Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A nemzetbiztonságért Cikkek: 261 - 280

Pályán a WorldView-3

Pályán a WorldView-3Az eddigi legfeljettebb kereskedelmi földmegfigyelő műhold az amerikai DigitalGlobe cég megrendelőit szolgálja majd.

Társaikat figyelő műholdak indultak

Társaikat figyelő műholdak indultakEgy kémkedő műholdpáros és egy kis kísérleti hold osztotta meg az amerikai Delta-4 rakéta orrkúpja alatti helyet a legutóbbi katonai indítás alkalmával.

NROL-33: titkos katonai távközlési hold

NROL-33: titkos katonai távközlési holdÚjabb tökéletes start egy Atlas-5 rakétával, Floridából.

Az Airbus építheti a perui műholdat

Az Airbus építheti a perui műholdatAz európai űripari cég 211 millió dolláros megbízást kapott a katonai távérzékelő műhold elkészítésére. Hamarosan még négyet is eladhatnak.

Vissza a jövőbe

Vissza a jövőbeObama elnök évekkel ezelőtti stratégiai irányváltása – a magánszektor bevonása az űrfejlesztésekbe – úgy tűnik, furcsa visszarendeződéshez vezet, a hadsereg saját potenciált fejleszt.

Ofek-10: izraeli kémműhold

Ofek-10: izraeli kémműholdA szerdán indult Ofek-10 radaros megfigyelések végzésére képes.

Akár még három hét kényszerszünet Floridában

Akár még három hét kényszerszünet FloridábanAddig nem startolhat semmi Cape Canaveralről, amíg meg nem javítják az elromlott radarberendezést.

Élesedik a verseny a katonai megrendelésekért

Élesedik a verseny a katonai megrendelésekértA SpaceX szeretne belépni az amerikai katonai műholdindítások piacára, amelyet most a monopolhelyzetben levő ULA ural.

Ariane-5: viharos indítás

Ariane-5: viharos indításAz európai nehézrakéta idei első startját majdnem elmosta az eső. Végül sikerült a két távközlési hold pályára állítása.

Egy nagy kémműhold és tizenkét másik kicsi

Egy nagy kémműhold és tizenkét másik kicsiAz Atlas-5 rakéta hátán a titkos – valószínűleg radaros módszert használó – amerikai NROL-39 kémműhold mellett 12 CubeSat is pályára állt.

Az idei második start Kínából

Az idei második start KínábólAz előző évek tempójához képest meglepetés, hogy március után csak most indítottak másodszor űreszközt az ázsiai országból.

A Lockheed Martin húzhatja fel az új űrkerítést

A Lockheed Martin húzhatja fel az új űrkerítéstAz Amerikai Légierő a mostaninál tízszer több űrszemétdarab követését reméli a 2018-ra elkészülő radartól.

Kobalt: orosz katonai kémműhold indult

Kobalt: orosz katonai kémműhold indultAz optikai felderítésre alkalmas, klasszikus filmes módszert alkalmazó, titkos űreszköz a nem túl kifejező Kozmosz-2495 jelzést kapta.

Megint Kazahsztán!

Megint Kazahsztán!Két napon belül a második kazah műhold állt pályára. Ezúttal a közép-ázsiai ország első földmegfigyelő holdja, a KazEOSat-1 indult, európai Vega rakétával.

NROL-67: új amerikai kémműhold

NROL-67: új amerikai kémműholdA részleteiben titkos indítás során egy feltehetően geoszinkron pályára szánt „hallgatózó” űreszközt bocsátottak fel.

Új amerikai katonai meteorológiai hold

Új amerikai katonai meteorológiai holdA start Atlas-5 rakétával, a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról történt. A műhold 15 évet várt raktárban...

X-37B: csúcsdöntő mini-űrrepülőgép

X-37B: csúcsdöntő mini-űrrepülőgépAz amerikai légierő 2012 decembere óta pályán levő automata űreszköze még tovább marad pályán, mint az előző repülés során.

Idén indul, eddig titkolták

Idén indul, eddig titkoltákAz amerikai légierő most először ismerte be hivatalosan, hogy egy megfigyelő műholdakból álló rendszert építenek ki a geostacionárius pályamagasság környékén.

Orosz hajrá az év végén

Orosz hajrá az év végénKét start során négy műholdat állítottak pályára Oroszországból december utolsó napjaiban.

Huszonkilencet egy csapásra!

Huszonkilencet egy csapásra!A virginiai Wallops-szigetről indított Minotaur-1 rakéta nem kevesebb mint 29 kis amerikai műholdat állított pályára.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Összesen 451 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024