Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Navigáció és térképészet Cikkek: 201 - 220

Megvan a hiba oka

Megvan a hiba okaA Fregat végfokozat tervezési hibája miatt nem érte el a megfelelő pályamagasságot augusztusban a Galileo navigációs műholdrendszer két új tagja.

Helyzetjelentés a két félrecsúszott műholdról

Helyzetjelentés a két félrecsúszott műholdrólAz európai Galileo navigációs műholdrendszer 5. és 6. tagja a tervezettől eltérő pályára került. Mit lehet most tenni?

Galileo 5-6

Galileo 5-6Az európai műholdas navigációs rendszer újabb két eleme állt pályára Kourouból.

Új orosz navigációs műhold indult

Új orosz navigációs műhold indultSzombaton Pleszeckből sikeresen startolt a legújabb GLONASSZ hold.

Már Francia Guyanában a következő kettő

Már Francia Guyanában a következő kettőMegérkezett a felbocsátás helyére a legújabb két európai Galileo navigációs műhold. Nyár végén startolhatnak.

Sikeres GLONASSZ indítás

Sikeres GLONASSZ indításVasárnap (vagy inkább már hétfőn) eggyel nőtt a pályán levő orosz navigációs műholdak száma.

A Galileo működik, méghozzá jól

A Galileo működik, méghozzá jólAz európai navigációs műholdrendszer kipróbálása az első négy működő műhold segítségével eddig kitűnően sikerült.

Még egy dolog, amire jó a GPS

Még egy dolog, amire jó a GPSA navigációs műholdakról a Földre érkező jelek erősségéből a vulkáni hamufelhők vastagságára is lehet következtetni. A módszer növelheti a repülés biztonságát.

Pályán az első indiai navigációs műhold

Pályán az első indiai navigációs műholdAz IRNSS-1A jelű űreszközzel az ország megkezdte saját műholdas helymeghatározó rendszerének kiépítését.

Tesztelik az első „igazi” Galileo holdat

Tesztelik az első „igazi” Galileo holdatAz európai műholdas navigációs rendszer első műholdsorozatának első tagja megérkezett az ESA hollandiai technológiai központjába.

A GPS és a kaliforniai szárazság

A GPS és a kaliforniai szárazságAhogy a víz elillan, a felszín felemelkedik. Az apró hatás precíz műholdas helymeghatározó mérésekkel kimutatható.

GYORSHÍR: Rossz pályán a Galileo holdak

GYORSHÍR: Rossz pályán a Galileo holdakNem teljes a siker: a tegnap felbocsátott két új európai navigációs műhold nem érte el a tervezett pályamagasságot.

GPS Block 2F-7

GPS Block 2F-7Ebben az évben már a harmadik új műholddal frissítették a széles körben használt amerikai helymeghatározó rendszert.

Idén a második új GPS műhold

Idén a második új GPS műholdA jól ismert amerikai műholdas helymeghatározó rendszer frissítésére szánt, Block 2F sorozatú műhold Delta-4 rakétával indult Floridából.

India második navigációs holdja

India második navigációs holdjaAz IRNSS-1B jelű műhold pénteken indult geoszinkron pályára.

Új GPS hold Delta-4 rakétával

Új GPS hold Delta-4 rakétávalAz amerikai műholdas navigációs rendszer legújabb frissítése a floridai Cape Canaverelről indult.

A GPS és a Beidou együtt

A GPS és a Beidou együttAz amerikai és a kínai navigációs műholdrendszerek jeleinek együttes felhasználásával ausztráliai kutatók még megbízhatóbbá tennék a navigációt.

Fél perc alatt odaveszett három GLONASSZ műhold

Fél perc alatt odaveszett három GLONASSZ műholdA Proton hordozórakéta, amely az orosz navigációs műholdrendszer új tagjait vitte magával, nem messze a starthelytől felrobbant és a földbe csapódott.

„Indiai GPS”: hamarosan startol az első hold

„Indiai GPS”: hamarosan startol az első holdIndia is csatlakozik azoknak a táborához, akik saját navigációs műholdrendszert építenek ki.

„Vérfrissítés” a GPS rendszernek

„Vérfrissítés” a GPS rendszernekAz amerikai navigációs műholdrendszer legújabb, Block 2F-4 jelzésű tagja Atlas-5 rakétával indult Floridából.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 417 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024