Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A nemzetbiztonságért Cikkek: 301 - 320

Török műhold indult kínai rakétával

Török műhold indult kínai rakétávalA Göktürk-2 távérzékelő műholdat polgári és katonai célra is hasznosítják majd.

Éles szem a Föld körül: Pléiades-1B

Éles szem a Föld körül: Pléiades-1BA francia földmegfigyelő műhold „európai” Szojuz rakétával indult Kourouból.

Orosz katonai távközlési műhold indult

Orosz katonai távközlési műhold indultA Meridian típusú holdat az észak-oroszországi Pleszeckből állította pályára egy Szojuz-2.1a hordozórakéta.

NROL-15: új amerikai kémműhold

NROL-15: új amerikai kémműholdAz űreszköz tegnap egy Delta-4 Heavy rakétával állt pályára Floridából.

Jubileumi start Atlas-5 rakétával

Jubileumi start Atlas-5 rakétávalEgy évtized alatt most ötvenedszer indítottak az amerikai EELV (Evolved Expendable Launch Vehicle) programban kifejlesztett hordozórakétát. Egy kémműhold állt pályára Floridából.

Két űrtávcső „ajándékba” a NASA-nak

Két űrtávcső „ajándékba” a NASA-nakA félig-meddig elkészült, de még sosem repült, a Hubble-űrteleszkópéhoz hasonló méretű tükrökkel felszerelt amerikai kémműholdakat átadták csillagászati célra. Az ajándék hasznosítása azonban nem is olyan egyszerű...

Kínából a kilencedik: Jaokan-15

Kínából a kilencedik: Jaokan-15Alig néhány nappal az előző után, május 29-én újabb, feltehetően radaros távérzékelő műhold állt pályára Kínából.

Kémműhold Kínánból: Jaokan-14

Kémműhold Kínánból: Jaokan-14Az idei hetedik kínai űrindítás során egy katonai célú, feltehetően optikai felderítő műholdat állítottak pályára.

Úton a második AEHF

Úton a második AEHFA bő egymilliárd dollárba került, szuperbiztos amerikai katonai távközlési műholdhoz hasonló első űreszköz egy üzemanyag-ellátási hiba miatt csak hosszú küzdelem után érte el a végleges geoszinkron pályát.

Mini kémműholdak katonáknak?

Mini kémműholdak katonáknak?Az amerikai hadsereg kutató-fejlesztő szervezete nagy számú, jóformán „eldobható” kis távérzékelő műhold rajaival elégítené ki az alakulatok űrfelvételigényeit.

A katonai mini-űrrepülőgép harmadik útja

A katonai mini-űrrepülőgép harmadik útjaFloridából titkos küldetéssel pályára állították az amerikai X-37B első megépült példányát, amely 2010-ben egyszer már járt az űrben.

Kínából idén a tizenhetedik

Kínából idén a tizenhetedikVasárnap állt pályára a Jaokan-16 műhold. Hivatalosan polgári, nyugati szakértők szerint emellett katonai távérzékelési célra használják majd.

Megint Atlas-5, megint kémműholddal

Megint Atlas-5, megint kémműholddalAz NROL-36 jelzésű amerikai kémholddal együtt, „potyautasként” még 11 apró kísérleti és diákműhold is indult Kaliforniából.

Irányváltás a japán űrtevékenységben

Irányváltás a japán űrtevékenységbenElhárult a törvényi akadály az űreszközök védelmi célú alkalmazása elől Japánban. Eddig inkább a tudományos kutatáson volt a hangsúly, most jöhetnek akár a fegyverzet-ellenőrző műholdak is.

Landolt a második X-37B

Landolt a második X-37BAz Amerikai Légierő titkos feladatokat ellátó, ember nélküli mini-űrrepülőgépe tavaly március eleje óta volt pályán. Most visszatért a Földre, a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontra.

Leszállásra készül a mini-űrrepülő

Leszállásra készül a mini-űrrepülőA titkos katonai küldetést teljesítő amerikai X-37B már 15 hónapja van pályán. Június közepéig leszállhat Kaliforniában.

Még két csütörtöki start, orosz rakétákkal

Még két csütörtöki start, orosz rakétákkalA Nimiq-6 kanadai távközlési hold Proton rakétával indult Bajkonurból. Néhány órával előtte egy orosz katonai kémműholdat állítottak pályára Pleszeckből, Szojuz-U hordozórakétával.

Egyesülne a két nagy?

Egyesülne a két nagy?A nagyfelbontású műholdfelvételek piacát uraló két amerikai vállalat közül a GeoEye 792 millió dolláros ajánlatot tett a versenytárs DigitalGlobe részvényeire. Ők ezt visszautasították.

Fotonszitát az űrbe

Fotonszitát az űrbeVékony, megfelelően kilyuggatott műanyag lapokkal rendkívül olcsó űrteleszkópokat lehetne készíteni. A módszernek katonai, de tudományos alkalmazásai is lehetségesek.

Észak-koreai rakétakudarc

Észak-koreai rakétakudarcAz Unha-3 hordozórakéta, tetején a harmadik észak-koreai műholddal az előző, 2009-es állítólagos űrindítási kísérlet sorsára jutott: kudarcot vallott.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Összesen 453 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024