Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Amerika hordozórakétái Cikkek: 141 - 160

Már a starthelyen a GRAIL

Már a starthelyen a GRAILA Hold gravitációs terének kutatására készülő amerikai űrszondapár már Cape Canaveral 17-es indítóállásánál várja a szeptember 8-án esedékes startot. Feltehetően ez lesz a Delta-2 rakéta búcsúja Floridától.

A szenátus rakétája (2. rész)

A szenátus rakétája (2. rész)A lázadó törvényhozók elérték, hogy az eredeti Obama-tervben eléggé „langyos” hordozórakéta-fejlesztést alaposan „felmelegítsék”.

SpaceX: a holdutazás előszobájában

SpaceX: a holdutazás előszobájábanElon Musk cége a közeljövőben a Hold emberes elérésére felhasználható hordozórakétával fog rendelkezni. Azonban a 2002-ben alapított vállalat további ambiciózus terveket dédelget a rakétafejlesztések terén.

A bajnok rakéta (1. rész)

A bajnok rakéta (1. rész)Amennyire selejtes jószágot sikerült a szovjet holdprogramnak összehoznia N-1 néven, ugyanolyan komoly mértékben sikerült az amerikaiaknak fején találni a szöget az óriásrakéta kategóriában.

Amerikai kémműhold a nyugati partról

Amerikai kémműhold a nyugati partrólAz utolsó Titan-4 rakéta 2005-ös startja óta most először indult kémműhold alacsony poláris pályára a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról.

Jöhet a második

Jöhet a második A SpaceX magánvállalat Falcon-9 típusú hordozórakétája legkorábban szeptember közepén indulhat útnak másodszor az égbe.

Egy nagyszerű kezdet

Egy nagyszerű kezdetA Space Exploration Technologies (SpaceX) magánvállalat Falcon-9 rakétájának első, szinte teljesen sikeres tesztrepülése valószínűleg egy új korszak nagyszerű kezdete volt.

Megyünk – nem megyünk – megyünk – nem megyünk…

Megyünk – nem megyünk – megyünk – nem megyünk…Obama elnök újabb bejelentést tett az amerikai űrprogramok jövőjéről: Megyünk a Marsra! Igaz, a Holdra nem...

Falcon-9: sikeres a rakéta statikus tesztje

Falcon-9: sikeres a rakéta statikus tesztjeA SpaceX néhány másodpercre bekapcsolta az indítóhelyen felállított rakéta első fokozatának kilenc Merlin-1C hajtóművét. Az első start áprilisra várható.

Egy nagyszerű lehetőség

Egy nagyszerű lehetőségA Barack Obama bejelentése révén előállt helyzet egyetlenegy szempontból mindenképpen nagyszerű lehetőséget kínál az amerikai űrhajózás számára – hosszú távon.

A szenátus rakétája (3. rész)

A szenátus rakétája (3. rész)Idén nyárra várható a döntés a Space Launch System részletes felépítéséről, amit a NASA legfelsőbb vezetése fog meghozni.

A szenátus rakétája (1. rész)

A szenátus rakétája (1. rész)Miután az Obama-adminisztráció elkaszálta az Ares rakétacsaládot, az Egyesült Államok nehéz-hordozórakéta koncepció nélkül maradt. A törvényhozás azonban fellázadt ezen áldatlan állapot ellen, és nyomást gyakorolt az elnökre.

A bajnok rakéta (2. rész)

A bajnok rakéta (2. rész)A politika, bármilyen kegyetlen is volt a holdprogrammal, mégis hagyott egy szűk keretet kibontakozni a tudományos kutatás számára az utolsó három leszállás alkalmával.

Meglévőt a meglévővel

Meglévőt a meglévővel Új rakétaterv lépett elő a rivaldafénybe a közelmúltban. A Liberty nevet viselő rakéta az Ares-1 újjászületése lehet majd – ha megvalósul.

Megvan a NASA új költségvetése

Megvan a NASA új költségvetéseAz amerikai kongresszus szeptember 29-én elfogadta az űrhivatal sokat vitatott 2011-es költségvetését.

A történelmi út vége

A történelmi út végeAz elsőnek indított Falcon-9 rakéta végfokozata és a Dragon űrhajó modellje vasárnap visszatért és elégett a légkörben.

Elindult az első Falcon-9 rakéta

Elindult az első Falcon-9 rakéta Sikeresen mutatkozott be az amerikai SpaceX vállalat nagyméretű hordozórakétája.

Szilárd tüzelőanyagú melléfogás

Szilárd tüzelőanyagú melléfogásTalán azt is kijelenthetjük az űrrepülőgép jelenlegi gyorsítórakétáiról, hogy már kifejleszteni is baklövés volt őket. Ezt több tény is alátámasztja.

Új rakétahajtóművek Amerikának

Új rakétahajtóművek AmerikánakEgy nemrégiben napvilágot látott információ szerint az óceán túloldalán komolyan fontolgatják új, kerozin-oxigén meghajtású rakétahajtóművek kifejlesztését.

Új mozgatható indítóállvány

Új mozgatható indítóállványFloridában elkészült az első, Ares-I rakéták számára készített mozgatható indítóállvány szerkezete.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Összesen 184 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024