Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Szárnyaló képzelet Cikkek: 161 - 180

Teljes siker az első magánűrhajó repülése!

Teljes siker az első magánűrhajó repülése!Burt Rutan sok kiváló, futurisztikus repülőgép tervezője és Paul Allen Microsoft Guru könnyes szemmel figyelték, ahogy közösen megálmodott járművüket, - a SpaceShipOne-t – Mike Melvill finoman letette a kaliforniai sivatagban a történelmi út után.

Érdemes volt várni

Érdemes volt várniA Cassini még csak az első „ujjgyakorlaton” jutott túl, amikor a Szaturnuszhoz vezető úton rápillantott a Phoebe-re, de az izgalom máris tetőfokára hágott. Van is miért: a szonda által küldött képek csodaszépek és beszédesek.

Szerves anyagot találtak fiatal csillagok körül

Szerves anyagot találtak fiatal csillagok körülA Spitzer Űrtávcső szerves anyagokra bukkant távoli, fiatal csillagok körüli porkorongokban. Ezek minden bizonnyal születő bolygórendszerek helyszínei.

Ismerje meg a Space Ship One-t!

Ismerje meg a Space Ship One-t!Nemrég már röviden ismertettük az egyik - jelenleg legígéretesebbnek tűnő - magán űrjármű terveit. Most további részletekkel szolgálunk.

Boldog születésnapot Hubble!

Boldog születésnapot Hubble!A Hubble-űrtávcső 14. éve kering Földünk körül, s az ünnep alkalmából lenyűgöző felvétellel lepett meg minket.

A Naprendszer zászlaja

A Naprendszer zászlajaA BME Távoli Jövő Kutatócsoportja februárban hirdette meg a Naprendszer zászlaja pályázatát. Megszületett a végeredmény.

Élesztővel a mikrogravitáció megértéséért

Élesztővel a mikrogravitáció megértéséértA NASA tudósai a sör élesztőt tanulmányozzák (amit rendszerint a kenyér és sör előállításánál használnak), hogy jobban megértsék a mikrogravitáció hatásait a génekre, és bepillantást nyerjenek, hogy az ember génbázisa hogyan reagál a mikrogravitációra.

10 éve történt: Clementine a Holdat fürkészi
3. rész: Furcsa fények a felszínről

10 éve történt: Clementine a Holdat fürkészi <br>3. rész: Furcsa fények a felszínrőlSorozatunk 3. és egyben befejező részében egy érdekes jelenséget járunk körül. Ezek a Holdon időről időre megfigyelhető felvillanások. Úgy tűnik, a Clementine űrszonda talán e századokon keresztül érthetetlennek tűnő esemény létrejöttének magyarázatához is közelebb vihet bennünket.

10 éve történt: Clementine a Holdat
fürkészi - 1. rész: A küldetés

10 éve történt: Clementine a Holdat <br>fürkészi - 1. rész: A küldetésAz 1994 január 25-én indított amerikai Clementine űrszonda tíz évvel ezelőtt – február 20-a és április 30-a között elkészítette a Hold első digitális térképét.

Felhívás a Naprendszer zászlajának megtervezésére

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő Távoli Jövő Kutatócsoport pályázati felhívása

Csak pár percre az első magán űrrepüléstől?

Csak pár percre az első magán űrrepüléstől?Amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor ma, június 21-én, közép-európai idő szerint 15:35-kor asztronautika-történeti pillanatra kerülhet sor. Ekkor kéne ugyanis felszállnia az első olyan embert szállító űrjárműnek, mely magánvállalkozásban épülve próbál eljutni a világűr "határáig".

A Holdon túl: A Bush-terv

A Holdon túl: A Bush-terv2004 januárjában George W. Bush bejelentette Amerika új űrtervét, ami az Apolló programhoz hasonlóan az emberiség egyik régi vágyát hivatott (ismét) megvalósítani: embert küldeni a Holdra. S ha ez megtörtént, talán azon is túl, a Marsra. Ebben a cikkben azt próbáljuk meg összefoglalni, mi történt a tervvel azóta, milyen lépéseket tett eddig a NASA a megvalósítás érdekében?

Új orosz űrhajó-terv

Új orosz űrhajó-tervOrosz űrmérnökök hosszú évek óta gondolkodnak azon, milyen űrhajó válthatná fel a már hatvanas évek óta használt, többször átalakított, de méretében még így is kicsi Szojuz űrhajókat. A Szojuzt is kifejlesztő Enyergija cég már többször is megkísérelt előállni egy új űrhajó-ötlettel, de mindeddig anyagi okokból nem valósulhattak meg ezek.

Mit hoz a Hubble jövője?

Mit hoz a Hubble jövője?A Hubble-űrtávcső jövője minden eddiginél bizonytalanabbá vált. Mennyi ideje lehet még hátra az űrobszervatóriumnak, ha sem emberes, sem robotos szervizjárat nem indul hozzá az elkövetkezendő években?

A relativitáselmélet újabb próbája

A relativitáselmélet újabb próbájaEinstein általános relativitáselméletének eddig kísérletileg nem ellenőrzött néhány következményét teszteli a NASA Gravity Probe B mesterséges holdja, amelyet talán ma indítanak.

Három új bolygó Naprendszerünkön túl

Három új bolygó Naprendszerünkön túlEgy csapásra hárommal nőtt meg a Naprendszer határán túl lévő ismert bolygók, az exobolygók száma.

SAFER = Biztonságosabban

SAFER = BiztonságosabbanA magasban dolgozó építőmunkásokat a munkáltatónak kötelessége megfelelő védőfelszereléssel ellátni. Nem lesz ez másként a NASA-nál sem: az ISS-t építő űrhajósok új eszközt kapnak arra az esetre, ha valami baj történne.

10 éve történt: Clementine a Holdat fürkészi
2. rész: Víz a Holdon?

10 éve történt: Clementine a Holdat fürkészi<br>2. rész: Víz a Holdon?A Clementine küldetésének 10. évfordulójára írt háromrészes sorozatunk első részében az űrszonda programjával és hatásával foglalkoztunk, ebben a részben számba próbáljuk venni tudományos eredményeit.

Naprendszerünk legtávolabbi objektuma

Naprendszerünk legtávolabbi objektumaEgy nemzetközi kutatócsoport felfedezte bolygórendszerünk legmesszebb lévő ismert objektumát, a Sedna valószínűleg a belső Oort-felhő tagja lehet.

A felderítés víziója

Hangzatos szavak és szép képek tarkították a NASA egyik vezetőjének bécsi előadását, melyről Almár Iván enyhe csalódottsággal számolt be az egybegyűlteknek a MANT DATA Szakosztályának Űrklubjában március 3-án a Kossuth Klubban.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 282 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024