Amerika hordozórakétái Cikkek: 121 - 140

NROL-15: új amerikai kémműhold

NROL-15: új amerikai kémműholdAz űreszköz tegnap egy Delta-4 Heavy rakétával állt pályára Floridából.

Késik az Antares (is)

Késik az Antares (is)Az Orbital Sciences új, korábban Taurus-2 néven ismert rakétájának bemutatkozására legalább júniusig még várni kell.

SpaceX: cél a teljes újrafelhasználhatóság!

SpaceX: cél a teljes újrafelhasználhatóság!A hordozórakéta – szinte – teljes visszanyerésével lehetne a lehető legalacsonyabbra lenyomni a világűrbe jutás költségeit. Az űrrepülés alapos megreformálására felesküdött amerikai űripari magánvállalat ki is tűzte maga elé célként eme elképzelés megvalósítását.

Rakétahajtómű árverésen

Rakétahajtómű árverésenA NASA lefoglaltatta azt az 1960-as évekből származó eredeti rakétahajtóművet, amelyet a nyáron egy internetes aukciós oldalon kínáltak megvételre.

SLS: Formálódik az elképzelés

SLS: Formálódik az elképzelésA NASA szerdán végre-valahára konkrét részleteket közölt a Space Launch System programjával kapcsolatban.

A szenátus rakétája (3. rész)

A szenátus rakétája (3. rész)Idén nyárra várható a döntés a Space Launch System részletes felépítéséről, amit a NASA legfelsőbb vezetése fog meghozni.

A szenátus rakétája (1. rész)

A szenátus rakétája (1. rész)Miután az Obama-adminisztráció elkaszálta az Ares rakétacsaládot, az Egyesült Államok nehéz-hordozórakéta koncepció nélkül maradt. A törvényhozás azonban fellázadt ezen áldatlan állapot ellen, és nyomást gyakorolt az elnökre.

A bajnok rakéta (2. rész)

A bajnok rakéta (2. rész)A politika, bármilyen kegyetlen is volt a holdprogrammal, mégis hagyott egy szűk keretet kibontakozni a tudományos kutatás számára az utolsó három leszállás alkalmával.

Meglévőt a meglévővel

Meglévőt a meglévővel Új rakétaterv lépett elő a rivaldafénybe a közelmúltban. A Liberty nevet viselő rakéta az Ares-1 újjászületése lehet majd – ha megvalósul.

Megvan a NASA új költségvetése

Megvan a NASA új költségvetéseAz amerikai kongresszus szeptember 29-én elfogadta az űrhivatal sokat vitatott 2011-es költségvetését.

Jubileumi start Atlas-5 rakétával

Jubileumi start Atlas-5 rakétávalEgy évtized alatt most ötvenedszer indítottak az amerikai EELV (Evolved Expendable Launch Vehicle) programban kifejlesztett hordozórakétát. Egy kémműhold állt pályára Floridából.

SpaceX: további megrendelések

SpaceX: további megrendelésekAz amerikai űrhajózási magánvállalat újabb két kereskedelmi megrendelést kapott. Az állami megrendelések immáron kisebbségbe kerültek a magáncég indítási kalendáriumában.

Taurus-2-ből Antares

Taurus-2-ből AntaresMég mielőtt bemutatkozott volna, új nevet kapott az Orbital Sciences hordozórakétája, amely majd a Cygnus űrhajókat lesz hivatott a Nemzetközi Űrállomás felé indítani.

Indítóállvány az SLS-nek

Indítóállvány az SLS-nekEldőlni látszik a Kennedy Űrközpont legújabb indítóállványának jövője. A dolgok jelenlegi állása szerint a Space Launch System fogja hasznosítani az impozáns szerkezetet.

Már a starthelyen a GRAIL

Már a starthelyen a GRAILA Hold gravitációs terének kutatására készülő amerikai űrszondapár már Cape Canaveral 17-es indítóállásánál várja a szeptember 8-án esedékes startot. Feltehetően ez lesz a Delta-2 rakéta búcsúja Floridától.

A szenátus rakétája (2. rész)

A szenátus rakétája (2. rész)A lázadó törvényhozók elérték, hogy az eredeti Obama-tervben eléggé „langyos” hordozórakéta-fejlesztést alaposan „felmelegítsék”.

SpaceX: a holdutazás előszobájában

SpaceX: a holdutazás előszobájábanElon Musk cége a közeljövőben a Hold emberes elérésére felhasználható hordozórakétával fog rendelkezni. Azonban a 2002-ben alapított vállalat további ambiciózus terveket dédelget a rakétafejlesztések terén.

A bajnok rakéta (1. rész)

A bajnok rakéta (1. rész)Amennyire selejtes jószágot sikerült a szovjet holdprogramnak összehoznia N-1 néven, ugyanolyan komoly mértékben sikerült az amerikaiaknak fején találni a szöget az óriásrakéta kategóriában.

Amerikai kémműhold a nyugati partról

Amerikai kémműhold a nyugati partrólAz utolsó Titan-4 rakéta 2005-ös startja óta most először indult kémműhold alacsony poláris pályára a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról.

Jöhet a második

Jöhet a második A SpaceX magánvállalat Falcon-9 típusú hordozórakétája legkorábban szeptember közepén indulhat útnak másodszor az égbe.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Összesen 173 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022