Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A nemzetbiztonságért Cikkek: 441 - 451

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Helymeghatározás és navigáció (1. rész)

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Helymeghatározás és navigáció (1. rész)Miközben Irakban háború dúl, egyre gyakrabban hallani az űrtechnika katonai szerepvállalásáról. Cikksorozatunkban megpróbáljuk bemutatni, hogy mi a katonai műholdak feladata, illetve, hogy a Szövetségesek miképp használják a polgári és katonai műholdakat a hadműveletek során. Előszőr a GPS néhány katonai vonatkozásával ismerkedhetünk meg.

STS-107: Az igazi hi-tech fotók a Columbiáról

STS-107: Az igazi hi-tech fotók a ColumbiárólA NASA nyilvánosságra hozta azokat a felvételeket, amelyeket az Amerikai Légierő egyik földi állomása készített az orbitális pályán keringő Columbiáról. A képek részletessége megdöbbentő.

Orosz navigációs műholdak

Orosz navigációs műholdakSzerdán Bajkonurból indítottak egy Proton-K nehéz-hordozórakétát, fedélzetén három GLONASSZ műholddal.

A bagdadi elnöki palota a világűrből

A bagdadi elnöki palota a világűrbőlAz Irakban dolgozó ENSZ ellenőrök munkájuk során intenzíven használják a különféle katonai felderítő műholdak és nagyfelbontású kereskedelmi távérzékelő műholdak adatait.

Sikeres rakétavédelmi kísérlet

Sikeres rakétavédelmi kísérletElső alkalmommal sikerült egy rakétával eltalálni egy éppen emelkedésben lévő, azaz a világűr felé tartó másik rakétát november 22-én. Eközben hírek érkeztek arról is, hogy egyre több pénz áramlik az amerikai rakétavédelmi programba. (Képünket a vadász-rakéta készítette nem sokkal a célpont megsemmisítése előtt.)

Líbia mint műhold finanszírozó?

Egyiptom már régota tervezi, hogy saját katonai felderítő műholdat készít, elsősorban Izrael katonai tevékenységének megfigyelésére.

Néhány héten belül indulhat az első japán felderítőműhold

Információink szerint Japán március utolsó napjaiban pályára állítja első katonai felderítő műholdjait. A holdakat elsősorban az észak-koreai katonai fejlesztések miatt kezdték már több évvel korábban fejleszteni.

Újévi indulás: 2003-ra csúszott át a Coriolis

Újévi indulás: 2003-ra csúszott át a CoriolisHatodszorra próbálták meg elindítani a Coriolis katonai műholdat, szerencsére ez alkalommal nem szólt közbe az időjárás és sikeres volt a start. A katonai célú óceanológiai és meteorológiai vizsgálatokat végző űreszköz közép-európai idő szerint hétfőn 15:19-kor startolt, és egy óra múlva elérte a keringési pályát.

Szigorúan titkos orosz műhold

Oroszország egy Molnyija M rakétával a pleszecki űrkikötőből sikeresen pályára állított egy titkos katonai műholdat, melynek a start után a Kozmosz-2393 jelzést adták.

Megkezdődött a GPS Block IIF műholdak gyártása

Megkezdődött a GPS Block IIF műholdak gyártásaA Boeing Integrated Defense Systems engedélyt kapott az Amerikai Légihaderőtől (USAF) az első három GPS Block-IIF hold legyártására. Mint az sokak előtt ismert a GPS műholdak segítségével bárhol a világon, a nap bármely szakában lehet nagypontosságú (a technikától függően néhány méteres, vagy akár cm-es) helymeghatározást végezni.

Tovább késik a következő GPS műhold indítása

Tovább késik a következő GPS műhold indításaA hordozó Delta II rakéta sérülésével végződött az összeszerelés a cape canaverali űrközpontban, amikor a legújabb GPS Block IIR műholdat tartalmazó áraramvonalasító orrkúpot és az az alatt helyetfoglaló rakéta végfokozatot megpróbálták ráemelni a már összeszeszerelt és függőlegesbe állított rakétára.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Összesen 451 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024