Amerika hordozórakétái Cikkek: 141 - 160

A történelmi út vége

A történelmi út végeAz elsőnek indított Falcon-9 rakéta végfokozata és a Dragon űrhajó modellje vasárnap visszatért és elégett a légkörben.

Elindult az első Falcon-9 rakéta

Elindult az első Falcon-9 rakéta Sikeresen mutatkozott be az amerikai SpaceX vállalat nagyméretű hordozórakétája.

Szilárd tüzelőanyagú melléfogás

Szilárd tüzelőanyagú melléfogásTalán azt is kijelenthetjük az űrrepülőgép jelenlegi gyorsítórakétáiról, hogy már kifejleszteni is baklövés volt őket. Ezt több tény is alátámasztja.

Új rakétahajtóművek Amerikának

Új rakétahajtóművek AmerikánakEgy nemrégiben napvilágot látott információ szerint az óceán túloldalán komolyan fontolgatják új, kerozin-oxigén meghajtású rakétahajtóművek kifejlesztését.

Új mozgatható indítóállvány

Új mozgatható indítóállványFloridában elkészült az első, Ares-I rakéták számára készített mozgatható indítóállvány szerkezete.

Az Ares-I életre kel

Az Ares-I életre kelBár a napokban a Constellation program éppen alapjaiban kérdőjeleződött meg az olcsóbb űrkutatás délibábját kergető kormányzati elképzelések kapcsán, a korábban elkezdett fejlesztések folynak. Most a kisebbik hordozóeszköz, az Ares-I érkezett fontos mérföldkőhöz.

A floridai űrkikötő (2. rész)

A floridai űrkikötő (2. rész)Amint a hatvanas évek közepén megvalósult a NASA eddigi legnagyobb létesítményi beruházása, és felépült a járműszerelő csarnok és a két Saturn-V indítóállás, a terület elnyerte a ma is ismert alakját.

Alumínium és jég: új rakéta-hajtóanyag

Alumínium és jég: új rakéta-hajtóanyagA NASA, két egyetem és az amerikai légierő kutatórészlege egy biztonságos és környezetbarát anyaggal kísérletezik, amely a jövőben nagyobb rakéták üzemanyagául is szolgálhat.

Sikeres a Falcon-1 ötödik startja

Sikeres a Falcon-1 ötödik startjaA magánrakéta a korábbi felemás tesztek után most először „élesben” bizonyított: egy malajziai távérzékelési műholdat állított pályára.

Új amerikai kémműhold indult

Új amerikai kémműhold indultA start érdekessége, hogy az Atlas-5 hordozórakéta most először emelkedett fel Kaliforniából.

Egy nagyszerű kezdet

Egy nagyszerű kezdetA Space Exploration Technologies (SpaceX) magánvállalat Falcon-9 rakétájának első, szinte teljesen sikeres tesztrepülése valószínűleg egy új korszak nagyszerű kezdete volt.

Megyünk – nem megyünk – megyünk – nem megyünk…

Megyünk – nem megyünk – megyünk – nem megyünk…Obama elnök újabb bejelentést tett az amerikai űrprogramok jövőjéről: Megyünk a Marsra! Igaz, a Holdra nem...

Falcon-9: sikeres a rakéta statikus tesztje

Falcon-9: sikeres a rakéta statikus tesztjeA SpaceX néhány másodpercre bekapcsolta az indítóhelyen felállított rakéta első fokozatának kilenc Merlin-1C hajtóművét. Az első start áprilisra várható.

Egy nagyszerű lehetőség

Egy nagyszerű lehetőségA Barack Obama bejelentése révén előállt helyzet egyetlenegy szempontból mindenképpen nagyszerű lehetőséget kínál az amerikai űrhajózás számára – hosszú távon.

Ares-I-X: A végső előkészületek

Ares-I-X: A végső előkészületekA NASA szakemberei október 20-án, kedden kiszállították az Ares-I-X névre keresztelt tesztrakétát a 39B jelű indítóállásba, hogy megkezdhessék a végső előkészületeket a felszállásra.

A floridai űrkikötő (3. rész)

A floridai űrkikötő (3. rész)Folytatjuk a Canaveral-fok fontosabb, űrtörténelmi startállásait érintő, délről észak felé tartó utunkat.

A floridai űrkikötő (1. rész)

A floridai űrkikötő (1. rész)Most induló sorozatunkban egy képzeletbeli utazásra invitáljuk kedves olvasóinkat, amelyben a Florida állambeli űrkikötőn kalauzoljuk végig Önöket.

Kiállított eredeti Saturn-V rakéták

Kiállított eredeti Saturn-V rakétákAz utolsó három holdexpedíció törlése, valamint a Skylab program nem-folytatása miatt a NASA számára eredetileg legyártott tizenöt darab Saturn-V hordozórakétából „kettő és egyharmad” a Földön ragadt.

Falcon-1: a negyedik próba sikerült

Falcon-1: a negyedik próba sikerültA SpaceX vállalat hordozórakétáját az előző három sikertelen kísérlet után újra elindították.

Biztonságosabban, egyszerűbben, olcsóbban: Direct Space Transportation System

Biztonságosabban, egyszerűbben, olcsóbban: Direct Space Transportation SystemA Constellation programot érintő új koncepció került a nagyobb nyilvánosság elé egy szeptemberi kaliforniai űrkonferencián, miszerint az Ares fejlesztése helyett legyen az Orion hordozóeszköze az átalakított STS rendszer. Csak az a kérdés, miért nem a NASA-nál jöttek rá...
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Összesen 173 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022