Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Navigáció és térképészet Cikkek: 261 - 280

Rakétaindítások hete

Rakétaindítások heteAmíg a világ az Atlantis utolsó repülésével volt elfoglalva, addig július 10. és 16. között hét rakéta indult az Egyesült Államokból, Oroszországból, Kínából és Indiából.

Eltűnőben van a napfoltciklus?

Eltűnőben van a napfoltciklus?Ezzel a meglepő, de mérési adatokon alapuló feltételezéssel álltak elő nemrég amerikai napfizikusok.

Navigációs műhold az idei első Kínából

Navigációs műhold az idei első KínábólA Beidou-2 (Compass) rendszer legújabb tagja Hosszú Menetelés-3A rakétával indult.

GLONASSZ: itt a legújabb generáció

GLONASSZ: itt a legújabb generációSzombaton Pleszeckből, Szojuz hordozórakétával állították pályára az orosz navigációs műholdrendszer új, K jelű sorozatának első képviselőjét.

Telekocsi Delhiben, GPS-szel

Telekocsi Delhiben, GPS-szelA zsúfolt indiai fővárosban sikere van egy új szolgáltatásnak, ami egyfajta szervezett, modern autóstoppolásnak felel meg.

Tovább épül a kínai műholdas helymeghatározó rendszer

Tovább épül a kínai műholdas helymeghatározó rendszerMég mindig nincs vége az idei kínai műholdindításoknak. Most ismét egy Beidou navigációs műholdat állítottak pályára.

Az orosz és az amerikai Télapó nyomában

Az orosz és az amerikai Télapó nyomábanAz orosz GLONASSZ műholdas navigációs rendszer segítségével bárki értesülhet róla, hol jár éppen Gyed Maroz, a gyerekek kedvence. Santa Claus útja sem marad titokban.

Húsz éves GPS műhold

Húsz éves GPS műholdAz amerikai navigációs műholdak konstellációjának egyik tagja, az SVN-23-as jelű űreszköz új rekordot állított fel: a maga 20 éves működési élettartamával ez a legtartósabb GPS műhold.

Öt ötletes új navigációs alkalmazás

Öt ötletes új navigációs alkalmazásA globális navigációs műholdrendszerek (GNSS) alkalmazási versenyének észak-amerikai fordulójára beérkezett pályázatokat szakértőkből álló zsűri rangsorolta. Öten kerültek a döntőbe.

Elindult a japán navigációs műhold

Elindult a japán navigációs műholdA QZSS műholdrendszer, amelynek első tagja ma sikeresen pályára állt Japánból, a szigetország műholdas helymeghatározást alkalmazó felhasználóit segíti majd.

Úton a legújabb GPS műhold

Úton a legújabb GPS műholdA GPS Block 2F-2 startja volt az amerikai navigációs műholdrendszer jubileumi, ötvenedik indítása valamilyen Delta rakétával.

Éjjel-nappal dolgoznak a két Galileo műholdon

Éjjel-nappal dolgoznak a két Galileo műholdonAz európai műholdas navigációs rendszer első szakaszának október végén felbocsátandó első két darabja Olaszországban készül.

Az EGNOS az európai repülés szolgálatában

Az EGNOS az európai repülés szolgálatábanMárcius elejétől a GPS műholdas navigációs rendszert kiegészítő európai szolgáltatás hivatalosan is használható a repülőgépek leszállításához.

Geo-IK-2: elveszett, majd megkerült, de...

Geo-IK-2: elveszett, majd megkerült, de...Nem a megfelelő pályára állt a kedden Pleszeckből indított, részben katonai célú kutatóműhold, de végül legalább a rádiókapcsolatot sikerült vele felvenni.

Galileo irányítóközpont nyílt Olaszországban

Galileo irányítóközpont nyílt OlaszországbanAz európai műholdas helymeghatározó rendszerből jószerével már csak a műholdak hiányoznak. December 20-án megnyílt Fucinóban a két majdani földi irányítóközpont egyike.

Lassan készül, mint a Luca széke

Lassan készül, mint a Luca székeVéletlenül épp december 13-án, Luca napján avatták fel az európai Galileo műholdas navigációs rendszer egyik földi állomását, a távoli északon, a svédországi Kirunában.

Szerencsétlenül járt orosz navigációs holdak

Szerencsétlenül járt orosz navigációs holdakA GLONASSZ műholdrendszer ma, egy Proton hordozórakétával indított három új tagja nem érte el a kijelölt pályát, megsemmisült.

Rekorddöntő kínai műholdindítás

Rekorddöntő kínai műholdindításMég soha nem startolt egy évben ennyi űreszköz Kínából, mint most. Vasárnap a Beidou navigációs műholdrendszer hatodik tagját állították pályára.

Norvégia beszáll a Galileóba

Norvégia beszáll a GalileóbaAz EU-val szeptemberben megkötött egyezmény szerint a norvégok 70 millió euróval járulnak hozzá a közös európai műholdas navigációs és időszolgáltató rendszer megépítéséhez.

Úton a teljes kiépítés felé

Úton a teljes kiépítés feléAz orosz GLONASSZ navigációs műholdrendszer újabb három darabját állították pályára Bajkonurból.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 419 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024