Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Szárnyaló képzelet Cikkek: 181 - 200

Szén és oxigén egy exobolygó légkörében!

Szén és oxigén egy exobolygó légkörében!Első alkalommal sikerült szén és oxigén jelenlétét kimutatni egy Naprendszeren kívüli bolygó légkörében.

Megyünk a Holdra!?

Megyünk a Holdra!?Ami késik, az nem múlik, mondja a mondás. Bush elnöktől mindenki azt várta, hogy 2003. december 17-én, a motoros repülés 100. évfordulóján bejelenti az új, holdra- és talán marsraszállást is tartalmazó amerikai terveket, de ez akkor elmaradt. A mai napon több hírügynökség is jelentette, hogy elkészültek a tervek: irány a Hold!

Az Wild-2 igazán vad volt

Az Wild-2 igazán vad voltPár napja már beszámoltunk arról az űrkutatás-történeti pillanatról, amikor a Stardust űrszonda úgy robogott át a Wild-2 üstökös kómáján, hogy közben – első alkalommal – részecskéket gyűjtött be. A NASA-JPL munkatársai – az elrepülés adatainak elemzése után - a közelmúltban a megközelítés újabb – viharos – részleteiről számoltak be.

Az üstökös-mintavétel első eredményei

Az üstökös-mintavétel első eredményeiNem sokkal ezelőtt zárult a NASA Stardust programjának sajtótájékoztatója. Cikkünkben az űrszonda első eredményeiről olvashatnak, és megtekinthetik az első felvételeket is.

Remekül teljesít a Spitzer űrtávcső

Remekül teljesít a Spitzer űrtávcsőKarácsony előtt a NASA bemutatta az új infravörös űrtávcső első tudományos célú felvételeit. Egyúttal a korábban SIRTF névre "hallgató" űreszközt átkeresztelték Lyman Spitzer Űrtávcsőnek.

Utazás a Hold körül (2. rész): A Saturn V rakéta

Utazás a Hold körül (2. rész): A Saturn V rakétaAz Apollo 8 startjánál először használta a NASA a Saturn V rakétát, mely merőben eltért Verne ágyús elképzelésétől, de a többi rakéta is „csak jelenthetett neki”, akkora technológiai előrelépés volt a megszületése.

Jégbefagyott napfogyatkozás

Jégbefagyott napfogyatkozásAz Antarktisz egy különleges világ. A napfogyatkozás egy különleges látványosság. Vajon milyen lehet, amikor napfogyatkozás van az Antarktiszon: különleges.

PROGRAMAJÁNLÓ:
A repülés és az űrrepülés 100 éve

A december 8-án (hétfőn) 14:00 órától rendezendő előadói ülésen a vendégek megismerkedhetnek a Wright testvérek munkásságával, a motoros repülés történetével, az Apollo-programmal, a Nemzetközi Űrállomással, valamint Farkas Bertalan visszatérő-kabinjával. A szervezők minden érdeklődőt várnak, a részvétel ingyenes.

A nagy rakétaprogram (8. rész): A hozadék

A nagy rakétaprogram (8. rész): A hozadékBefejező részéhez érkezett a nyolcvanas évek nagy szovjet űrprogramját bemutató sorozatunk. Az utolsó részben bemutatjuk, hogy ma mit használunk az Enyergija-Burán programból.

A nagy rakétaprogram (6. rész): Hóvihar a világűrben

A nagy rakétaprogram (6. rész): Hóvihar a világűrben1988 őszére elérkezett az idő, hogy a szovjet űrrepülőgép megtegye első próbaútját.

Te is bekapcsolódhatsz a Mars-programba!

Te is bekapcsolódhatsz a Mars-programba!A NASA Mars-kutatói felhívást intéztek a világ diáksága számára. A lehetőség nem kisebb, minthogy segítsetek a szakembereknek megérteni a marsi világ rejtélyeit! Csupán annyi a teendő, hogy köveket kell beküldeni lakóhelyetek környékéről.

A magyar ŰRTANítás munkaműhely az ESA honlapján!

A magyar ŰRTANítás munkaműhely az ESA honlapján!Pár napja az ESA portálja is beszámolót közölt a Magyar Asztronautikai Társaság által szervezett, és a Puskás Tivadar Távközlési Technikum, a Magyar Űrkutatási Iroda és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával megvalósult mikulás-napi kezdeményezésről.

A Mars meghódítása (7. - befejező - rész): Mit hozhat a jövő?

A Mars meghódítása (7. - befejező - rész): Mit hozhat a jövő?Immár két korábbi és egy új orbiter kering a vörös bolygó körül, míg egy rover sikeres leszállást hajtott végre, egy másikat pedig még keresnek. Ezen közben a marskutatás történetét bemutató hatrészes cikksorozatunk végére értük. Adódik a kérdés: hogyan tovább?

SZENZÁCIÓ! A Stardust sikeresen átrobogott az üstökös kómáján

SZENZÁCIÓ! A Stardust sikeresen átrobogott az üstökös kómájánAz emberiség követei közel 32 éve hoztak utoljára mintát egy másik égitestről. Nem sokkal ezelőtt a Stardust űrszonda nagyon közel jutott ahhoz, hogy végre újból ilyesmiről számolhassunk be.

Új legénységek

Új legénységekA közelmúltban a NASA és az RKA kijelölte a következő két Shuttle-repülés személyzetét és a Nemzetközi Űrállomás kilencedik alaplegénységét.

PROGRAMAJÁNLÓ: December 14-e (vasárnap), 12:50 - Delta

A vasárnapi Delta adásában több asztronautikai témája blokkot láthatunk. Szó lesz a marsi életnyomok magyar elméletéről, a napviharokkal kapcsolatos legújabb német kutatásokról, és egy szupergyors kameráról - mely egyszer talán a Marsra is eljut.

Nemzetközi képzőművészeti pályázat gyerekek számára

Az EURISY, a Norwegian Space Centre és az UNESCO arra ösztönzi a gyerekeket, hogy rajz vagy festmény formájában mutassák meg, milyennek képzelik el az életet a világűrben. A pályázat részletes kiírása magyar nyelven a MŰI honlapján olvasható.

Naprendszerünkhöz hasonló bolygórendszer a Vega körül?

Naprendszerünkhöz hasonló bolygórendszer a Vega körül?Brit kutatók eredményei szerint a nyári égbolt egyik legfényesebb csillaga, a Vega körül Naprendszerünkhöz hasonló bolygórendszer alakulhatott ki.

A nagy rakétaprogram (7. rész): Bevégeztetett

A nagy rakétaprogram (7. rész): BevégeztetettBurán és Columbia. Első hallásra talán furcsának tűnhet, ha egyszerre említjük a két űrrepülőgépet. Sajnos azonban ma már mindketőre csak emlékezhetünk…

A nagy rakétaprogram (5. rész): A szovjet űrrepülőgép

A nagy rakétaprogram (5. rész): A szovjet űrrepülőgépA nyolcvanas évek közepére elkészült a szovjet űrrepülőgép. A felületes szemlélő számára úgy tűnhet, hogy ez a gép az amerikai „testvér” szakasztott mása. Ám ez csak a látszat...
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 282 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024