Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Navigáció és térképészet Cikkek: 321 - 340

Cikkpályázat – emlékeztető

Cikkpályázat – emlékeztető Találkozásom a műholdas helymeghatározással – még egy hónapig, február 20-ig várjuk vállalkozó kedvű olvasóink rövid írásait.

Karácsonyra GLONASSZ műholdak

Karácsonyra GLONASSZ műholdakImmár hagyomány, hogy az oroszok három új navigációs műhold pályára állításával fejezték be az évet. A cikk végén egy rövid 2008-as indítási statisztikát is közlünk.

Három orosz navigációs hold indult

Három orosz navigációs hold indultA GLONASSZ műholdas navigációs rendszer három új elemét Proton rakétával állították pályára.

Éles szemű műhold indul augusztusban

Éles szemű műhold indul augusztusbanAz augusztus végén indítandó GeoEye-1 kereskedelmi távérzékelő műhold akár négy deciméteres felbontású űrfelvételeket is szolgáltat majd.

Szolgáltatások földrajzi pozíció alapján

Szolgáltatások földrajzi pozíció alapjánMeghívó a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) Távközlési Klubjának csütörtöki összejövetelére.

Töretlenül fejlődik a műholdas navigáció piaca

Töretlenül fejlődik a műholdas navigáció piacaEgy 2007-re vonatkozó friss piaci elemzés szerint a műholdas navigációs eszközök eladásából származó éves árbevétel 6 milliárd dollárral, 33 milliárdra nőtt.

GPS-Galileo egyezmény

GPS-Galileo egyezményEgyezségre jutottak az amerikai és európai műholdas navigációs rendszerek üzemeltetői. A polgári felhasználók számára a GPS és a Galileo jelei közös kódolással érkeznek majd.

A rendszer lelke: hiperpontos órák

A rendszer lelke: hiperpontos órákA Galileo műholdas navigációs rendszer pontosságát a műholdakra telepítendő, minden eddiginél tökéletesebb atomórák garantálják.

Hat új GLONASSZ-hold az év végéig

Hat új GLONASSZ-hold az év végéigNagyobb sebességre kapcsolnak az oroszok saját navigációs műholdrendszerük teljessé tételében: szeptemberben és decemberben 3-3 új műholdat bocsátanak fel.

Galileo témájú videóverseny fiataloknak

Galileo témájú videóverseny fiataloknakAz Európai Bizottság Közlekedési és Energiaügyi Főigazgatósága pályázatot hirdet 15 és 25 év közötti fiatalok számára a műholdas navigációs alkalmazásokról.

Nálunk 2009 a műholdas helymeghatározás éve lesz

Nálunk 2009 a műholdas helymeghatározás éve leszA jövő évre egy kiemelt témát választottunk, amellyel kapcsolatban számos cikket tervezünk, de különféle pályázatok révén számítunk olvasóink aktivitására is. Az elsőt mindjárt meg is hirdetjük.

Putyin kutyája és a GLONASSZ

Putyin kutyája és a GLONASSZAz orosz navigációs műholdrendszer még nem épült ki teljesen, de a miniszterelnök kutyája már élvezheti az áldásait.

GPS alkalmazások innen-onnan

GPS alkalmazások innen-onnanKalózok ellen – Automata idegenvezető – Hol van a pizzám? – a műholdas helymeghatározás három hasznos és/vagy érdekes gyakorlati alkalmazását mutatjuk be röviden.

Űrfelvételek alkalmazása térképhelyesbítés céljára

Űrfelvételek alkalmazása térképhelyesbítés céljáraNagyon nagy felbontású űrfelvételek segítségével hatékonyan lehet felújítani a nagy méretarányú topográfiai térképeket.

Mobil útikönyv

Mobil útikönyvVágyott már arra, hogy turistaútja közben az éppen látható nevezetességekről azonnal információt kapjon?

Újabb három orosz navigációs műhold

Újabb három orosz navigációs műholdA GLONASSZ rendszer további bővítését szolgáló mesterséges holdak Proton rakétával indultak Bajkonurból.

Egy nap - két műholdindítás

Egy nap - két műholdindításTegnap Bajkonurból egy német radaros távérzékelési hold, Cape Canaveralről egy titkos amerikai katonai műholdpáros indult.

Két műhold három napon belül

Két műhold három napon belülEgy-egy óceánkutató és navigációs mesterséges hold indult Kínából a múlt héten.

Végeznek a legöregebb működő GPS-holddal

Végeznek a legöregebb működő GPS-holddalAz amerikai műholdas navigációs rendszer 16 éve működő egyik műholdját hamarosan eltávolítják pályájáról.

A GLONASSZ három új holdja

A GLONASSZ három új holdjaDecember 25-én pályára állították az orosz műholdas navigációs rendszer három új darabját.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 419 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024