Amerika hordozórakétái Cikkek: 161 - 173

Amerikai katonai műhold Delta-4 nehézrakétával

Amerikai katonai műhold Delta-4 nehézrakétávalA nagyteljesítményű Delta-4 Heavy rakétának ez volt az első „éles” indítása. A DSP-23 műhold az ellenséges fegyverkísérleteket és -indításokat fürkészi majd.

Ledöntött indítóállások

Ledöntött indítóállásokAz Atlas hordozórakéták két történelmi indítóállását bontották el június közepén a floridai Cape Canaveralben.

A Falcon-1 elindult, de ...

A Falcon-1 elindult, de ...A műholdindítások olcsóbbá tételét célul kitűző SpaceX vállalat hordozóeszköze második alkalommal sem működött tökéletesen.

„Történelmi” kémműhold-indítás

„Történelmi” kémműhold-indításSikeresen mutatkozott be egy új, rakétaindításokat szervező amerikai vállalat, a United Launch Alliance.

A Mars-utazás nehézségei

A Mars-utazás nehézségeiMár 1972-ben, az utolsó holdraszállás után készen állt a technika az első emberes Mars-utazás megvalósítására – állítják sokan. Ám ezzel szemben még napjainkban is sok leküzdendő akadály magasodik a bolygó emberes meghódítása előtt.

Búcsú a Titan hordozórakétáktól

Búcsú a Titan hordozórakétáktólKözel fél évszázados szolgálat után végleg kivonták a használatból az amerikai Titan hordozórakéta-családot.

GYORSHÍR: Az új amerikai űrhajó leírása

GYORSHÍR: Az új amerikai űrhajó leírásaNyilvánosságra hozta a NASA a röviden Bush-tervnek is nevezett új amerikai űrstratégia új űrhajójának, a holdűrhajóként is funkcionáló CEV-nek a dokumentumait.

Éles szemek a Föld körül

Éles szemek a Föld körülDelta-2 rakétával elindult az amerikai WorldView-1 kereskedelmi távérzékelő műhold, amely az év végétől nagyfelbontású űrfelvételeket készít majd megrendelői számára.

Baktériumok a csillagközi térbe?

Baktériumok a csillagközi térbe?A Naprendszert elhagyó űrszondákat annak idején gondosan sterilizálták, nem úgy a hordozórakétáik utolsó fokazatát.

Űrrepülés amerikai módra: 45 éve repült a Friendship-7 (1. rész)

Űrrepülés amerikai módra: 45 éve repült a Friendship-7 (1. rész)Az Egyesült Államok - bár szeretett volna először embert juttatni az űrbe - csak majdnem 1 éves késéssel volt képes megismételni Gagarin repülését. 1962. február 20-án John Glenn készülődhetett a világűrbe.

Az olcsó magánrakéta első startja nem sikerült

Az olcsó magánrakéta első startja nem sikerültA SpaceX vállalat Falcon-1 hordozórakétája röviddel a felemelkedés után a Csendes-óceánba zuhant.

Miféle felhő ez?

Miféle felhő ez?Egy rakétaindítás után, napnyugtakor készült érdekes fényképet mutatunk be.

A NASA is ösztönzi a „maszek” űrhajózást

A NASA is ösztönzi a „maszek” űrhajózástA NASA bejelentette, hogy végső formájába önötték azt az együttműködési megállapodást, amely alapján az űrhivatal támogat egy magánalapítványt, az X Prize-t – azt, amelynek 10 millió dolláros díját nemrégiben nyerte meg a SpaceShipOne-t kifejlesztő csapat.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Összesen 173 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022