Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Szárnyaló képzelet Cikkek: 81 - 100

A Mars-verseny

A Mars-versenyA Discovery Channel Canada megkezdte a „Race to Mars” produkció forgatását. A jelenlegi Mars-utazási terveket felhasználó, szakemberek segítségével forgatott filmet 2007-ben mutatják be.

Felhő-adatbázis

Felhő-adatbázisElkészült galaxisunk csillagközi molekulafelhőinek legfrissebb térképe, amely már az interneten is elérhető.

Szojuz, régészet, Dél-Amerika

Szojuz, régészet, Dél-AmerikaHogyan kapcsolódnak egymáshoz ezek az első hallásra távolinak tűnő fogalmak? A „megfejtést” a cikkben adjuk meg...

Üdvözlet a Marsról! - 3. rész

Üdvözlet a Marsról! - 3. rész... Már kétszer „halt meg” a biokémikusunk a szimuláció során a szkafander meghibásodása miatt - ráadásul az egyetlen nő, ami igencsak kellemetlenül érintette a legénységet. - Hargitai Henrik harmadik jelentése a "Marsról".

Üdvözlet a Marsról! - 1. rész

Üdvözlet a Marsról! - 1. részHargitai Henrik a Marson járt! A magyar kutató a Utah állambeli, Mars Society által létrehozott bázison töltött el néhány hetet. Élménybeszámolóját több részletben közöljük.

Mi lesz 2006-ban? (2. félév)

Mi lesz 2006-ban? (2. félév)Néhány olyan jelentős űrkutatási eseményt sorolunk fel, amelyek az új év második felére várhatók.

Barangoljuk be a Holdat!

Barangoljuk be a Holdat!Egy interaktív szoftver segítségével bejárhatjuk a Hold egész felszínét.

Oroszország is a Marsra tart (12. rész)
Rendszerváltást követő korrekciók

Oroszország is a Marsra tart (12. rész) <br>Rendszerváltást követő korrekciók1989-ben George Bush amerikai elnök meghirdette az Egyesült Államok szándékát arra, hogy 2019-ig amerikai zászló loboghasson a Marson. A Keleti Blokk és a Szovjetunió bukása, továbbá a hazai támogatás hiánya miatt a programból nem lett semmi. Az orosz Mars-program megvalósítása is egyre távolabbinak tűnt.

Ulysses-születésnap

Ulysses-születésnapAz űrszondák „életkorát” indításuk napjától szokás számolni. Az ESA és a NASA egyedülálló, ma is működő közös napkutató szondája nemrég múlt 15 éves.

Kozmikus szem

Kozmikus szemA déli égbolt Formax csillagképének egy rejtett zugából hatalmas kozmikus szem figyel ránk. Az Európai Déli Obszervatórium egyik óriástávcsöve egy látványos, távoli galaxist örökített meg.

A Hungaria elhaladása

A Hungaria elhaladásaIdén május 17-én közelíti meg legjobban bolygónkat a hozzánk mindenképp közel álló Hungaria kisbolygó. Semmitől sem kell tartanunk, távolsága majdnem egy Csillagászati Egység lesz.

Magasabbra, magasabbra, magasabbra! – 80 éve startolt az első „űrrakéta”

Magasabbra, magasabbra, magasabbra! – 80 éve startolt az első „űrrakéta”Többen gondolkoztak rajta. Többen próbálkoztak vele. Először 80 éve sikerült Bob Goddardnak. A folyékony hajtóanyagú rakéta születésének napját ünnepeljük holnap.

Téli olimpia a Holdon?!

Téli olimpia a Holdon?!A napokban a Torino mellett megkezdődött téli olimpiai játékok alkalmából érdekes cikk jelent meg a NASA honlapján.

Üdvözlet a Marsról! - 2. rész

Üdvözlet a Marsról! - 2. részHargitai Henrik, a második magyar Mars-űrhajós utazásának története tovább folytatódik...

Népszerű űrszimulátor-program

Népszerű űrszimulátor-programA 2005-ös hazai letöltési sikerlista előkelő helyén végzett az Orbiter 2005 játékprogram.

Mi lesz 2006-ban? (1. félév)

Mi lesz 2006-ban? (1. félév)Az új esztendő beköszöntével áttekintjük, hogy milyen jelentős űrkutatási események állnak előttünk.

Oroszország is a Marsra tart (13. rész)
Az 1999-es terv

Oroszország is a Marsra tart (13. rész)<br>Az 1999-es tervSorozatunkban elérkeztünk az ezredforduló előtti utolsó orosz tervhez. 1999-et írunk, a gazdaságilag padlón lévő Oroszországban élő szakemberek kis csoportja továbbfejlesztette a korábbi terveket...

Oroszország is a Marsra tart (11. rész)
Az utolsó szovjet terv

Oroszország is a Marsra tart (11. rész) <br>Az utolsó szovjet tervA hosszú kihagyás után folytatjuk sorozatunkat, melyben a korábbi szovjet és jelenlegi orosz emberes Marsra-szállás terveivel ismerkedhetnek meg az Olvasók. A legújabb részben az utolsó szovjet tervet ismertetjük.

Egerek a Mars-programban

Egerek a Mars-programbanA NASA érdeklődik a Mars Gravity Biosatellite műhold terve iránt. Az amerikai űrhivatal 200 ezer dolláros támogatása új lendületet adhat a projektnek.

PROGRAMAJÁNLÓ:
Ha jövő, akkor világűr!

A fenti címmel rendezi a TIT József Attila Szabadegyeteme egyik őszi előadás-sorozatát. S bár a beszélgetésekre október vége és december eleje között kerül sor, jó lesz igyekezni a beiratkozással - az ugyanis ezen a héten esedékes!
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 282 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024