Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Amerika hordozórakétái Cikkek: 121 - 140

39A: alakul a jövő?

39A: alakul a jövő?A dolgok jelenlegi állása szerint lassan rendeződhet a floridai Kennedy Űrközpont történelmi indítóállásának jövője. Azt már biztosra vehetjük, hogy a magánszektoré lesz a főszerep.

Grasshopper: nincs megállás!

Grasshopper: nincs megállás!A SpaceX kísérleti teszteszköze december 17-én immáron 40 méter magasra „ugrott fel”.

SpaceX: Lesz még nagyobb!

SpaceX: Lesz még nagyobb!Úgy tűnik, a várhatóan jövőre debütáló Falcon Heavy hordozóeszköz megjelenése nem fogja lezárni a SpaceX hordozórakétáinak sorát. Konkrét részletek még alig akadnak, találgatásra lehetőség viszont annál inkább.

SLS: jobb gyorsítórakétákat!

SLS: jobb gyorsítórakétákat!A Dynetics és a Rocketdyne vállalatok közös javaslata szerint a NASA új szuperrakétája kaphatna az ötszegmenses szilárd tüzelőanyagúaknál jobb gyorsítórakétákat is.

Az első szökkenés

Az első szökkenésA SpaceX megtette az első lépést a teljesen újrafelhasználható hordozórakéták kifejlesztése felé.

Kell még a jó öreg Delta-2

Kell még a jó öreg Delta-2Tavaly év végén még bizonytalan volt, hogy lesz-e megrendelő a készleten megmaradt, megbízhatóságukról híres hordozórakétákra. A NASA most három jövőbeli indítást lekötött velük.

Jubileumi start Atlas-5 rakétával

Jubileumi start Atlas-5 rakétávalEgy évtized alatt most ötvenedszer indítottak az amerikai EELV (Evolved Expendable Launch Vehicle) programban kifejlesztett hordozórakétát. Egy kémműhold állt pályára Floridából.

SpaceX: további megrendelések

SpaceX: további megrendelésekAz amerikai űrhajózási magánvállalat újabb két kereskedelmi megrendelést kapott. Az állami megrendelések immáron kisebbségbe kerültek a magáncég indítási kalendáriumában.

Taurus-2-ből Antares

Taurus-2-ből AntaresMég mielőtt bemutatkozott volna, új nevet kapott az Orbital Sciences hordozórakétája, amely majd a Cygnus űrhajókat lesz hivatott a Nemzetközi Űrállomás felé indítani.

Indítóállvány az SLS-nek

Indítóállvány az SLS-nekEldőlni látszik a Kennedy Űrközpont legújabb indítóállványának jövője. A dolgok jelenlegi állása szerint a Space Launch System fogja hasznosítani az impozáns szerkezetet.

Antares: sikeres első indulás

Antares: sikeres első indulásAz Orbital Sciences Corporation amerikai űrhajózási magáncég legújabb üdvöskéje sikeresen elvégezte a szűzfelszállását. Jöhet a folytatás!

SLS: Lehetne jobban is csinálni!

SLS: Lehetne jobban is csinálni!Van néhány dolog az új amerikai szuperrakéta-programmal kapcsolatban, amely részletek miatt úgy gondolom, hogy lehetne jobban is csinálni.

SLS: védőborítás kerestetik

SLS: védőborítás kerestetikAz új amerikai szuperrakéta fejlesztési programjának vezetői ajánlatokat várnak orrkúpra a Space Launch System alapváltozatának teherszállító indításaihoz. Természetesen az amerikai űripari szektortól várják az ajánlatokat.

Indítóállvány az SLS-nek II.

Indítóállvány az SLS-nek II. Egyre konkrétabb elképzelések kerülnek napvilágra a Kennedy Űrközpont legújabb mozgatható indítóállványának soron következő továbbfejlesztésével kapcsolatban. A végleges tervek kialakulása jövő februárra várható.

Megint Atlas-5, megint kémműholddal

Megint Atlas-5, megint kémműholddalAz NROL-36 jelzésű amerikai kémholddal együtt, „potyautasként” még 11 apró kísérleti és diákműhold is indult Kaliforniából.

NROL-15: új amerikai kémműhold

NROL-15: új amerikai kémműholdAz űreszköz tegnap egy Delta-4 Heavy rakétával állt pályára Floridából.

Késik az Antares (is)

Késik az Antares (is)Az Orbital Sciences új, korábban Taurus-2 néven ismert rakétájának bemutatkozására legalább júniusig még várni kell.

SpaceX: cél a teljes újrafelhasználhatóság!

SpaceX: cél a teljes újrafelhasználhatóság!A hordozórakéta – szinte – teljes visszanyerésével lehetne a lehető legalacsonyabbra lenyomni a világűrbe jutás költségeit. Az űrrepülés alapos megreformálására felesküdött amerikai űripari magánvállalat ki is tűzte maga elé célként eme elképzelés megvalósítását.

Rakétahajtómű árverésen

Rakétahajtómű árverésenA NASA lefoglaltatta azt az 1960-as évekből származó eredeti rakétahajtóművet, amelyet a nyáron egy internetes aukciós oldalon kínáltak megvételre.

SLS: Formálódik az elképzelés

SLS: Formálódik az elképzelésA NASA szerdán végre-valahára konkrét részleteket közölt a Space Launch System programjával kapcsolatban.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Összesen 184 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024