Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A nemzetbiztonságért Cikkek: 81 - 100

A tizedik Meridian

A tizedik MeridianKatonai távközlési műholdat indítottak az észak-oroszországi Pleszeckből.

Európai mozaik – 2022. január

Európai mozaik – 2022. januárHavi sorozatunkban az európai országok és az ESA űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

NROL-87

NROL-87A SpaceX Falcon-9 rakétájával Kaliforniából indították az amerikai kémműholdat.

Akcióban a Sicsien-21

Akcióban a Sicsien-21A kínai műhold olyasmit hajtott végre a magasban, geostacionárius pályán, amit eddig csak amerikaiak csináltak.

Újabb két „GEO-kém” került pályára

Újabb két „GEO-kém” került pályáraA (nem amerikai) geostacionárius műholdakat „körbeszimatoló” amerikai GSSAP műholdak újabb két példánya indult.

Évzárónak még két kínai start

Évzárónak még két kínai startDecember 29-én két különböző indítóhelyről álltak pályára műholdak Kínából. Ami a startok számát illeti, idén az ázsiai ország volt a legaktívabb űrhatalom.

Világűrjogi változások

Világűrjogi változásokA világűrjog alapjai 1967 óta változatlanok, újabban viszont annak a jelei mutatkoznak, hogy az ENSZ szeretné aktualizálni az egyezményeket, és ezáltal megőrizni a világűr békés jellegét.

Chinasat-1D

Chinasat-1DEzen a néven katonai távközlési műhold indult Kínából geostacionárius pályára.

Három CERES

Három CERESEgy Vega rakétával indultak Kourou-ból a francia rádiófrekvenciás kémműholdak.

Razbeg: új orosz kémműhold Pleszeckből

Razbeg: új orosz kémműhold PleszeckbőlEgy új típusú, kis méretű, optikai tartományban működő katonai felderítő műholdat índított egy Szojuz-2.1v rakéta.

A második Qased rakéta

A második Qased rakétaMárcius 8-án sikeres műholdindítást hajtottak végre Iránból, egy katonai célú távérzékelő űreszköz került alacsony pályára.

A titokzatos Neitron

A titokzatos NeitronÚj típusú orosz katonai műhold indult Pleszeckből egy Szojuz rakétával.

Pályán a következő olasz radarfelderítő

Pályán a következő olasz radarfelderítőEgy Falcon-9 rakéta indította az ASI kettős, polgári és katonai hasznosítású SAR műholdját.

A NATO űrstratégiája

A NATO űrstratégiájaA tagállamok űreszközei elleni támadást a szövetség elleni támadásnak fogják tekinteni, ami szükség esetén az összes tagállam összehangolt, fegyveres válaszát váltja ki.

Sikertelen december végi iráni űrindítás

Sikertelen december végi iráni űrindításEgy „utolsó utáni” 2021-es esemény volt december 30-án a Simorgh rakéta startja.

Pályán a Türksat-5B

Pályán a Türksat-5BKevesebb mint egy évvel az előző után indult a második Türksat-5-ös távközlési műhold, ezúttal is egy Sólyommal.

Két műhold az Űrhaderőnek

Két műhold az ŰrhaderőnekAz amerikai Atlas-5 rakéta Floridából állította pályára a kísérleti katonai műholdakat.

Újabb orosz korai riasztó műhold indult...

Újabb orosz korai riasztó műhold indult......valószínűleg, hisz az ilyesmit a felbocsátó ország általában nem szokta megerősíteni.

Ariane-5: két műhold, három rekord

Ariane-5: két műhold, három rekordAz európai nehézrakéta két geostacionárius távközlési műholdat (SES-17 és Syracuse-4A) indított Francia Guyanából.

Chinasat-2E

Chinasat-2ENincs megállás: Kínából most egy feltehetően katonai célú távközlési műholdat bocsátottak fel, már a geostacionárius pálya felé tart.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Összesen 451 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024