Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A nemzetbiztonságért Cikkek: 421 - 440

Regionális űrkutatási rendezvény környezetvédelmi és biztonsági alkalmazásokról

A Német Űrügynökség (DLR) 2005. szeptember 27-29. közt Berlinben konferenciát szervez a közép- és kelet-európai országok részére a GMES (a távérzékelés környezetvédelmi és biztonsági alkalmazásai) témakörében.

Ismerje meg az Ariane-5 rakományát!

Ismerje meg az Ariane-5 rakományát!Korábban már beszámoltunk az európai Ariane-5 hordozórakéta legutóbbi sikeres startjáról. Most bemutatjuk az "utasokat", vagyis azt a hét európai műholdat, melyek a világűrbe jutottak.

Az EADS közeledne a britekhez

Az EADS közeledne a britekhezA német-francia légi- és űripari óriás, az EADS szorosabb együttműködésre törekszik Nagy-Britanniával a hadigépek tervezése és legyártása terén.

Az eddigi legnagyobb orosz hadgyakorlatra készülnek

Az eddigi legnagyobb orosz hadgyakorlatra készülnekMoszkva rendkívüli szabású hadgyakorlatot hajt végre. Ilyenre a demokratikus Oroszország megalakulása óta nem került sor. A műveletbe Bajkonur is bekapcsolódik.

Információk a megsemmisült japán kémműhold-párról

Információk a megsemmisült japán kémműhold-párrólTegnap magyar idő szerint éjfél előtt nem sokkal a H-2A hordozórakéta hibájából a japánok elvesztettek egy kémműhold-párt, mert a hordozórakéta nem érte el a szükséges magasságot. A kémműholdak feladatairól és a H-2A hordozórakétáról szóló írásunk a Spaceflight Now cikke alapján készült.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (7. rész): Katonai űrtechnika

KÍNA ŰRPROGRAMJA (7. rész): Katonai űrtechnikaKína – hasonlóan a világ többi űrkutató nagyhatalmához – katonai célú űreszközöket is kifejlesztett. 1975-től fotófelderítő visszatérő űreszközöket, 2000-től pedig katonai távközlési műholdcsaládot ismerhettünk meg.

A GPS olyan mint a víz...

A GPS olyan mint a víz...... harcoló alakulataink ma már nem mennek sehova nélküle - nyilatkozta Brad Broemmel parancsnok az új, SVN-45 jelű, IIR-9 jelzésű GPS hold felbocsátásakor.

A Pentagon NASA időjárási műholdakat is „bevet” a háborúban

A Pentagon NASA időjárási műholdakat is „bevet” a háborúbanEgy amerikai kormánytisztviselő nyilatkozata szerint a Pentagon a NASA pár időjárási műholdját is felhasználja az Irak elleni hadviselésben.

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Helymeghatározás és navigáció (2. rész)

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Helymeghatározás és navigáció (2. rész)Hétfőn (közép-európai idő szerint 23:09-kor) az Egyesült Államok Légihaderejének Cape Canaveral-ben lévő légi és rakéta-támaszpontjáról egy Delta hordozórakéta sikeresen startolt, és 68 perccel később pályára állította a NAVSTAR GPS 2R-9 jelű helymeghatározó és navigációs műholdat. Az indítás költsége mintegy 90 millió dollár volt.

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Eddig nem sikerült Iraknak zavarnia a GPS-t!

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Eddig nem sikerült Iraknak zavarnia a GPS-t!Hétfői bejelentés szerint, amennyiben az iraki csapatok megpróbálták az amerikai GPS rendszert Bagdad bombázása során zavarni, akkor ezek a kísérletek eddig nem jártak eredménnyel.

Újabb titkos felderítő hold a pályán

Újabb titkos felderítő hold a pályánCape Canaveral végleg elköszönt a Titan hordozórakéta-családtól, melynek rakétahajtóművei 168-szor remegtették meg a floridai mocsárvilágot. Pénteken a Titan rakéták legnagyobbika állította pályára az NRO egyik titkos felderítő műholdját.

Néhány európai ország és a NATO űrtávközlési együttműködése

Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország 2005-től tizenöt évig biztosít URH és mikrohullámú műholdas távközlési kapacitást a NATO számára saját kommunikációs műholdjain.

Tajvani távérzékelő mesterséges hold

Tajvani távérzékelő mesterséges holdNemrég állították Föld körüli pályára Tajvan második mesterséges holdját.

GYORSHÍR: Újabb amerikai navigációs műhold a pályán!

GYORSHÍR: Újabb amerikai navigációs műhold a pályán!Közép-európai idő szerint ma reggel 09:05-kor, egy Delta rakétával indult Floridából a világűrbe az Amerikai Légihaderő legújabb GPS holdja, melyet Magyarországon is egy sor térképész, földmérő, pilóta, hajós, autóvezető, vagy éppen járműflotta-irányító fog hamarosan használni.

GYORSHÍR: Indítás közben megsemmisült két japán felderítőműhold

Két japán kémműhold megsemmisült tegnapról mára virradó éjjel. A műholdak feladata Észak-Korea tevékenységének megfigyelése lett volna.

Október közepén indulhat a következő GPS-hold

Október közepén indulhat a következő GPS-holdAz USAF (Amerikai Légihaderő) jelenlegi tervei szerint október 17-én indulhat a világűrbe a GPS-2R-10 jelű navigációs műhold.

Űrtechnika a háborúban: a Milstar

Űrtechnika a háborúban: a MilstarAz iraki háború folyamatába az április elején indított Milstar katonai távközlési műhold már nem igazán tudott beleszólni, ám pályán lévő elődeinek sok hasznát vette az amerikai haderő.

Orosz katonai távközlési hold

Orosz katonai távközlési holdOroszország újabb katonai távközlési holdat állított pályára. A Molnyija rendszerű műhold igen elnyúlt pályán kering.

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: A koalíciós erők GPS-zavarókat semmisítettek meg Irakban

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: A koalíciós erők GPS-zavarókat semmisítettek meg IrakbanEgy vezető amerikai katonatiszt szerint az amerikai csapatok a tegnapi nap folyamán sikeresen mértek be és semmisítettek meg hat olyan zavaróberendezést, melyekkel az iraki hadsereg a GPS műholdak vételét igyekezett megnehezíteni, illetve lehetetlenné tenni a hadszintéren.

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Hivatalos nyilatkozat a GPS használatáról

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Hivatalos nyilatkozat a GPS használatárólA különféle amerikai kormányzati szervezeteket és állami hivatalok képviselőit tömörítő szervezet, az IGEB hivatalos bejelentése a (Hazánkban is sokak által használt) GPS műholdas helymeghatározó és navigációs rendszerről, az iraki háború kapcsán.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Összesen 451 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024