A nemzetbiztonságért Cikkek: 261 - 280

Jubileumi start Atlas-5 rakétával

Jubileumi start Atlas-5 rakétávalEgy évtized alatt most ötvenedszer indítottak az amerikai EELV (Evolved Expendable Launch Vehicle) programban kifejlesztett hordozórakétát. Egy kémműhold állt pályára Floridából.

Két űrtávcső „ajándékba” a NASA-nak

Két űrtávcső „ajándékba” a NASA-nakA félig-meddig elkészült, de még sosem repült, a Hubble-űrteleszkópéhoz hasonló méretű tükrökkel felszerelt amerikai kémműholdakat átadták csillagászati célra. Az ajándék hasznosítása azonban nem is olyan egyszerű...

Kínából a kilencedik: Jaokan-15

Kínából a kilencedik: Jaokan-15Alig néhány nappal az előző után, május 29-én újabb, feltehetően radaros távérzékelő műhold állt pályára Kínából.

Kémműhold Kínánból: Jaokan-14

Kémműhold Kínánból: Jaokan-14Az idei hetedik kínai űrindítás során egy katonai célú, feltehetően optikai felderítő műholdat állítottak pályára.

Úton a második AEHF

Úton a második AEHFA bő egymilliárd dollárba került, szuperbiztos amerikai katonai távközlési műholdhoz hasonló első űreszköz egy üzemanyag-ellátási hiba miatt csak hosszú küzdelem után érte el a végleges geoszinkron pályát.

Mini kémműholdak katonáknak?

Mini kémműholdak katonáknak?Az amerikai hadsereg kutató-fejlesztő szervezete nagy számú, jóformán „eldobható” kis távérzékelő műhold rajaival elégítené ki az alakulatok űrfelvételigényeit.

Kémműhold Kaliforniából

Kémműhold KaliforniábólA műholdas felderítésért felelős amerikai kormányzati szervezet idei flottafrissítési programját egy Delta-4 rakéta segítségével kezdte a Vandenberg Légitámaszpontról.

Észak-Korea: műhold vagy más?

Észak-Korea: műhold vagy más?A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban bejelentették, hogy áprilisban egy földmegfigyelő műholdat állítanának pályára. Külföldi megfigyelők szerint az egész egy álcázott rakétakísérlet lenne.

Fejlett amerikai katonai távközlési hold indult

Fejlett amerikai katonai távközlési hold indultA WGS-4 a floridai Cape Canaveral 37B jelű startállásából emelkedett a magasba, egy Delta-4 rakéta tetején.

1 milliárd dolláros műhold: megmentve

1 milliárd dolláros műhold: megmentveEgy benne felejtett rongydarab miatt már elveszni látszó szuperbiztos amerikai katonai távközlési műhold, az AEHF-1 a csodával határos módon elérte a számára kijelölt pályát, hamarosan szolgálatba állhat.

Landolt a második X-37B

Landolt a második X-37BAz Amerikai Légierő titkos feladatokat ellátó, ember nélküli mini-űrrepülőgépe tavaly március eleje óta volt pályán. Most visszatért a Földre, a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontra.

Leszállásra készül a mini-űrrepülő

Leszállásra készül a mini-űrrepülőA titkos katonai küldetést teljesítő amerikai X-37B már 15 hónapja van pályán. Június közepéig leszállhat Kaliforniában.

Még két csütörtöki start, orosz rakétákkal

Még két csütörtöki start, orosz rakétákkalA Nimiq-6 kanadai távközlési hold Proton rakétával indult Bajkonurból. Néhány órával előtte egy orosz katonai kémműholdat állítottak pályára Pleszeckből, Szojuz-U hordozórakétával.

Egyesülne a két nagy?

Egyesülne a két nagy?A nagyfelbontású műholdfelvételek piacát uraló két amerikai vállalat közül a GeoEye 792 millió dolláros ajánlatot tett a versenytárs DigitalGlobe részvényeire. Ők ezt visszautasították.

Fotonszitát az űrbe

Fotonszitát az űrbeVékony, megfelelően kilyuggatott műanyag lapokkal rendkívül olcsó űrteleszkópokat lehetne készíteni. A módszernek katonai, de tudományos alkalmazásai is lehetségesek.

Észak-koreai rakétakudarc

Észak-koreai rakétakudarcAz Unha-3 hordozórakéta, tetején a harmadik észak-koreai műholddal az előző, 2009-es állítólagos űrindítási kísérlet sorsára jutott: kudarcot vallott.

A Proton-K búcsúja

A Proton-K búcsújaAz orosz Proton hordozórakéta K jelű változata 45 év szolgálat alatt 311 indítást végzett – utoljára pénteken egy katonai műholdét, Bajkonurból.

MUOS, Atlas, Centaur

MUOS, Atlas, CentaurAz amerikai és szövetséges haderők számára készült új mobil távközlési műholdrendszer első tagja egy Atlas-5 rakétával és a kétszázadik Centaur végfokozattal állt pályára Floridából.

X-37B: kémkedik vagy nem?

X-37B: kémkedik vagy nem?Nyilván kémkedik is az ember nélküli amerikai mini-űrrepülő. De biztosan nem úgy, ahogy a Spaceflight magazinban elképzelték...

Szojuz Kourouból, másodszor

Szojuz Kourouból, másodszorAz orosz hordozórakéta a Dél-Amerikában fekvő, európai üzemeltetésű starthelyről ezúttal hat kisebb műholdat állított pályára.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 405 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022