Szárnyaló képzelet Cikkek: 1 - 20

Fekete és csúf

Fekete és csúfA világűr. Az űrhajósok többségével ellentétben így vélte a közelmúlt egyik űrturistája. Talán nincs is egyedül a véleményével?

Sikertelen volt a Beresit leszállása

Sikertelen volt a Beresit leszállásaAz izraeli űrszonda február 22-én indult, egy hete állt a Hold körüli pályára, most pedig megkísérelt leszállni az égitest felszínén.

Lezajlott a zenés kísérlet

Lezajlott a zenés kísérletMagyar kezdeményezésre tíz önkéntest forgattak meg egy kölni centrifugában. Öten közülük zenét hallgattak.

Közelebb a Holdhoz a Beresit

Közelebb a Holdhoz a BeresitA február végén startolt izraeli űrszonda március 19-én elvégezte utolsó nagy pályamagasság-megemelő manőverét. Április 4-én állhat Hold körüli pályára, majd 11-én érheti el a felszínt.

Meddig tart még a rakéták kora?

Meddig tart még a rakéták kora?Vajon az űrlift vagy a gyorsítócsőből „kilőtt” űrvillamos válthatja fel a kémiai hajtóanyagú rakétákat? Vagy talán egy ionhajtóműves repülő alkalmatosság átszállással kínált utazása lesz a nyerő?

SETI: a földi múltban?

SETI: a földi múltban?Az ún. szilúri hipotézis azt kérdezi: voltak-e már előttünk is technológiailag fejlett civilizációk a Földön?

Nem kelt el a holdi X-díj

Nem kelt el a holdi X-díjA Google Lunar X Prize (GLXP) szervezői bejelentették, hogy a 20 millió dolláros nagydíjat nem osztják ki: az utolsó határidőig sem jut el magánfinanszírozású űreszköz a Holdra.

Csillagközi űrszondák eróziója

Csillagközi űrszondák eróziójaA csillagközi űrutazásnak csak nagy sebességgel van értelme. Minél nagyobb azonban a sebesség, annál veszélyesebb egy ütközés, akár egy apró testtel is.

Dél-koreai holdszondák?

Dél-koreai holdszondák?A legújabb közlemények alapján úgy tűnik, hogy lassan célegyenesbe fordul a KARI 2013-ban bejelentett terve: űrszondák küldése a Holdhoz!

Termőtalaj a kisbolygókról

Termőtalaj a kisbolygókrólA növények a súlytalanságban is fejlődnek, de az eddigi mennyiségből még nem laknak jól az űrhajósok. Talán a kisbolygókról származó termőtalaj segíthet az űrkolóniák élelmezési gondjainak megoldásában.

Üzenet a jövőbe

Üzenet a jövőbeA NASA hamarosan induló Lucy szondájára (is) felkerül az emberiség üzenete. Ezúttal nem a földönkívülieknek, hanem naprendszerbeli utódainknak.

Apollo-évfordulós amerikai bélyegek

Apollo-évfordulós amerikai bélyegekAz Egyesült Államok Postaszolgálata természetesen megemlékezik majd az Apollo-11 holdraszállásának közelgő 50. évfordulójáról.

Astroland

AstrolandAvagy Mars-szimuláció bárkinek – hárommillióért.

Falcon-9: távközlés és a Hold

Falcon-9: távközlés és a HoldIndonéz távközlési műhold, izraeli holdi leszállóegység és egy kis amerikai kísérleti katonai műhold volt a SpaceX rakétájának mostani hasznos terhe.

Nehéz a szuperföldi űrhajósok élete

Nehéz a szuperföldi űrhajósok életeMármint, ha vannak ilyenek – és ha az a bizonyos szuperföld legalább tízszer nagyobb tömegű a Földnél.

Zene és űr

Zene és űrMagyar, spanyol/dél-amerikai és francia tagokból álló nemzetközi csapat pályázott sikerrel a „Spin Your Thesis Human Edition 2018” felhívásra.

Négy fényév: csak egy ugrás?

Négy fényév: csak egy ugrás?Alig fedezték fel a legközelebbi exobolygót, egyesek máris az odautazást tervezik. A vállalkozás azonban a legkevésbé sem egyszerű.

Divat és űrkutatás

Divat és űrkutatásAz Európai Űrügynökség (ESA) és a londoni Természettudományi Múzeum négy vezető európai divatiskolával karöltve próbálja megtervezni az űrkorszak űrdivatját.

Ezerhatszáz népszerűsítő rendezvény

Ezerhatszáz népszerűsítő rendezvényA Világűrhét célja, hogy szerte a világon minél több ember – főként fiatal – értesüljön az űrkutatás eredményeiről, tudatosuljon bennük, milyen hasznot hajt az űrtevékenység az emberiségnek.

Él még, csak nem engedelmeskedik

Él még, csak nem engedelmeskedikA jelek szerint kifogyott az üzemanyag a közel négy évtizedes, most civil kezdeményezésre újra használatba venni remélt ISEE-3 űrszondából.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Összesen 275 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022