A nemzetbiztonságért Cikkek: 361 - 380

Shuttle-reinkarnáció

Shuttle-reinkarnációEgy egykori NASA projekt, az X-37 most új gazda keze alatt, új feladattal látszik újjáéledni.

Az Amerikai Egyesült Államok új űrpolitikája

Az Amerikai Egyesült Államok új űrpolitikája2006. augusztus 31-én George W. Bush elnök jóváhagyta az USA új átfogó, a világűrbeli tevékenységre vonatkozó irányvonalát.

2010-re kiépül a GLONASSZ

2010-re kiépül a GLONASSZAz orosz védelmi minisztérium kiemelt stretégiai feladatnak tekinti a helymeghatározó műholdrendszer mielőbbi befejezését.

Újabb sikeres indítás Ariane-5 rakétával

Újabb sikeres indítás Ariane-5 rakétávalKét távközlési hold került pályára, a japán JCSAT-10 és a francia Syracuse-3B.

A világűr militarizálása

A világűr militarizálásaVajon melyik a világ messze a legnagyobb éves költségvetéssel dolgozó űrügynöksége?

GIOVE, azaz Jupiter az első két Galileo-hold neve

GIOVE, azaz Jupiter az első két Galileo-hold neveSzerdán Hollandiában bejelentették a jelenleg felbocsátás előtt álló első két európai Galileo-műhold ugyancsak Galilei tiszteletére adott nevét. A két kísérleti műholdat 2008-ig négy "végleges" követi a további pályamenti tesztek elvégzése céljából.

India műholdas felderítő kapacitást épít

India műholdas felderítő kapacitást építIndia – elsősorban a fokozódó pakisztáni és kínai fegyverkezésre válaszul – katonai felderítő műholdcsalád kifejlesztésén dolgozik. A sorozat első tagja akár már 2007-ben pályára kerülhet.

Regionális űrkutatási rendezvény környezetvédelmi és biztonsági alkalmazásokról

A Német Űrügynökség (DLR) 2005. szeptember 27-29. közt Berlinben konferenciát szervez a közép- és kelet-európai országok részére a GMES (a távérzékelés környezetvédelmi és biztonsági alkalmazásai) témakörében.

Ismerje meg az Ariane-5 rakományát!

Ismerje meg az Ariane-5 rakományát!Korábban már beszámoltunk az európai Ariane-5 hordozórakéta legutóbbi sikeres startjáról. Most bemutatjuk az "utasokat", vagyis azt a hét európai műholdat, melyek a világűrbe jutottak.

Az EADS közeledne a britekhez

Az EADS közeledne a britekhezA német-francia légi- és űripari óriás, az EADS szorosabb együttműködésre törekszik Nagy-Britanniával a hadigépek tervezése és legyártása terén.

Katonai meteorológiai hold indult Kaliforniából

Katonai meteorológiai hold indult KaliforniábólAz amerikai hadsereg legújabb mesterséges holdját Delta-4 rakéta emelte magasba.

Kémholdak hete

Kémholdak heteHétfőn Japánból, csütörtökön Oroszországból állítottak pályára egy-egy katonai felderítő mesterséges holdat.

Föld körüli pályán a Koreasat-5

Föld körüli pályán a Koreasat-5A Csendes-óceán közepén úszó platformról indult Dél-Korea első kettős (katonai és kereskedelmi) hasznosítású kommunikációs holdja.

KOMPSAT-2 és a Rokot sikeres visszatérése

KOMPSAT-2 és a Rokot sikeres visszatéréseAz orosz hordozórakétát közel 10 hónapig nem használták egy tavalyi szerencsétlen indítás után, amelynek során megsemmisült az ESA CryoSat holdja.

Orosz navigációsműhold-indítás

Orosz navigációsműhold-indításDecember 25-én Bajkonurból egy Proton-K nehézrakétával sikeresen pályára állították az orosz GLONASSZ navigációs műholdrendszer három legújabb műholdját. A start során egy (első generációs) GLONASSZ és két új generációs GLONASSZ-M mesterséges hold került pályára.

Sikeresen startolt az első
újgenerációs GPS műhold

Sikeresen startolt az első <br>újgenerációs GPS műholdAz első új típusú amerikai GPS helymeghatározó és navigációs műhold indítására (folyamatos halasztások után) ma kora reggel került sor. Ez a műhold lesz az első, amely második frekvencián is fog polgári kódot sugározni (L2c), és megkezdi az új katonai kód (M-kód) használatát.

Orosz nem az űrfegyverkezésre

Orosz nem az űrfegyverkezésreVlagyimir Popovkin, az orosz űrfegyverkezéséért felelős katonai egység parancsnoka Moszkvában tartott sajtótájékoztatót néhány nappal ezelőtt. Popovkin kijelentette, Oroszország nem szándékozik atomfegyvert telepíteni a világűrbe.

Újabb titkos felderítő hold a pályán

Újabb titkos felderítő hold a pályánCape Canaveral végleg elköszönt a Titan hordozórakéta-családtól, melynek rakétahajtóművei 168-szor remegtették meg a floridai mocsárvilágot. Pénteken a Titan rakéták legnagyobbika állította pályára az NRO egyik titkos felderítő műholdját.

Néhány európai ország és a NATO űrtávközlési együttműködése

Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország 2005-től tizenöt évig biztosít URH és mikrohullámú műholdas távközlési kapacitást a NATO számára saját kommunikációs műholdjain.

Tajvani távérzékelő mesterséges hold

Tajvani távérzékelő mesterséges holdNemrég állították Föld körüli pályára Tajvan második mesterséges holdját.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 405 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022