Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Szárnyaló képzelet Cikkek: 121 - 140

Az ESA új oktatási honlapja

Az ESA új oktatási honlapjaAz Európai Űrügynökség új oktatási honlapot indított a sci.esa.int/education címen.

Újabb exobolygó fotó?

Újabb exobolygó fotó?Az elmúlt években egyre több olyan felvétel látott napvilágot, amelyek Naprendszeren kívüli bolygókat mutatnak. Ezúttal egy, a Napunkhoz hasonló csillag körül örökítettek meg egy ilyen égitestet.

Űrkutatás a vallásos művészetben

Űrkutatás a vallásos művészetbenUgye furcsa a cím? Ebben a témában nemrég egy budapesti konferencián figyelemre méltó előadás hangzott el, amelyből itt csak rövid ízelítőt tudunk adni.

Az elfeledett program: 40 éve startolt a Gemini-3 (2. rész)

Az elfeledett program: 40 éve startolt a Gemini-3 (2. rész)A szovjetek Voszhod űrhajójára válaszul 1965. március 23-án bocsátották fel Cape Kennedy-ről az első többszemélyes amerikai űrhajót. Bár maga a repülés már-már csalódást keltően egyszerű volt, mégis egy hatalmas sikertörténet nyitánya lett.

PROGRAMAJÁNLÓ: A távoli jövő kutatása

Székesfehérváron olyan (igen) távoli kérdéseket feszeget kedden az előadó, mint a bolygók, vagy éppen a Tejútrendszer lakhatóvá tétele.

„Mezítláb” az űrben: 40 éve történt az első űrséta

„Mezítláb” az űrben: 40 éve történt az első űrsétaA szovjetek a 60-as évtized első felében taroltak az űrben. Szinte már természetes volt, hogy az űrverseny újabb „versenyszámát” is ők nyerjék meg. A világ ámuló szemei előtt 1965. március 18-án újabb világraszóló eredmény született. Az ember valóban kilépvén az űrbe, először tett űrsétát. A majdnem tragikus végkifejletről akkor nem tudhattunk...

Cosmos 1: az első napvitorlás

Cosmos 1: az első napvitorlásAz amerikai Planetary Society különleges mesterséges holdja a tervek szerint márciusban indul majd útnak.

A Titan-rajzpályázat eredménye

A Titan-rajzpályázat eredményeNovemberben mi is közöltük az amerikai Planetary Society rajzpályázatának felhívását. Most bemutatjuk a győztes munkát.

Lehet, hogy Te leszel Európa egyik űrhajósa?

Új pályázati lehetőség egyetemista fiatalok számára az ESA-nál! A cél, hogy a mai egyetemisták közül kerüljenek ki a jövő űrkutatói és űrhajósai.

Elkelt egy különleges szobor

Elkelt egy különleges szoborA SpaceShipOne fedélzetén repült egy bronz alkotás, amelynek készítője és vevője is figyelemre méltó.

35 éve került pályára az első kínai műhold

35 éve került pályára az első kínai műholdAz 1970-ben felbocsátott 173 kg-os mesterséges hold, hivatalos elnevezés hiányában nyugaton a Kína-1 (sőt, Mao-1) nevet kapta.

Ott vagyunk már?

Ott vagyunk már?Az egyik nagy űrportál egy nagyon beszédes képet közölt a napokban. Az ISS utasai már sóváran várják, hogy végre újra űrrepülőgép látogassa meg az űrállomást. A készülődés immár kézzelfogható.

A „levegőből” készült szobrok

A „levegőből” készült szobrokAz űrkutatási alkalmazásokra kifejlesztett, különleges tulajdonságokkal rendelkező szilárd anyagot, az aerogélt egy képzőművész is felfedezte magának.

Hét talány

Hét talányBudapesten, a világűr-kutatás társadalmi hatásairól nemrég rendezett konferencián olyan művészek is bemutatkoztak, akiket az űr ihletett alkotásra.

Az űrtevékenység társadalmi hatásáról

Az űrtevékenység társadalmi hatásárólA Nemzetközi Asztronautikai Akadémia e témájú konferenciáját most tartja Budapesten, az Akadémia székházában.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrművészeti kiállítás Budapesten

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrművészeti kiállítás BudapestenA Millenáris Parkban március 16-án délután nyílik, és a hónap végéig látogatható a Space Art kiállítás.

Valentin-napi üdvözlet a Chandrával

Valentin-napi üdvözlet a ChandrávalEz is csak Amerikában történhet meg (?) - a NASA Chandra röntgenteleszkópjának honlapjáról speciális elektronikus képeslapokat küldhetünk.

Új külső tank

Új külső tankMár a felújított külső tank is megérkezett a Kennedy Űrközpontba. A Discovery startja a Columbia tragédiáját követő mintegy két éves kényszerpihenő után idén májusban várható.

BUÉK! 2004: a marsi víz éve

BUÉK! 2004: a marsi víz éveA Science, a világ egyik legrangosabb tudományos fóruma minden évben elkészíti azt a listát, amelyben a 10 legfontosabbnak ítélt eredményt gyűjti össze. Az idei "mezőny" különösen erős volt, de végül az egész évben hangyaszorgalommal dolgozó, egyelőre elnyűhetetlen amerikai marsjárók felfedezései végeztek az első helyen.

A Nemzetközi Űrállomás, mint szerelőbázis

A Nemzetközi Űrállomás, mint szerelőbázis2006-2015 között Oroszország kifejleszt egy új, Föld körül keringő indítóállást, ami az űrhajósok számára is megközelíthető lesz. A fejlesztés első fázisára a Nemzetközi Űrállomáson kerülhet sor.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 282 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024