Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Szárnyaló képzelet Cikkek: 1 - 20

Űrötletek versenye

Űrötletek versenyeHogyan lehetnének hasznosíthatók az innovatív űrtechnológiák a hétköznapokban? Erre hirdetett ötletversenyt a Design Terminal, az Európai Űrügynökség Technology Broker programja keretében.

Az Aeolus emlékére

Az Aeolus emlékéreA nemrég sikeresen a légkörbe vezettet európai műhold nem csak adataiban, de zenében (!) is tovább él.

CASSINI Hackathon, meghosszabbított jelentkezéssel

CASSINI Hackathon, meghosszabbított jelentkezésselÖtletverseny izgalmas feladatokkal, komoly nyereményekért – meghosszabbított jelentkezés május 11-ig!

Az űrhajózás vége

Az űrhajózás végeVajon a mesterséges intelligencia fejlődése végleg háttérbe szoríthatja az embert a világűr meghódításában? A brit királyi csillagász és amerikai szerzőtársa szerint igen.

Üzenet a jövőbe

Üzenet a jövőbeA NASA hamarosan induló Lucy szondájára (is) felkerül az emberiség üzenete. Ezúttal nem a földönkívülieknek, hanem naprendszerbeli utódainknak.

Apollo-évfordulós amerikai bélyegek

Apollo-évfordulós amerikai bélyegekAz Egyesült Államok Postaszolgálata természetesen megemlékezik majd az Apollo-11 holdraszállásának közelgő 50. évfordulójáról.

Astroland

AstrolandAvagy Mars-szimuláció bárkinek – hárommillióért.

Falcon-9: távközlés és a Hold

Falcon-9: távközlés és a HoldIndonéz távközlési műhold, izraeli holdi leszállóegység és egy kis amerikai kísérleti katonai műhold volt a SpaceX rakétájának mostani hasznos terhe.

Nehéz a szuperföldi űrhajósok élete

Nehéz a szuperföldi űrhajósok életeMármint, ha vannak ilyenek – és ha az a bizonyos szuperföld legalább tízszer nagyobb tömegű a Földnél.

Zene és űr

Zene és űrMagyar, spanyol/dél-amerikai és francia tagokból álló nemzetközi csapat pályázott sikerrel a „Spin Your Thesis Human Edition 2018” felhívásra.

Huginn bélyegen

Huginn bélyegenMég el sem indult a Crew-7 repülés a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), a dán Andreas Mogensen küldetésére máris postabélyeg emlékeztet.

Kisbolygóbányászat: most már tényleg?

Kisbolygóbányászat: most már tényleg?Sok évvel az előző nagy bejelentéshullám után most itt az újabb: 2023-ban két előkészítő küldetés is indulhat. A tényleges bányászat azonban még odébb van...

A JWST parallaxisa

A JWST parallaxisaA végleges működési helyét elért James Webb-űrtávcső segítségével látványosan szemléltethető a parallaxis jelensége.

Fekete és csúf

Fekete és csúfA világűr. Az űrhajósok többségével ellentétben így vélte a közelmúlt egyik űrturistája. Talán nincs is egyedül a véleményével?

Sikertelen volt a Beresit leszállása

Sikertelen volt a Beresit leszállásaAz izraeli űrszonda február 22-én indult, egy hete állt a Hold körüli pályára, most pedig megkísérelt leszállni az égitest felszínén.

Lezajlott a zenés kísérlet

Lezajlott a zenés kísérletMagyar kezdeményezésre tíz önkéntest forgattak meg egy kölni centrifugában. Öten közülük zenét hallgattak.

Közelebb a Holdhoz a Beresit

Közelebb a Holdhoz a BeresitA február végén startolt izraeli űrszonda március 19-én elvégezte utolsó nagy pályamagasság-megemelő manőverét. Április 4-én állhat Hold körüli pályára, majd 11-én érheti el a felszínt.

Meddig tart még a rakéták kora?

Meddig tart még a rakéták kora?Vajon az űrlift vagy a gyorsítócsőből „kilőtt” űrvillamos válthatja fel a kémiai hajtóanyagú rakétákat? Vagy talán egy ionhajtóműves repülő alkalmatosság átszállással kínált utazása lesz a nyerő?

SETI: a földi múltban?

SETI: a földi múltban?Az ún. szilúri hipotézis azt kérdezi: voltak-e már előttünk is technológiailag fejlett civilizációk a Földön?

Nem kelt el a holdi X-díj

Nem kelt el a holdi X-díjA Google Lunar X Prize (GLXP) szervezői bejelentették, hogy a 20 millió dolláros nagydíjat nem osztják ki: az utolsó határidőig sem jut el magánfinanszírozású űreszköz a Holdra.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 282 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024