Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Amerika hordozórakétái Cikkek: 61 - 80

Öreg hajtómű nem vén hajtómű

Öreg hajtómű nem vén hajtóműAz NROL-111 küldetésben három titkos kis űreszköz indult az amerikai kémműholdas kormányügynökség megbízásából, egy Minotaur-1 rakétával.

Ismét 60 Starlink

Ismét 60 StarlinkA Falcon-9 rakéta első fokozata hetedszer repült a mai start alkalmával.

SLS: sikeres hajtóműteszt

SLS: sikeres hajtóműtesztAmi január közepén idő előtt megszakadt, az most tökéletesen működött.

Időjárási feltételek

Időjárási feltételekAz Űrhaderő időjárási hadosztályának előrejelzéseit használva sűrűbbé szeretnék tenni a Falcon rakéták startját, csökkentve a kedvezőtlen időjárás miatti kényszerű halasztások számát és időtartamát.

SLS: megszakított hajtóműteszt

SLS: megszakított hajtóműtesztA NASA készülő nagyrakétájának négy hajtóműve a tervezett nyolc perc működés helyett bő egy perc elteltével leállt.

A Rocket-3.2 elért az űrig

A Rocket-3.2 elért az űrigAz Astra cég Alaszkából indított új rakétája ez alkalommal már 390 km-es magasságig jutott, de a pályára állás most még éppen hogy nem sikerült.

Végfokozatból Photon

Végfokozatból PhotonA Rocket Lab Electron rakétájának végfokozata feladata teljesítése után First Light néven önálló, a Photon buszra épülő műholdként kezdett működni.

Bemutatkozott a Jumbo szárnya alól induló rakéta

Bemutatkozott a Jumbo szárnya alól induló rakétaEgy Boeing 747 repülőgép szárnya alól indult a LauncherOne kétlépcsős hordozórakéta – igaz, egyelőre még hasznos teher nélkül, és mint kiderült, sikertelenül...

SLS: az egekben

SLS: az egekbenNo még nem a rakéta, hanem az ára. A NASA főfelügyelői hivatalának friss jelentése szerint 2021-es bemutatkozásáig bő 18 milliárd dollárba kerülhet majd a nagyrakéta kifejlesztése.

Óriásrakéta munkát keres

Óriásrakéta munkát keresKihasználatlan maradhat a még el sem készült SLS hordozórakéta, ha a NASA túl nagy teret enged a holdraszállások során a magáncégeknek, vélik kongresszusi képviselők és szakértők.

Electron rakéta kudarca két BlackSky holddal

Electron rakéta kudarca két BlackSky holddalA kis űreszközök gazdaságos indításához kifejlesztett rakétát most huszadik alkalmommal indították Új-Zélandból, de hasznos terhét ezúttal nem sikerült pályára állítani.

Indulásra várva

Indulásra várvaAlig akad olyan űrprogram, amelyiknél ne lépnének fel késések. Általában csak az a kérdés, mennyit csúszik a megvalósítás.

Tovább késik a New Glenn

Tovább késik a New GlennA Blue Origin 2022 végére halasztotta New Glenn rakétájának első startját.

LauncherOne: a második startkísérlet sikerült

LauncherOne: a második startkísérlet sikerültA Virgin Orbit repülőgépről indítható rakétája a tavalyi sikertelen bemutatkozás után most már hasznos terhet is vitt magával.

A Lockheed Martin bevásárol(na)

A Lockheed Martin bevásárol(na)Az Egyesült Államok legnagyobb hadi- és űripari beszállítója 4,4 milliárd dollárért megvenné az Aerojet Rocketdyne céget.

NROL-101

NROL-101Atlas-5 rakétával, Floridából startolt az amerikai kémműholdas ügynökség legújabb titkos űreszköze.

Új rakéta Kodiakból, kudarccal

Új rakéta Kodiakból, kudarccalBemutatkozott az Astra vállalat legújabb rakétája, a Rocket-3.1. Az Orbital Launch Attempt nevű küldetésen megrendelő és hasznos teher nem volt – és a siker ezúttal is elmaradt...

Starship: közelebb az „ugráshoz”

Starship: közelebb az „ugráshoz”Sikeres statikus hajtóműtesztet hajtottak végre Texasban a SpaceX fejlesztés alatt levő űrjárművének próbapéldányával.

A Rocket Lab új indítóhelye

A Rocket Lab új indítóhelyeAz amerikai Rocket Lab eddig Új-Zélandról indította rakétáit, hamarosan az USA területéről is indulhatnak az Electronok.

Starship: elkészült a prototípus!

Starship: elkészült a prototípus!2008. szeptember 28-án érte el először a SpaceX az alacsony Föld körüli pályát, napra pontosan 11 évvel később pedig Elon Musk bemutatta a Starship űrhajó első prototípusát az érdeklődőknek.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Összesen 184 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024