Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Szárnyaló képzelet Cikkek: 21 - 40

Négy fényév: csak egy ugrás?

Négy fényév: csak egy ugrás?Alig fedezték fel a legközelebbi exobolygót, egyesek máris az odautazást tervezik. A vállalkozás azonban a legkevésbé sem egyszerű.

Divat és űrkutatás

Divat és űrkutatásAz Európai Űrügynökség (ESA) és a londoni Természettudományi Múzeum négy vezető európai divatiskolával karöltve próbálja megtervezni az űrkorszak űrdivatját.

Ezerhatszáz népszerűsítő rendezvény

Ezerhatszáz népszerűsítő rendezvényA Világűrhét célja, hogy szerte a világon minél több ember – főként fiatal – értesüljön az űrkutatás eredményeiről, tudatosuljon bennük, milyen hasznot hajt az űrtevékenység az emberiségnek.

Él még, csak nem engedelmeskedik

Él még, csak nem engedelmeskedikA jelek szerint kifogyott az üzemanyag a közel négy évtizedes, most civil kezdeményezésre újra használatba venni remélt ISEE-3 űrszondából.

Repülő szőnyegekkel a Marsra?

Repülő szőnyegekkel a Marsra?Esetleg más égitestekre? A sok szempontból kézenfekvő ötletet már vizsgálják Amerikában.

„Űrhajósjelöltek” Kecskeméten

„Űrhajósjelöltek” KecskemétenAugusztus 5-én az AXE nemzetközi versenyének döntősei elutaztak Kecskemétre, hogy a vadászpilóta-kiképző központban végrehajtsák rajtuk az orvosi alkalmassági vizsgálatokat.

Divatossá válik a kisbolygóbányászat

Divatossá válik a kisbolygóbányászatEgyelőre persze csak a sajtótájékoztatókon... Alig egy éven belül újabb amerikai vállalkozás alakulását jelentették be, akik kisbolygók anyagát szeretnék majd hasznosítani.

Fényképes időkapszula a Föld köré

Fényképes időkapszula a Föld köréA műholdak – ha elég távoli pályára kerülnek – feltehetően a leghosszabb időn át fennmaradó emberi alkotások lesznek. Üzenhetnénk velük a jövőnek – gondolta egy művész, és megvalósította az ötletet.

Nemzetközi űrművészeti diákpályázat

Nemzetközi űrművészeti diákpályázatKépzőművészet, irodalom, zene, film – 10-18 éves diákoknak szóló művészeti pályázatot hirdetett a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (IAA), októberi beadási határidővel.

A NASA leghosszabb űrprogramja lezárva

A NASA leghosszabb űrprogramja lezárvaAz einsteini relativitáselmélet két jóslatát nagy pontossággal kimérő Gravity Probe B műholdat az 1950-es évek vége óta tervezgették, előkészítését 1963 óta finanszírozták is a NASA-nál. A 2004-ben indított űreszköz végleges eredményeit most, a napokban publikálták.

Csillagközi űrszondák eróziója

Csillagközi űrszondák eróziójaA csillagközi űrutazásnak csak nagy sebességgel van értelme. Minél nagyobb azonban a sebesség, annál veszélyesebb egy ütközés, akár egy apró testtel is.

Dél-koreai holdszondák?

Dél-koreai holdszondák?A legújabb közlemények alapján úgy tűnik, hogy lassan célegyenesbe fordul a KARI 2013-ban bejelentett terve: űrszondák küldése a Holdhoz!

Termőtalaj a kisbolygókról

Termőtalaj a kisbolygókrólA növények a súlytalanságban is fejlődnek, de az eddigi mennyiségből még nem laknak jól az űrhajósok. Talán a kisbolygókról származó termőtalaj segíthet az űrkolóniák élelmezési gondjainak megoldásában.

Ötletek a jövőre

Ötletek a jövőreTucatnyi új, futurisztikus űrkutatási ötlet kidolgozását támogatja a NASA.

Megvan az AXE versenyének magyar győztese

Megvan az AXE versenyének magyar győzteseSzombaton lezárult az AXE Apollo Space Academy közép-európai megmérettetése. A magyar csapat legjobbja – aki légiközlekedési mérnöknek tanul – a tervek szerint decemberben Floridába utazik, hogy a többi nyertessel együtt megkezdje a felkészülést egy lehetséges űrugrásra.

Interjú Buzz Aldrinnal

Interjú Buzz AldrinnalAz Apollo-11 Holdon járt legendás űrhajósa most az AXE Apollo Space Academy amerikai szakértőjeként tűnt fel a reklámkampányban.

EchoStar-16

EchoStar-16Az új amerikai műsorszóró műholdat egy orosz Proton rakéta állította pályára a kazahsztáni Bajkonurból. „Időkapszulaként” egy szilíciumlapra gravírozott száz fényképet is magával vitt.

Őrszem kisbolygókért, magánpénzből?

Őrszem kisbolygókért, magánpénzből?Az amerikai B612 Alapítvány egy olyan, a Nap körül keringő infravörös űrtávcsövet szeretne építeni, amellyel felmérhető lenne félmilliónyi, a Földéhez közeli pályán keringő kisbolygó pályája.

Afrika köszöntötte a Nemzetközi Világűrkongresszust

Afrika köszöntötte a Nemzetközi VilágűrkongresszustOktóber 3-án hétfőn egy kétórás megnyitó ünnepséggel kezdetét vette a 62. Nemzetközi Világűrkongresszus, amelyet első alkalommal rendeznek meg az afrikai kontinensen. Az idei konferencia helyszíne a dél-afrikai Fokváros.

ROMARS küldetés a „földi Marson”

ROMARS küldetés a „földi Marson”Megkezdődött a Mars Society Mars-küldetéseket szimuláló sivatagi bázisának 10. szezonja. A ROMARS elnevezésű, kéthetes szimulációban most teljes egészében román nemzetiségű legénység teljesített szolgálatot.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 282 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024