Amerika hordozórakétái Cikkek: 121 - 140

Az Ares-I életre kel

Az Ares-I életre kelBár a napokban a Constellation program éppen alapjaiban kérdőjeleződött meg az olcsóbb űrkutatás délibábját kergető kormányzati elképzelések kapcsán, a korábban elkezdett fejlesztések folynak. Most a kisebbik hordozóeszköz, az Ares-I érkezett fontos mérföldkőhöz.

A floridai űrkikötő (2. rész)

A floridai űrkikötő (2. rész)Amint a hatvanas évek közepén megvalósult a NASA eddigi legnagyobb létesítményi beruházása, és felépült a járműszerelő csarnok és a két Saturn-V indítóállás, a terület elnyerte a ma is ismert alakját.

Alumínium és jég: új rakéta-hajtóanyag

Alumínium és jég: új rakéta-hajtóanyagA NASA, két egyetem és az amerikai légierő kutatórészlege egy biztonságos és környezetbarát anyaggal kísérletezik, amely a jövőben nagyobb rakéták üzemanyagául is szolgálhat.

Sikeres a Falcon-1 ötödik startja

Sikeres a Falcon-1 ötödik startjaA magánrakéta a korábbi felemás tesztek után most először „élesben” bizonyított: egy malajziai távérzékelési műholdat állított pályára.

Új amerikai kémműhold indult

Új amerikai kémműhold indultA start érdekessége, hogy az Atlas-5 hordozórakéta most először emelkedett fel Kaliforniából.

Amerikai katonai műhold Delta-4 nehézrakétával

Amerikai katonai műhold Delta-4 nehézrakétávalA nagyteljesítményű Delta-4 Heavy rakétának ez volt az első „éles” indítása. A DSP-23 műhold az ellenséges fegyverkísérleteket és -indításokat fürkészi majd.

Ledöntött indítóállások

Ledöntött indítóállásokAz Atlas hordozórakéták két történelmi indítóállását bontották el június közepén a floridai Cape Canaveralben.

A Falcon-1 elindult, de ...

A Falcon-1 elindult, de ...A műholdindítások olcsóbbá tételét célul kitűző SpaceX vállalat hordozóeszköze második alkalommal sem működött tökéletesen.

„Történelmi” kémműhold-indítás

„Történelmi” kémműhold-indításSikeresen mutatkozott be egy új, rakétaindításokat szervező amerikai vállalat, a United Launch Alliance.

A Mars-utazás nehézségei

A Mars-utazás nehézségeiMár 1972-ben, az utolsó holdraszállás után készen állt a technika az első emberes Mars-utazás megvalósítására – állítják sokan. Ám ezzel szemben még napjainkban is sok leküzdendő akadály magasodik a bolygó emberes meghódítása előtt.

A floridai űrkikötő (3. rész)

A floridai űrkikötő (3. rész)Folytatjuk a Canaveral-fok fontosabb, űrtörténelmi startállásait érintő, délről észak felé tartó utunkat.

A floridai űrkikötő (1. rész)

A floridai űrkikötő (1. rész)Most induló sorozatunkban egy képzeletbeli utazásra invitáljuk kedves olvasóinkat, amelyben a Florida állambeli űrkikötőn kalauzoljuk végig Önöket.

Kiállított eredeti Saturn-V rakéták

Kiállított eredeti Saturn-V rakétákAz utolsó három holdexpedíció törlése, valamint a Skylab program nem-folytatása miatt a NASA számára eredetileg legyártott tizenöt darab Saturn-V hordozórakétából „kettő és egyharmad” a Földön ragadt.

Falcon-1: a negyedik próba sikerült

Falcon-1: a negyedik próba sikerültA SpaceX vállalat hordozórakétáját az előző három sikertelen kísérlet után újra elindították.

Biztonságosabban, egyszerűbben, olcsóbban: Direct Space Transportation System

Biztonságosabban, egyszerűbben, olcsóbban: Direct Space Transportation SystemA Constellation programot érintő új koncepció került a nagyobb nyilvánosság elé egy szeptemberi kaliforniai űrkonferencián, miszerint az Ares fejlesztése helyett legyen az Orion hordozóeszköze az átalakított STS rendszer. Csak az a kérdés, miért nem a NASA-nál jöttek rá...

Éles szemek a Föld körül

Éles szemek a Föld körülDelta-2 rakétával elindult az amerikai WorldView-1 kereskedelmi távérzékelő műhold, amely az év végétől nagyfelbontású űrfelvételeket készít majd megrendelői számára.

Baktériumok a csillagközi térbe?

Baktériumok a csillagközi térbe?A Naprendszert elhagyó űrszondákat annak idején gondosan sterilizálták, nem úgy a hordozórakétáik utolsó fokazatát.

Űrrepülés amerikai módra: 45 éve repült a Friendship-7 (1. rész)

Űrrepülés amerikai módra: 45 éve repült a Friendship-7 (1. rész)Az Egyesült Államok - bár szeretett volna először embert juttatni az űrbe - csak majdnem 1 éves késéssel volt képes megismételni Gagarin repülését. 1962. február 20-án John Glenn készülődhetett a világűrbe.

Az olcsó magánrakéta első startja nem sikerült

Az olcsó magánrakéta első startja nem sikerültA SpaceX vállalat Falcon-1 hordozórakétája röviddel a felemelkedés után a Csendes-óceánba zuhant.

Miféle felhő ez?

Miféle felhő ez?Egy rakétaindítás után, napnyugtakor készült érdekes fényképet mutatunk be.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8
Összesen 143 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022