Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Navigáció és térképészet Cikkek: 221 - 240

Tesztelik az első „igazi” Galileo holdat

Tesztelik az első „igazi” Galileo holdatAz európai műholdas navigációs rendszer első műholdsorozatának első tagja megérkezett az ESA hollandiai technológiai központjába.

Nyomkövetős gyógyszeres dobozok

Nyomkövetős gyógyszeres dobozokA New York-i rendőrség űrtechnika bevetésével emelné magasabb szintre a harcot a patikarablók ellen.

PROGRAMAJÁNLÓ: Európai űrkiállítás Budapesten

PROGRAMAJÁNLÓ: Európai űrkiállítás BudapestenA European Space Expo nevű rendezvény hamarosan a budapesti Erzsébet térre érkezik. A program március 20-25. között lesz látogatható, a belépés ingyenes.

EGNOS-teszt a tengeren

EGNOS-teszt a tengerenEgy belga kutatóhajóval vizsgálják a GPS műholdas navigációs rendszer európai kiegészítőjének működését, és kísérletképpen már az új Galileo műholdak jeleit is veszik.

Újabb két Galileo IOV hold indult

Újabb két Galileo IOV hold indultA starttal négyre emelkedik az európai navigációs rendszer műholdjainak száma. A mostani tesztfázis sikere után a többi új űreszköz sorozatban kerül majd pályára, már jövő tavasztól kezdve.

Dupla start Ariane-5-tel

Dupla start Ariane-5-telEgy európai televíziós műsorszóró hold és egy indiai távközlési hold állt pályára az európai nehézrakéta idei ötödik startjával.

GIOVE-B: irány a temetői pálya!

GIOVE-B: irány a temetői pálya!Röviddel az első Galileo tesztműhold, a GIOVE-A után most a B jelűt is kivonják a szolgálatból, miután teljesítette a feladatát.

GIOVE-A: küldetés teljesítve

GIOVE-A: küldetés teljesítveAz európai Galieo műholdas navigációs rendszer legelső „előfutára”, a 2005 végén indított GIOVE-A hivatalosan befejezte működését.

Navipedia

NavipediaA műholdas helymeghatározás olyan gyorsan fejlődik, hogy a hagyományos nyomtatott kézikönyvek nem is nagyon tudják felvenni vele a versenyt. Az ESA támogatásával most egy internetes enciklopédia indult, aminek első változatát már nyilvánossá tették.

Bővülő Beidou

Bővülő BeidouA kínai navigációs műholdrendszer hivatalos próbaüzeme decemberben indult. Pénteken egy újabb műholddal egészült ki a hálózat.

„Vérfrissítés” a GPS rendszernek

„Vérfrissítés” a GPS rendszernekAz amerikai navigációs műholdrendszer legújabb, Block 2F-4 jelzésű tagja Atlas-5 rakétával indult Floridából.

A Space Expo részletes programja

A Space Expo részletes programjaSzerdán kezdődik és jövő hétfőig tart Budapesten az ingyenesen látogatható európai vándorkiállítás. Itt közöljük a magyar nyelvű előadások programját.

Versenyre kész a kínai Beidou

Versenyre kész a kínai BeidouKína december végén megnyitotta műholdas navigációs rendszerét általános polgári (kereskedelmi) hasznosításra. Egyelőre az ázsiai és csendes-óceáni térséget tudják kiszolgálni.

Ismét egy kínai navigációs műhold

Ismét egy kínai navigációs műholdA Beidou/Compass műholdrendszer 16. tagjával egyre közelebb kerül a nap, amikor a „kínai GPS” már teljes lefedettséget biztosít, legalább az ázsiai és csendes-óceáni térségben.

Új, modern GPS műhold indult

Új, modern GPS műhold indultA legújabb generáció harmadik képviselőjével újra frissítik a már világszerte nélkülözhetetlenné vált amerikai navigációs műholdrendszert.

Két kínai navigációs hold indult

Két kínai navigációs hold indultAz áprilisi dupla indítás után most ismét egyszerre két új taggal bővült a kínai Beidou navigációs műholdrendszer.

SES-5 Proton rakétával

SES-5 Proton rakétávalA luxemburgi SES vállalat eddig már félszáz űreszközt számláló flottájához csatlakozó, most indított távközlési műhold feladata többrétű lesz.

Kettőt egy csapásra

Kettőt egy csapásraMost először bővítették dupla starttal a kínaiak a navigációs műholdrendszerüket.

Öregedő űridőjárás-jelző szonda

Öregedő űridőjárás-jelző szondaOlyan esetekben, mint a héten lezajlott hatalmas napkitörés, a Földi hatásra vonatkozó előrejelzések egyik legfontosabb eszköze az amerika ACE űrszonda.

LightSquared: engedély visszavonva

LightSquared: engedély visszavonvaHosszú huzavona után (vagy inkább közben) az amerikai hatóságok most mégsem engedélyezik, hogy a szélessávú mobil internetkapcsolatot ígérő, de a GPS-es helymeghatározás biztonságát veszélyeztető szolgáltatás elinduljon.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 419 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024