Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A nemzetbiztonságért Cikkek: 341 - 360

Mexikó távközlési műholdrendszert rendelt

Mexikó távközlési műholdrendszert rendeltA közép-amerikai ország kormánya egymilliárd dolláros megbízást adott a Boeing cégnek három mesterséges hold és a hozzájuk tartozó földi kiszolgáló hálózat létrehozására.

Lassan visszatér az X-37B?

Lassan visszatér az X-37B?A megfigyelők szerint a titkos küldetést teljesítő pilóta nélküli amerikai katonai űrrepülőgép keringési magassága csökken. Lehet, hogy hamarosan visszatér a Földre?

Hét törpe

Hét törpeNem Hófehérke törpéiről, hanem egy hófehér Minotaur-4 rakéta utasairól van szó.

A figyelőrendszer az űrbe megy

A figyelőrendszer az űrbe megyA Kaliforniából most indított mesterséges hold a Föld körül keringő űreszközökre leselkedő veszélyek – elsősorban űrszemétdarabok – jobb felderítésében segít majd.

Egy civil, két katonai távközlési hold Oroszországból

Egy civil, két katonai távközlési hold Oroszországból  A három kisebb űreszközt egy Rokot hordozórakéta állította Föld körüli pályára szerdán.

Dollármilliárdok földmegfigyelésre

Dollármilliárdok földmegfigyelésreAz amerikai kormány 7,35 milliárd értékben szerződött két, nagyfelbontású távérzékelő műholdakat üzemeltető magáncéggel.

Kémműhold indult Izraelből

Kémműhold indult IzraelbőlAz Ofeq-9-ről jóformán csak az indítás ténye és néhány egyértelmű információ nyilvános.

Öt hónap után megint Ariane-5

Öt hónap után megint Ariane-5Az európai nehézrakéta egy kereskedelmi és egy katonai távközlési műholdat állított pályára.

„Potyautasok” az új Iridium műholdakon

„Potyautasok” az új Iridium műholdakonA mobil távközlési műholdrendszer új generációs tagjain más fedélzeti berendezéseket is szívesen elhelyezne az Iridium cég. Az amerikai légierő is komolyan érdeklődik a lehetőség iránt.

A műholdas távérzékelés éve

A műholdas távérzékelés éveAz Űrvilág 2010-re az űrkutatás legfontosabb alkalmazásai közül a távérzékelést választotta kiemelt témájának.

Újra a Földön mini-shuttle

Újra a Földön mini-shuttleVisszatért legelső útjáról az X-37B, a katonai célú amerikai ember nélküli űrrepülőgép első példánya.

Hallgatózás a világűrből

Hallgatózás a világűrbőlAmerikai nemzetbiztonsági szempontból igen fontos „óriásműhold” indult, amellyel a rádiós adatforgalmat ellenőrizhetik.

Teljes az olasz radarműhold-sorozat

Teljes az olasz radarműhold-sorozatA COSMO-SkyMed rendszer negyedik műholdját is Kaliforniából állították pályára. Ez volt a veterán Delta-2 rakéta idei első és egyetlen indítása.

Műholdkoccanás?

Műholdkoccanás?A gyanú szerint augusztusban, közeli manőverezés közben egy kínai műhold „arrébb lökött” egy másikat. Akik illetékesek volnának az ügyben, azok persze hallgatnak...

Mentőakció egy katonai műholdért

Mentőakció egy katonai műholdért Az augusztus közepén indított amerikai AEHF-1 katonai távközlési hold elvesztette fő hajtóművét, így nehezen, akár 9 hónapos késéssel áll majd végleges pályára.

Titkos katonai műhold Kínából

Titkos katonai műhold KínábólA most indított kémműhold volt idén a hatodik űreszköz, amelyet az ázsiai országból pályára állítottak.

A globális terepmodell felé – új német radaros műhold

A globális terepmodell felé – új német radaros műholdA TanDEM-X egy másik műholddal (TerraSAR-X) kötelékben repülve, radar-interferometriás mérésekkel, három év alatt a földfelszín eddigi legprecízebb magassági modelljét lesz képes megalkotni.

Az X-37B titkos első küldetése

Az X-37B titkos első küldetéseFelszállt az Amerikai Légierő pilóta nélküli, többször felhasználható űrrepülőgépe, hogy megkezdje első próbarepülését.

A Proton rakéta idei első startja

A Proton rakéta idei első startjaAz orosz nehézrakéta egy hazai katonai távközlési mesterséges holdat állított Föld körüli pályára.

Az Ariane-5 évzárója

Az Ariane-5 évzárójaAz európai hordozórakéta idén hetedszer egy francia katonai távérzékelő műholdat állított pályára.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Összesen 451 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024