Amerika hordozórakétái Cikkek: 1 - 20

Vulcan: sikeres hajtóműteszt

Vulcan: sikeres hajtóműtesztNéhány másodpercen át működtették a United Launch Alliance (ULA) készülő rakétjának két BE-4 hajtóművét.

A történet vége

A történet végeA csődeljárás eredményeképpen három cég kapott lehetőséget arra, hogy a csődbe jutott Virgin Orbit eszközeit megvásárolják.

Robbanással végződött a Starship próbarepülése

Robbanással végződött a Starship próbarepüléseA SpaceX óriásrakétájával és űrjárművével ma először kísérelték meg a kijutást a Föld körüli pályára.

Terran-1

Terran-1A Relativity Space új rakétáját – egyelőre hasznos teher nélkül – a floridai Cape Canaveral bázisról próbálták ki. Az űrt elérte, a pályát nem.

33 Raptor

33 RaptorA SpaceX texasi telephelyén a Starship rendszer Super Heavy rakétájában minden eddiginél több hajtóművel végeztek statikus tesztet. A 33-ból 31 Raptor közel 7 másodpercen át működött.

RS1: az első start kudarc

RS1: az első start kudarcA kaliforniai ABL Space Systems is be szeretne lépni a kisműholdas indítási piacra. Rakétájukat Alaszkából próbálták ki, de a bemutatkozás sikertelenül végződött.

Nemzetbiztonsági piac

Nemzetbiztonsági piacKét, űrindítási szolgáltatásokat nyújtó amerikai vállalat is lépéseket tett a nemzetbiztonság speciális igényeinek jobb kiszolgálása érdekében.

Sikeres start?

Sikeres start?Vajon sikeresnek tekinthető-e egy indítás, ha a rakéta működik, de a hasznos teher idő előtt megsemmisül? A Firefly Aerospace szerint igen.

Firefly Alpha, második kísérlet

Firefly Alpha, második kísérletAz egy évvel ezelőtti sikertelen bemutatkozás után most ismét Kaliforniából kísérelték meg felbocsátani a rakétát – ezúttal sikerrel.

Ázsiai mozaik – 2022. augusztus (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2022. augusztus (2. rész)Havi sorozatunk második részében ausztrál, indiai, iráni és koreai híreket olvashatnak.

Tengeri indítások

Tengeri indításokKét amerikai cég is kísérletezik tengeri űrindításokkal a part menti vizekről, sikerük tehermentesíthetné a szárazföldi űrkikötőket.

A SpaceX második kaliforniai indítóállása

A SpaceX második kaliforniai indítóállásaElon Musk cége hamarosan használatba veheti a Vandenberg támaszpont nevezetes 6-os starthelyét is. Az 1960-as évekig visszanyúló történet dióhéjban.

A Falcon-9 megtette...

A Falcon-9 megtette......azt, amit annak idején az űrrepülőgépektől reméltek, több szempontból is túlteljesítve a Shuttle-korszakot.

A Virgin Orbit felfüggesztette működését

A Virgin Orbit felfüggesztette működésétAz ok nem csak a legutolsó indítási kudarc. Hatszáz munkavállaló helyzete vált bizonytalanná.

Electron, először amerikai földről

Electron, először amerikai földrőlA Rocket Lab rakétájával végrehajtották az első startot a Wallops-szigetről.

Az első kozmikus indítás brit földről...

Az első kozmikus indítás brit földről......pontosabban onnan felszállva, majd a Jumbo szárnya alól rakétát indítva. A LauncherOne startkísérlete kudarccal végződött.

Electron: kapj el, ha tudsz!

Electron: kapj el, ha tudsz!Ez volt a Rocket Lab Electron rakétája mostani startjának jelmondata, nem véletlenül. De sikerült-e az elkapás?

Falcon Heavy-re várva

Falcon Heavy-re várvaNapokon belül startolhat a jelenleg szolgálatban álló legerősebb asztronautikai hordozórakéta, amely 2019 júniusa óta nem repült.

Búcsú Kaliforniától

Búcsú KaliforniátólA Delta-4 Heavy rakéta, amely belátható időn belül végleg a múlté lesz, egy nagy amerikai kémműholdat állított pályára.

Újabb StriX radarműhold Electron rakétával

Újabb StriX radarműhold Electron rakétávalA Rocket Lab rakétájának 30. repülése alkalmával Új-Zélandból indult a japán űreszköz.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Összesen 163 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022