Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Szárnyaló képzelet Cikkek: 41 - 60

Az orosz és az amerikai Télapó nyomában

Az orosz és az amerikai Télapó nyomábanAz orosz GLONASSZ műholdas navigációs rendszer segítségével bárki értesülhet róla, hol jár éppen Gyed Maroz, a gyerekek kedvence. Santa Claus útja sem marad titokban.

Esa és ESA

Mi a közös az Európai Űrügynökségben (ESA) és Esa Alanen finn termékmenedzserben?

Közönséges kamerák különleges helyeken (2. rész)

Közönséges kamerák különleges helyeken (2. rész)A Mars Express fedélzetén levő kihasználatlan kis kamerából három év elteltével egy „marsi webkamerát” csináltak, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend.

Embereket a Marsra!

Embereket a Marsra!A Mars Society petíciós kampányt indított, hogy meggyőzze az amerikai elnököt a cél fontosságáról.

A japán Vénusz-szonda új neve

A japán Vénusz-szonda új neveA 2010-ben startoló, eddig PLANET-C néven futó űrszonda új elnevezése Akatsuki (magyarul: hajnal). Az érdeklődők a szondával rövid üzenetüket is elküldhetik a Vénuszhoz, csak jelentkezni kell!

MiniSpaceWorld: kedd este a Kossuthon

MiniSpaceWorld: kedd este a KossuthonA formálódóban levő űrhajózási és csillagászati modell- és terepasztal-kiállításról hangzik el beszélgetés július 7-én este az MR1 Kossuth Rádióban.

Távoli világok közelről – kicsiben

Távoli világok közelről – kicsibenAz űrhajózást és a csillagászatot sokféleképpen lehet bemutatni. Mozgalmas modellvilágként, a Tesz-vesz szótárra emlékeztető „sűrűségben” kívánja majd felkelteni a nagyközönség érdeklődését a MiniSpaceWorld – a világon először talán Magyarországon?

Találkozásom a műholdas helymeghatározással

Találkozásom a műholdas helymeghatározássalNyilván mindenki ugyanarra a dologra asszociál, ha a címben foglalt fogalmat olvassa. Ezúttal azonban kissé más megvilágításba helyezem a műholdas navigációt.

Bachot hallgatni a Marson?

Bachot hallgatni a Marson?Az igazán lelkes koncertlátogatók messzire is hajlandók elutazni egy-egy zenei csemegéért. No de a Marsra?

KÖNYVAJÁNLÓ: Az isteni a-tom

KÖNYVAJÁNLÓ: Az isteni a-tomAz elmúlt hetekben tele volt a sajtó a nagy hadronütköztető (LHC) megnyitásával kapcsolatos valódi és rémhírekkel. A Nobel-díjas Leon Lederman könyve azoknak szól, akik szeretnének többet megtudni a részecskefizikáról, ráadásul élvezetes formában.

ISS-részegységek egy aszteroidához?

ISS-részegységek egy aszteroidához? A Nemzetközi Űrállomás az emberiség 100 milliárd dollárt érő „előretolt egysége” a világűr kutatásában, amely már 10 éve rendíthetetlenül rója köreit a Föld körül. 2020-ra tervezett nyugdíjazása után egyes részei talán a világűr új területeinek felfedezésében is részt vehetnek.

Zene a világűr hangjaira

Zene a világűr hangjairaA Fonogram - Magyar Zenei Díj idei nyertese Az év hazai kortárs komolyzenei albuma kategóriában a Sc.Art együttes lett A jól temperált univerzum című lemezével.

Közönséges kamerák különleges helyeken (1. rész)

Közönséges kamerák különleges helyeken (1. rész)Ha minden jól működik egy űreszközön, akkor nem könnyű fenntartani a nagyközönség folyamatos érdeklődését. Ebben is segíthetnek a kis kamerák.

Világosabb jövő?

Világosabb jövő?A politika által sanyargatott amerikai űrkutatás nagy lehetőségek előtt áll. Kérdéses az, hogy sikerül-e végre a „megfelelő vágányra” állítani a NASA szerelvényét az alapvető koncepciók és célkitűzések elvetésével.

GPS-rajzolás

GPS-rajzolásEz a műfaj ötvözi a művészet, az utazás, a műholdas helymeghatározás és a számítógépes technika elemeit.

A sci-fi mestermunkái - pályázati felhívás kreatívoknak

A sci-fi mestermunkái - pályázati felhívás kreatívoknak"Távoli világok - A sci-fi mestermunkái" címmel pályázatot hirdet a PI Club a MiniSpaceWorld elnevezésű űrhajózási és csillagászati modell- és terepasztal-kiállítás science-fiction részlegének megtervezésére.

Film készül a Hubble-javításról

Film készül a Hubble-javításrólTérhatású IMAX kamerákat is magukkal visznek az Atlantis űrhajósai, hogy dokumentálják az egyik legösszetettebb űrrepülőgépes küldetést.

Űrrepülőkkel a Marsra?!

Űrrepülőkkel a Marsra?!Filléres alapon a Marsra: egy bevallottan „őrült” ötlet, és ami mögötte van.

Bolygóvédelem: konferencia és nemzetközi diákpályázat

Bolygóvédelem: konferencia és nemzetközi diákpályázat A Nemzetközi Asztronautikai Akadémia jövőre konferenciát rendez a Föld bolygó kisbolygó-becsapódások elleni védelmének témájában. Az ESA ehhez kapcsolódó pályázatára európai egyetemisták ötleteit várják.

A víz kitermelése a Marson

A víz kitermelése a MarsonMost, hogy a Phoenix közvetlen mérései alapján ismét bebizonyosodott a fagyott víz jelenléte a Mars felszíne alatt, felmerül a kérdés, hogyan lehetne azt hasznosítani.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 282 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024