Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Szárnyaló képzelet Cikkek: 241 - 260

Columbia Point – Örök emlékmű az űr úttörőinek

Columbia Point – Örök emlékmű az űr úttörőinekMiközben a világ űrkutatása a pünkösd utáni első munkanapon Cape Canaveral-re, a Spirit marsszonda indítására figyelt, NASA vezetők és politikusok Washingtonban jöttek össze egy szomorú méltósággal övezett ünnepségre, hogy örök emléket állítsanak a Columbia szerencsétlenül járt legénységének.

30 éve történt: A Holdat sosem vizsgáló csápos Hold-orbiter

30 éve történt: A Holdat sosem vizsgáló csápos Hold-orbiterA szakembereknek egy-egy probléma vizsgálatához néha egészen furcsa űreszközöket kell kifejleszteniük. Így történt ez az Explorer-49 esetében is. A Holdhoz indult, de nem volt holdszonda. Bár mérései fontosak voltak, mégis csak a Hold "mögött" működtették, és bár viszonylag pici volt, óriási "csápokat" növesztett.

Európa, irány a Mars!

Európa, irány a Mars!17:02. Ma veszi kezdetét az első önálló európai Mars-kutató űrszonda 400 millió kilométeres utazása a Vörös Bolygó felé. A Mars Express fedélzetén utazik a Beagle-2 leszállóegység is, amely az élet egykori nyomai után kutat a marsi felszínen.

Csillagok hamvainak titka

Csillagok hamvainak titkaValószínűleg újra kell gondolnunk a "Nagy Bumm" utáni néhány százmillió évet - állítják európai szakemberek a Hubble űrtávcsővel végzett vizsgálataik alapján.

„Szerintem az űrtevékenység befolyással van a társadalomra…”

„Szerintem az űrtevékenység befolyással van a társadalomra…”Vágó István beszél arról, hogy miért kell kutatnunk a világűr titkait.

Kína november környékén indítja első űrhajósát

Kína november környékén indítja első űrhajósátAz ázsiai ország a jelenlegi elképzelések szerint az ősszel indítja a Sencsu-5 űrhajót, amely az első kínait juttatná a világűrbe. Mint emlékezetes a Sencsu-4 január 5-én 162 órás repülés után sikeresen landolt, és ezzel hivatalosan befejeződtek az űrhajó személyzet nélküli berepülései.

HIBÁZTUNK!

HIBÁZTUNK!A Pioneer-10 és a Föld közötti üzenetváltás ugyanis nem 3 nap 22 órát, hanem 22 órát vesz igénybe - ahogy azt egyik Olvasónk jelezte. A hibát az eredeti cikkben természetesen kijavítottuk.

Az Univerzum leghidegebb helye

Az Univerzum leghidegebb helyeRészletesen lefényképezték az Univerzum eddig ismert leghidegebb helyét, a Bumeráng-köd nevű csillagközi por- és gázfelhőt. Az itteni viszonyok között a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás melegnek számít.

A Planetary Society Mars-pályázata diákoknak: Red Rover Goes To Mars

A Planetary Society Mars-pályázata diákoknak: Red Rover Goes To MarsAz amerikai The Planetary Society még október közepén hírdette meg az angolul tudó, középiskolás diákoknak szóló Red Rover Goes To Mars pályázatának újabb fordulóját. A diák-űrhajósok dolgozatainak beérkezésére már csak egy hónap áll rendelkezésre! A magyar nemzeti központ a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT). Kérésükre ismét közöljük a kiírást.

Az ŰRVILÁG a Kossuth Rádióban

Szerdán a Kossuth Rádió Digitális című élő adásában Elek László hírportálunk felelős kiadójával beszélget. Találkozzunk az élő adásban 17:05 és 17:45 között!

3, 2, 1, Start! Elindult az amerikai marsjáró!

3, 2, 1, Start! Elindult az amerikai marsjáró!A Spirit úton a Vörös Bolygóhoz!

Mars Express és Beagle-2: még 120 perc!

Mars Express és Beagle-2: még 120 perc!17:45. Már csak két óra van hátra a Mars Express és a Beagle-2 bajkonuri startjából. Rövid cikkünkben az utolsó néhány nap legemlékezetesebb pillanatainak fotóit közöljük.

Japán űrszonda vesz mintát egy kisbolygóból (2. rész)

Japán űrszonda vesz mintát egy kisbolygóból (2. rész)A MUSES-C űrszonda célja: mintavétel egy kisbolygónál és annak visszaszállítása a Földre. Sorozatunk második részében bemutatjuk a japán aszteroida-szonda újszerű hajtóművét, és a vállalkozás menetrendjét.

Újabb lépés az első magán űrhajó felé

Újabb lépés az első magán űrhajó feléA brit Starchaser Industries egy független rakétatervező- és építő vállalkozás. Április 3-án a sajtó és a támogatók képviselői előtt bemutatta az új „NOVA” rakéta kabint a Cheshire-beli Hyde-ban.

Új infravörös űrtávcső készül kozmikus útjára

Új infravörös űrtávcső készül kozmikus útjáraA legújabb földkörüli pályára készülő infravörös űrobszervatórium már a floridai Kennedy Űrközpontban vár a startra.

Lesznek-e amerikai tanárok a világűrben?

Lesznek-e amerikai tanárok a világűrben?A NASA űrhajóstanár programjára több mint 4500 jelentkezés érkezett. A hír igazi érdekességét az a tény adja, hogy a programot a Columbia startja után indították, a jelentkezési határidő pedig jóval a Columbia tragédiája után járt le.

Pioneer-10: A szív még dobog, de már alig halljuk...

Pioneer-10: A szív még dobog, de már alig halljuk...Január 23-án a szakemberek gyenge jelet detektáltak a Pioneer-10 irányából. A jelet sikerült venni (a szonda tehát működik), ám az igen rövid ideig fennálló kapcsolat nem tette lehetővé telemetriai adatok letöltését.

Űrrepülőgépek - az új generáció

Űrrepülőgépek - az új generációA NASA február 19-én nyilvánosságra hozta a Space Shuttle rendszer utódának tekinthető új generációs űrrepülőgépekkel szemben támasztott legfontosabb követelményeket.

Ön hogyan kutatná a Naprendszert?

Ön hogyan kutatná a Naprendszert?Nos, ha Ön egyetemista, vagy posztgraduális képzésben vesz részt, akkor most - az ESA legújabb pályázatának köszönhetően - az Európai Űrügynökségnek adhat ötleteket. Mivel az előzetes tervek beadásáig már csak egy hónap van hátra, újból közöljük a kiírást!

Kína nem állítja le az űrhajós kiképzést

Kína nem állítja le az űrhajós kiképzést08:24. A Columbia katasztrófája ellenére Kína nem kívánja leállítani űrhajós programját. Mint arról portálunk korábban beszámolt, az első kínai űrhajós világűrbe küldését (saját rakétával és saját űrhajóval) ez év második felében tervezi az ázsiai ország.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 282 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024