A nemzetbiztonságért Cikkek: 381 - 400

Az eddigi legnagyobb orosz hadgyakorlatra készülnek

Az eddigi legnagyobb orosz hadgyakorlatra készülnekMoszkva rendkívüli szabású hadgyakorlatot hajt végre. Ilyenre a demokratikus Oroszország megalakulása óta nem került sor. A műveletbe Bajkonur is bekapcsolódik.

Információk a megsemmisült japán kémműhold-párról

Információk a megsemmisült japán kémműhold-párrólTegnap magyar idő szerint éjfél előtt nem sokkal a H-2A hordozórakéta hibájából a japánok elvesztettek egy kémműhold-párt, mert a hordozórakéta nem érte el a szükséges magasságot. A kémműholdak feladatairól és a H-2A hordozórakétáról szóló írásunk a Spaceflight Now cikke alapján készült.

KÍNA ŰRPROGRAMJA (7. rész): Katonai űrtechnika

KÍNA ŰRPROGRAMJA (7. rész): Katonai űrtechnikaKína – hasonlóan a világ többi űrkutató nagyhatalmához – katonai célú űreszközöket is kifejlesztett. 1975-től fotófelderítő visszatérő űreszközöket, 2000-től pedig katonai távközlési műholdcsaládot ismerhettünk meg.

A GPS olyan mint a víz...

A GPS olyan mint a víz...... harcoló alakulataink ma már nem mennek sehova nélküle - nyilatkozta Brad Broemmel parancsnok az új, SVN-45 jelű, IIR-9 jelzésű GPS hold felbocsátásakor.

A Pentagon NASA időjárási műholdakat is „bevet” a háborúban

A Pentagon NASA időjárási műholdakat is „bevet” a háborúbanEgy amerikai kormánytisztviselő nyilatkozata szerint a Pentagon a NASA pár időjárási műholdját is felhasználja az Irak elleni hadviselésben.

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Helymeghatározás és navigáció (2. rész)

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Helymeghatározás és navigáció (2. rész)Hétfőn (közép-európai idő szerint 23:09-kor) az Egyesült Államok Légihaderejének Cape Canaveral-ben lévő légi és rakéta-támaszpontjáról egy Delta hordozórakéta sikeresen startolt, és 68 perccel később pályára állította a NAVSTAR GPS 2R-9 jelű helymeghatározó és navigációs műholdat. Az indítás költsége mintegy 90 millió dollár volt.

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Eddig nem sikerült Iraknak zavarnia a GPS-t!

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Eddig nem sikerült Iraknak zavarnia a GPS-t!Hétfői bejelentés szerint, amennyiben az iraki csapatok megpróbálták az amerikai GPS rendszert Bagdad bombázása során zavarni, akkor ezek a kísérletek eddig nem jártak eredménnyel.

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Helymeghatározás és navigáció (1. rész)

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Helymeghatározás és navigáció (1. rész)Miközben Irakban háború dúl, egyre gyakrabban hallani az űrtechnika katonai szerepvállalásáról. Cikksorozatunkban megpróbáljuk bemutatni, hogy mi a katonai műholdak feladata, illetve, hogy a Szövetségesek miképp használják a polgári és katonai műholdakat a hadműveletek során. Előszőr a GPS néhány katonai vonatkozásával ismerkedhetünk meg.

STS-107: Az igazi hi-tech fotók a Columbiáról

STS-107: Az igazi hi-tech fotók a ColumbiárólA NASA nyilvánosságra hozta azokat a felvételeket, amelyeket az Amerikai Légierő egyik földi állomása készített az orbitális pályán keringő Columbiáról. A képek részletessége megdöbbentő.

Orosz navigációs műholdak

Orosz navigációs műholdakSzerdán Bajkonurból indítottak egy Proton-K nehéz-hordozórakétát, fedélzetén három GLONASSZ műholddal.

GYORSHÍR: Újabb amerikai navigációs műhold a pályán!

GYORSHÍR: Újabb amerikai navigációs műhold a pályán!Közép-európai idő szerint ma reggel 09:05-kor, egy Delta rakétával indult Floridából a világűrbe az Amerikai Légihaderő legújabb GPS holdja, melyet Magyarországon is egy sor térképész, földmérő, pilóta, hajós, autóvezető, vagy éppen járműflotta-irányító fog hamarosan használni.

GYORSHÍR: Indítás közben megsemmisült két japán felderítőműhold

Két japán kémműhold megsemmisült tegnapról mára virradó éjjel. A műholdak feladata Észak-Korea tevékenységének megfigyelése lett volna.

Október közepén indulhat a következő GPS-hold

Október közepén indulhat a következő GPS-holdAz USAF (Amerikai Légihaderő) jelenlegi tervei szerint október 17-én indulhat a világűrbe a GPS-2R-10 jelű navigációs műhold.

Űrtechnika a háborúban: a Milstar

Űrtechnika a háborúban: a MilstarAz iraki háború folyamatába az április elején indított Milstar katonai távközlési műhold már nem igazán tudott beleszólni, ám pályán lévő elődeinek sok hasznát vette az amerikai haderő.

Orosz katonai távközlési hold

Orosz katonai távközlési holdOroszország újabb katonai távközlési holdat állított pályára. A Molnyija rendszerű műhold igen elnyúlt pályán kering.

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: A koalíciós erők GPS-zavarókat semmisítettek meg Irakban

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: A koalíciós erők GPS-zavarókat semmisítettek meg IrakbanEgy vezető amerikai katonatiszt szerint az amerikai csapatok a tegnapi nap folyamán sikeresen mértek be és semmisítettek meg hat olyan zavaróberendezést, melyekkel az iraki hadsereg a GPS műholdak vételét igyekezett megnehezíteni, illetve lehetetlenné tenni a hadszintéren.

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Hivatalos nyilatkozat a GPS használatáról

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Hivatalos nyilatkozat a GPS használatárólA különféle amerikai kormányzati szervezeteket és állami hivatalok képviselőit tömörítő szervezet, az IGEB hivatalos bejelentése a (Hazánkban is sokak által használt) GPS műholdas helymeghatározó és navigációs rendszerről, az iraki háború kapcsán.

Néhány héten belül indulhat az első japán felderítőműhold

Információink szerint Japán március utolsó napjaiban pályára állítja első katonai felderítő műholdjait. A holdakat elsősorban az észak-koreai katonai fejlesztések miatt kezdték már több évvel korábban fejleszteni.

Újévi indulás: 2003-ra csúszott át a Coriolis

Újévi indulás: 2003-ra csúszott át a CoriolisHatodszorra próbálták meg elindítani a Coriolis katonai műholdat, szerencsére ez alkalommal nem szólt közbe az időjárás és sikeres volt a start. A katonai célú óceanológiai és meteorológiai vizsgálatokat végző űreszköz közép-európai idő szerint hétfőn 15:19-kor startolt, és egy óra múlva elérte a keringési pályát.

Szigorúan titkos orosz műhold

Oroszország egy Molnyija M rakétával a pleszecki űrkikötőből sikeresen pályára állított egy titkos katonai műholdat, melynek a start után a Kozmosz-2393 jelzést adták.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 405 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022