubble-gondokA Hubble Space Telescope kezelői pénteken bejelentették: az űrtávcső fő megfigyelő-berendezése, az Advanced Camera for Surveys (ACS) váratlanul leállt, idén már másodszor.

Űrtávcső a sötét energia nyomában

Űrtávcső a sötét energia nyomábanBár tudományos kutatásokra egyre kevésbé szeret költeni a NASA, úgy tűnik, a Dark Energy Space Telescope mégis megépülhet.

Hubble-gondok

Hubble-gondokAz űrtávcső egyik fő műszere bő egy hete nem működik, biztonsági üzemmódba kapcsolt.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 408 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024