A nemzetbiztonságért Cikkek: 281 - 300

Lencsevégen a kínai repülőgép-hordozó

Lencsevégen a kínai repülőgép-hordozóA felújítva működésben még sosem látott hadihajóról az egyik amerikai kereskedelmi távérzékelő műhold készített nagyfelbontású űrfelvételt.

Rakétahajtómű árverésen

Rakétahajtómű árverésenA NASA lefoglaltatta azt az 1960-as évekből származó eredeti rakétahajtóművet, amelyet a nyáron egy internetes aukciós oldalon kínáltak megvételre.

Katonai távközlési műhold Alaszkából

Katonai távközlési műhold AlaszkábólA kedden indított TacSat-4 az Afganisztánban és Irakban állomásozó amerikai csapatok kommunikációját segíti majd.

Így kémkedtek az űrből régen (2. rész)

Így kémkedtek az űrből régen (2. rész)Az 1970-es és 80-as években repült amerikai „Nagy Madarak” 100-100 km hosszú filmeket fényképeztek tele.

Műholdról a fotólaborba

Műholdról a fotólaborbaHétfőn egy olyan orosz kémműhold indult, amely a 30 cm-es felbontású felvételeit nem elektronikus úton, hanem filmen juttatja vissza előhívás és elemzés céljából a Földre.

Hová tűnt a 20 éves kémműhold?

Hová tűnt a 20 éves kémműhold?Valószínűleg a Csendes-ócáen fölött, a légkörben elégve végezte a Lacrosse-2, egy kiszolgált amerikai radaros felderítő műhold – legalábbis az amatőr megfigyelők szerint.

Geo-IK-2: elveszett, majd megkerült, de...

Geo-IK-2: elveszett, majd megkerült, de...Nem a megfelelő pályára állt a kedden Pleszeckből indított, részben katonai célú kutatóműhold, de végül legalább a rádiókapcsolatot sikerült vele felvenni.

Mexikó távközlési műholdrendszert rendelt

Mexikó távközlési műholdrendszert rendeltA közép-amerikai ország kormánya egymilliárd dolláros megbízást adott a Boeing cégnek három mesterséges hold és a hozzájuk tartozó földi kiszolgáló hálózat létrehozására.

Lassan visszatér az X-37B?

Lassan visszatér az X-37B?A megfigyelők szerint a titkos küldetést teljesítő pilóta nélküli amerikai katonai űrrepülőgép keringési magassága csökken. Lehet, hogy hamarosan visszatér a Földre?

Hét törpe

Hét törpeNem Hófehérke törpéiről, hanem egy hófehér Minotaur-4 rakéta utasairól van szó.

Japán radaros kémműhold indult

Japán radaros kémműhold indultEz volt a H-2A hordozórakéta huszadik startja.

Lassan a helyére kerül a szerencsétlen műhold

Lassan a helyére kerül a szerencsétlen műhold14 hónap és több mint 450 manőver után hamarosan eléri tervezett pályáját az amerikai AEHF-1, egy újfajta katonai távközlési műholdtípus első képviselője.

Új japán kémműhold

Új japán kémműholdTanegasima szigetéről H-2A rakétával pénteken indult az optikai felderítő űreszköz.

Így kémkedtek az űrből régen (1. rész)

Így kémkedtek az űrből régen (1. rész)Eddig szigorúan titkolt „múlt századi” kémműholdakat mutattak be a minap Amerikában. A kémkedés e módszere persze most is él, de az akkori csúcstechnológia mai szemmel már igen ósdinak tűnik.

Újfajta amerikai fegyverzet-ellenőrző műhold indult

Újfajta amerikai fegyverzet-ellenőrző műhold indultA SBIRS GEO-1 jelzésű űreszköz az infravörös tartományban, geoszinkron pályáról figyeli majd a felé eső féltekét, hogy időben riaszthasson, ha rakétaindítást észlel.

Katonai mini-űrrepülő – másodszor

Katonai mini-űrrepülő – másodszorAz X-37B jelű, ember nélküli, újra felhasználható amerikai űrjármű második példánya is elindult titkos küldetésére.

Amerikai kémműhold a nyugati partról

Amerikai kémműhold a nyugati partrólAz utolsó Titan-4 rakéta 2005-ös startja óta most először indult kémműhold alacsony poláris pályára a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról.

Újra a Földön mini-shuttle

Újra a Földön mini-shuttleVisszatért legelső útjáról az X-37B, a katonai célú amerikai ember nélküli űrrepülőgép első példánya.

Hallgatózás a világűrből

Hallgatózás a világűrbőlAmerikai nemzetbiztonsági szempontból igen fontos „óriásműhold” indult, amellyel a rádiós adatforgalmat ellenőrizhetik.

Teljes az olasz radarműhold-sorozat

Teljes az olasz radarműhold-sorozatA COSMO-SkyMed rendszer negyedik műholdját is Kaliforniából állították pályára. Ez volt a veterán Delta-2 rakéta idei első és egyetlen indítása.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 405 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022