Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Szárnyaló képzelet Cikkek: 61 - 80

Napvitorla-bontás

Napvitorla-bontásSzerencsés esetben még ezen a nyáron, a Falcon-1 rakéta közelgő indításával pályára állhat az első működő napvitorlás.

Küldje a nevét a Holdhoz

Küldje a nevét a HoldhozNem először, és bizonyára nem is utoljára adatik meg a lehetőség, hogy a Hold körül keringjünk – még ha csak „névlegesen” is. Most az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiterre lehet jelentkezni.

Tervezz kísérletet egy Mars-bázisra!

Tervezz kísérletet egy Mars-bázisra!Egyelőre még nem egy „igazira”, hanem az amerikai Utah államban levő sivatagi bázisra. A kísérlet viszont igen hamar, már idén áprilisban, a magyar csapat odalátogatása idején megvalósulhat! Itt közöljük a pályázati kiírást.

Űrművész űrruhát fest

Űrművész űrruhát festRon Woods a grafikáinak témájául szolgáló űrruhákkal közvetlen kapcsolatba is kerül.

Kozmikus Krónika Fehérváron

Kozmikus Krónika FehérváronA TIT Csillagászati és Űrkutatási Szakosztálya valamint a MANT Székesfehérvári Csoportja nevében tisztelettel meghívjuk Önt Kozmikus Krónika című rendezvényünkre, kedden, 17.00 órára.

Űrkutatási évfordulók - bélyegen

Űrkutatási évfordulók - bélyegenA Magyar Posta február 6-án bélyegkiadással emlékezett meg a Szputnyik-1 és -2 ötven évvel ezelőtti repüléséről.

A Holdhoz vagy a Marsra?

A Holdhoz vagy a Marsra?A következő hetekben még van lehetőség arra, hogy aki akarja, 2007-ben a nevét egy japán szondával a Hold körüli pályára, és/vagy egy amerikaival a Mars felszínére küldje.

Nincs földközelben a Mars!

Nincs földközelben a Mars!Augusztus 27-e felé közeledve, idén is szárnyra kaptak azok a híresztelések, miszerint a Mars soha nem látott mértékben közelíti meg 27-én bolygónkat, látszó mérete pedig a Holdéval vetekszik.

Tíz éves a Clinton-bejelentés

Tíz éves a Clinton-bejelentés"Hangsúlyozni szeretnénk, hogy nem »kis zöld emberkékről« beszélünk. Olyan rendkívül kicsiny, egysejtű szervezetekről van szó, amelyek földi baktériumokra hasonlítanak." (NASA közlemény, 1996. augusztus 6.)

Digitális Galaktika

Digitális GalaktikaA Galaktika Magazin és a Magyar Asztronautikai Társaság grafikai pályázatot hirdet űrhajó, űrhajózás témában.

Úton a csillagokhoz – egy évszázados projekt kezdetei

Úton a csillagokhoz – egy évszázados projekt kezdetei„Ami napjainkban még mesének hangzik, holnap valósággá lehet.” Ötven évvel az űrkorszak kezdete után formálódnak a csillagközi űrrepülés gyakorlati megvalósításával foglalkozó első szervezetek.

Elhunyt Arthur C. Clarke

Elhunyt Arthur C. ClarkeA híres tudományos-fantasztikus írót, kutatót és feltalálót 90 éves korában érte a halál.

A Naprendszer legmagasabb sziklaszirtje

A Naprendszer legmagasabb sziklaszirtjeTúlélnénk-e, ha a tetejéről leugranánk a 20 kilométernyi mélységbe? Lehetséges...

Baktériumok a csillagközi térbe?

Baktériumok a csillagközi térbe?A Naprendszert elhagyó űrszondákat annak idején gondosan sterilizálták, nem úgy a hordozórakétáik utolsó fokazatát.

Állandó bázis a Holdon

Állandó bázis a Holdon2006. decemberi amerikai bejelentés szerint az űrhajósok számára 2024-től lehetne biztosítani az állandó jelenlét feltételeit.

Mi várható 2007-ben? (1. rész)

Mi várható 2007-ben? (1. rész)Szokásos év eleji előretekintésünkben felsoroljuk a legfontosabb várható indításokat, a jelentősebb automata űreszközök programjának 2007-es mérföldköveit.

Használjunk pajzsként kisbolygót!

Használjunk pajzsként kisbolygót!A Marsra akár egy kisbolygó védelmező „árnyékában” is eljuthatnának a jövő űrhajósai. A tudományos-fantasztikus ötletet a NASA is tanulmányozásra méltónak tartja.

GMES: nevezd el jobban!

GMES: nevezd el jobban!Az Európai Bizottság pályázatot hirdet a középsikolák 11-12. osztályai részére, hogy sokkal jobban csengő nevet találjanak Európa legnagyobb űrkutatási-környezetvédelmi beruházásának.

Apollo után Orion?

Apollo után Orion?Hivatalosan egyelőre meg nem erősített hírek szerint a NASA következő holdprogramja az Orion név alatt fut majd.

Óriáskráter a jég alatt

Óriáskráter a jég alattA 480 km-es átmérőjű becsapódásnyomra a Föld gravitációs terét vizsgáló GRACE műholdak adatai alapján bukkantak.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 282 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024