Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Navigáció és térképészet Cikkek: 301 - 320

Műholdas mentőkutyák

Műholdas mentőkutyákA 2009. évi Galileo Master díjat egy spanyol pályázó nyerte, aki a kereső- és mentőkutyák munkájának hatékonyságát növelné műholdas navigációs eszközökkel.

Galileo: költekezés, késés

Galileo: költekezés, késésAz elmúlt években sajnos már megszokhattuk, hogy az európai műholdas navigációs rendszer nem készül olyan gyorsan, mint kellene, viszont többe kerül, mint tervezték...

GLONASSZ: kicsit késik az új generáció

GLONASSZ: kicsit késik az új generációBajkonurból három új orosz navigációs műhold indult volna tegnap, amelyek egy modernizált változat példányai lesznek. A startot legalább egy hónappal elhalasztották.

A Delta-2 rakéta búcsúja a GPS-től

A Delta-2 rakéta búcsúja a GPS-tőlAz amerikai műholdas navigációs rendszer Block 2R műholdsorozatának utolsó tagját indították Floridából.

Gondok a legújabb GPS holddal

Gondok a legújabb GPS holddalAz amerikai műholdas navigációs rendszer márciusban indított Block 2R-20 jelű holdjának jelei nem a várakozásoknak megfelelőek. A hiba miatt legalább fél évig még nem állhat üzembe az új űreszköz. De a GPS rendszer azért köszöni, jól van...

Navigációs műholdak ütközési kockázata

Navigációs műholdak ütközési kockázataA februári műholdütközés nyomán felerősödtek az aggodalmak a magasabb pályákon keringő navigációs műholdakra leselkedő veszéllyel kapcsolatban is.

Kínai navigációs műhold indult

Kínai navigációs műhold indultA rendszerhez a jövő év végéig akár tíz új mesterséges hold is csatlakozhat.

Okos vezetés

Okos vezetésMűholdas helymeghatározó berendezéssel és az útviszonyokról szóló friss információval elérhető, hogy vezetés közben üzemanyagot takarítsunk meg és a környezetet is kevésbé szennyezzük.

Két év alatt tíz kínai navigációs műhold?

Két év alatt tíz kínai navigációs műhold?Az ázsiai ország saját, Compass (Beidou) nevű navigációs műholdrendszerének kiépítése felgyorsulhat.

Cikkpályázat – emlékeztető

Cikkpályázat – emlékeztető Találkozásom a műholdas helymeghatározással – még egy hónapig, február 20-ig várjuk vállalkozó kedvű olvasóink rövid írásait.

PÁLYÁZAT: Képregényben a műholdas helymeghatározás

PÁLYÁZAT: Képregényben a műholdas helymeghatározásHogyan működik a műholdas helymeghatározás? Hogyan hat a mindennapi életünkre? Hogyan tudjuk használni a hétköznapokban? Hogyan változtathatja meg a jövőben az életünket? A fenti kérdésekre keressük a választ az Űrvilág képregénypályázatában.

Hivatalosan is elérhető az EGNOS

Hivatalosan is elérhető az EGNOSA GPS műholdas navigációs rendszer szolgáltatásait kiegészítő európai rendszert tegnap ünnepélyesen működőkésznek hirdették.

GPS-rajzolás

GPS-rajzolásEz a műfaj ötvözi a művészet, az utazás, a műholdas helymeghatározás és a számítógépes technika elemeit.

A földfelszín legjobb magassági modellje

A földfelszín legjobb magassági modellje Június végén nyilvánosságra hozták a Földnek a Terra műholddal készült eddigi legteljesebb digitális felszínmodelljét. Ennek segítségével bolygónk legmagasabb hegyvidékére, a Himalájához látogatunk.

PÁLYÁZAT: Képregényben a műholdas helymeghatározás

Hogyan működik a műholdas helymeghatározás? Hogyan hat a mindennapi életünkre? Hogyan tudjuk használni a hétköznapokban? Hogyan változtathatja meg a jövőben az életünket? A fenti kérdésekre keressük a választ az Űrvilág képregénypályázatában.

Konstellációk kora

Konstellációk koraAz űrkutatásban egyre inkább elterjed, hogy egy bizonyos feladatot nem egyetlen, hanem egy közös rendszert alkotó több műholddal oldanak meg.

Új GPS műhold indult

Új GPS műhold indultTöbb mint egy év után ismét bővül az amerikai navigációs műholdrendszer: elindult a GPS Block 2R-20 jelű hold.

Találkozásom a műholdas helymeghatározással

Találkozásom a műholdas helymeghatározássalNyilván mindenki ugyanarra a dologra asszociál, ha a címben foglalt fogalmat olvassa. Ezúttal azonban kissé más megvilágításba helyezem a műholdas navigációt.

Ember a vízben!

Ember a vízben!Hogyan lehet életmentésre használni a műholdas helymeghatározást? Egy díjnyertes ötlet.

Nálunk 2009 a műholdas helymeghatározás éve lesz

Nálunk 2009 a műholdas helymeghatározás éve leszA jövő évre egy kiemelt témát választottunk, amellyel kapcsolatban számos cikket tervezünk, de különféle pályázatok révén számítunk olvasóink aktivitására is. Az elsőt mindjárt meg is hirdetjük.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 417 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024