Navigáció és térképészet Cikkek: 221 - 240

A Delta-2 rakéta búcsúja a GPS-től

A Delta-2 rakéta búcsúja a GPS-tőlAz amerikai műholdas navigációs rendszer Block 2R műholdsorozatának utolsó tagját indították Floridából.

Gondok a legújabb GPS holddal

Gondok a legújabb GPS holddalAz amerikai műholdas navigációs rendszer márciusban indított Block 2R-20 jelű holdjának jelei nem a várakozásoknak megfelelőek. A hiba miatt legalább fél évig még nem állhat üzembe az új űreszköz. De a GPS rendszer azért köszöni, jól van...

Navigációs műholdak ütközési kockázata

Navigációs műholdak ütközési kockázataA februári műholdütközés nyomán felerősödtek az aggodalmak a magasabb pályákon keringő navigációs műholdakra leselkedő veszéllyel kapcsolatban is.

Kínai navigációs műhold indult

Kínai navigációs műhold indultA rendszerhez a jövő év végéig akár tíz új mesterséges hold is csatlakozhat.

Okos vezetés

Okos vezetésMűholdas helymeghatározó berendezéssel és az útviszonyokról szóló friss információval elérhető, hogy vezetés közben üzemanyagot takarítsunk meg és a környezetet is kevésbé szennyezzük.

Két év alatt tíz kínai navigációs műhold?

Két év alatt tíz kínai navigációs műhold?Az ázsiai ország saját, Compass (Beidou) nevű navigációs műholdrendszerének kiépítése felgyorsulhat.

Cikkpályázat – emlékeztető

Cikkpályázat – emlékeztető Találkozásom a műholdas helymeghatározással – még egy hónapig, február 20-ig várjuk vállalkozó kedvű olvasóink rövid írásait.

Karácsonyra GLONASSZ műholdak

Karácsonyra GLONASSZ műholdakImmár hagyomány, hogy az oroszok három új navigációs műhold pályára állításával fejezték be az évet. A cikk végén egy rövid 2008-as indítási statisztikát is közlünk.

Három orosz navigációs hold indult

Három orosz navigációs hold indultA GLONASSZ műholdas navigációs rendszer három új elemét Proton rakétával állították pályára.

Éles szemű műhold indul augusztusban

Éles szemű műhold indul augusztusbanAz augusztus végén indítandó GeoEye-1 kereskedelmi távérzékelő műhold akár négy deciméteres felbontású űrfelvételeket is szolgáltat majd.

A földfelszín legjobb magassági modellje

A földfelszín legjobb magassági modellje Június végén nyilvánosságra hozták a Földnek a Terra műholddal készült eddigi legteljesebb digitális felszínmodelljét. Ennek segítségével bolygónk legmagasabb hegyvidékére, a Himalájához látogatunk.

PÁLYÁZAT: Képregényben a műholdas helymeghatározás

Hogyan működik a műholdas helymeghatározás? Hogyan hat a mindennapi életünkre? Hogyan tudjuk használni a hétköznapokban? Hogyan változtathatja meg a jövőben az életünket? A fenti kérdésekre keressük a választ az Űrvilág képregénypályázatában.

Konstellációk kora

Konstellációk koraAz űrkutatásban egyre inkább elterjed, hogy egy bizonyos feladatot nem egyetlen, hanem egy közös rendszert alkotó több műholddal oldanak meg.

Új GPS műhold indult

Új GPS műhold indultTöbb mint egy év után ismét bővül az amerikai navigációs műholdrendszer: elindult a GPS Block 2R-20 jelű hold.

Találkozásom a műholdas helymeghatározással

Találkozásom a műholdas helymeghatározássalNyilván mindenki ugyanarra a dologra asszociál, ha a címben foglalt fogalmat olvassa. Ezúttal azonban kissé más megvilágításba helyezem a műholdas navigációt.

Ember a vízben!

Ember a vízben!Hogyan lehet életmentésre használni a műholdas helymeghatározást? Egy díjnyertes ötlet.

Nálunk 2009 a műholdas helymeghatározás éve lesz

Nálunk 2009 a műholdas helymeghatározás éve leszA jövő évre egy kiemelt témát választottunk, amellyel kapcsolatban számos cikket tervezünk, de különféle pályázatok révén számítunk olvasóink aktivitására is. Az elsőt mindjárt meg is hirdetjük.

Putyin kutyája és a GLONASSZ

Putyin kutyája és a GLONASSZAz orosz navigációs műholdrendszer még nem épült ki teljesen, de a miniszterelnök kutyája már élvezheti az áldásait.

GPS alkalmazások innen-onnan

GPS alkalmazások innen-onnanKalózok ellen – Automata idegenvezető – Hol van a pizzám? – a műholdas helymeghatározás három hasznos és/vagy érdekes gyakorlati alkalmazását mutatjuk be röviden.

Űrfelvételek alkalmazása térképhelyesbítés céljára

Űrfelvételek alkalmazása térképhelyesbítés céljáraNagyon nagy felbontású űrfelvételek segítségével hatékonyan lehet felújítani a nagy méretarányú topográfiai térképeket.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 331 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019