Kína a világűrben Cikkek: 1 - 20

Tienkung-1: április előtt vége

Tienkung-1: április előtt végeAz első, 2011-ben felbocsátott kínai kísérleti űrállomásmodul néhány hónap múlva belép a sűrű légkörbe és megsemmisül.

Úton a kínai teherűrhajó

Úton a kínai teherűrhajóA Hosszú Menetelés-7 rakétával Vencsangból indított Tiencsou-1 az ázsiai ország első automata teherűrhajója.

Kínai kaleidoszkóp

Kínai kaleidoszkópAz utóbbi hetekben egy sor apró, színes információ jelent meg a kínai asztronautika és űrkutatás különböző területeiről. Ezeket szedtük csokorba.

Az égi kapcsolat

Az égi kapcsolatElindult a geostacionárius pályán működő kínai adatátjátszó műholdrendszer negyedik tagja, a Tienlien-1D.

Műholdnavigáció pulzárokkal

Műholdnavigáció pulzárokkalElőször egy most indított kínai kísérleti műholddal próbálják ki a gyakorlatban a röntgenpulzárok megfigyelésén alapuló navigációt a világűrben.

Félidőben a rekordhosszúságú kínai űrrepülés

Félidőben a rekordhosszúságú kínai űrrepülésA 33 naposra tervezett – kínai rekordnak számító – személyzetes űrrepülés félidejébe érkezett. Ennek kapcsán osztunk meg néhány új információt a Tienkung-2 űrlaborról és az ott folyó kísérletekről.

Két űrhajóssal úton a Sencsou-11

Két űrhajóssal úton a Sencsou-11A kínai űrhajó fedélzetén két férfi, Csing Haj-peng és Csen Tung az új űrállomásmodul, a Tienkung-2 felé tart.

Akár már e héten indulhat az új kínai űrlabor?

Akár már e héten indulhat az új kínai űrlabor?Az előkészületek alapján úgy tűnik, hogy az ázsiai szakemberek jól haladnak a Tienkung-2 (Tiangong-2) startelőkészítésével. Nyugati vélemények szerint a hat napos startablak 15-én nyílik.

Kimúlt a nyúl

Kimúlt a nyúlA kínai Jütu (Yutu, avagy Jáde nyúl) holdjáró 31 hónapot töltött az égitest felszínén. Mostanáig bírta működőképesen.

Kína folytatja az emberes űrprogramját

Kína folytatja az emberes űrprogramjátKína gőzerővel készíti első nagy, modulrendszerű űrállomását. Ezúttal a megvalósítás tervezett menetrendjét is nyilvánosságra hozták.

Kínai űrrepülési helyzetkép

Kínai űrrepülési helyzetképA kínai űrállomás terveit is bemutatták az ENSZ Világűrbizottság ülésszakán. Az előkészítő szakasz sikeresen lezárult, a következő lépés maga az űrállomás.

Kifutott a kikötőből a követőhajó

Kifutott a kikötőből a követőhajóAz első kínai teherűrhajó indításáig még néhány napot várni kell, de a start úszó követőállomásául szolgáló hajó már útra kelt.

2016: Kína nagy éve az űrben

2016: Kína nagy éve az űrbenRekordszámú start, új fejlesztésű hordozórakéták, új starthely, új űrállomásmodul, az eddigi leghosszabb emberes repülés – ilyen volt a kínai űrkutatás elmúlt éve.

Két kínai űrhajós újra a Földön

Két kínai űrhajós újra a FöldönA Sencsou-11 űrhajósai egy hónap után tértek vissza a Tienkung-2 kínai kísérleti űrállomásmodulról.

Bemutatkozott a kínai nehézrakéta

Bemutatkozott a kínai nehézrakétaSikeresnek tűnik az új, Hosszú Menetelés-5 (LM-5, CZ-5) nehéz asztronautikai hordozórakéta mai, első repülése. A start megnyithatja az utat a 20-as évek modul-űrállomásához!

Ketten a kettes számú kínai űrállomáson

Ketten a kettes számú kínai űrállomásonMegérkezett a Sencsou-11 űrhajó a második, új kínai kísérleti űrállomásmodulhoz, a Tienkung-2-höz.

Elindult a második kínai űrállomásmodul

Elindult a második kínai űrállomásmodulA Tienkung-2 kísérleti modult egy Hosszú Menetelés-2F rakétával állították pályára Csiucsüanból.

Kaofen-10: repül-e vagy sem?

Kaofen-10: repül-e vagy sem?Az augusztus 31-én indított kínai földmegfigyelő műhold a jelek szerint nem érte el a pályáját, de hivatalosan nem tudni semmit a sorsáról...

Irány a Hold túlsó oldala!

Irány a Hold túlsó oldala!A Science magazin rövid interjút közölt a kínai holdszondás űrprogram vezetőjével.

A nemzetközi együttműködés fokozódik

A nemzetközi együttműködés fokozódikKína folyamatosan bővíti űrkutatási együttműködését Oroszországgal és az ESA-val. Az USA-val nem, de ez az amerikaiakon múlik.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8
Összesen 158 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus