Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Navigáció és térképészet Cikkek: 281 - 300

Cunami-előrejelzés valós időben

Cunami-előrejelzés valós időbenA februári chilei földrengés idején sikerült először demonstrálni egy új, GPS-méréseken alapuló módszert a tengerár nagyságának azonnali előrejelzésére.

Indiai start öt műholddal

Indiai start öt műholddalA PSLV hordozórakéta első számú utasa a Cartosat-2B jelű, új indiai földmegfigyelő mesterséges hold volt.

Megkeserítheti életünket az éledező napaktivitás

Megkeserítheti életünket az éledező napaktivitásA napszél nem fújja le senki kalapját, az űridőjárás következményei – a sarki fényt kivéve – jórészt láthatatlanok az emberek számára. Mégis van okunk tartani a megélénkülő napaktivitástól.

Ismét bővült a kínai navigációs műholdrendszer

Ismét bővült a kínai navigációs műholdrendszerA már a Föld körül levő Beidou (Compass) műholdak egy új, geostacionárius pályára szánt társat kaptak.

Mi a pálya? (2. rész)

Mi a pálya? (2. rész)Miért fontos, hogy a mesterséges hold pályája mennyire lapult, illetve milyen hajlásszöget zár be az Egyenlítő síkjával?

Mi a pálya? (1. rész)

Mi a pálya? (1. rész)Sorozatunkban bemutatjuk, milyen pályákon keringhetnek a Föld környezetében az űreszközök, s melyiknek mi az előnye.

Precíziós fűnyíró

Precíziós fűnyíróGondolt már arra, hogy a fűnyíróját centiméter pontos műholdas helymeghatározással irányítsa? Van, aki igen.

Három új GLONASSZ hold – két réginek vége

Három új GLONASSZ hold – két réginek végeAz orosz navigációs műholdrendszer három új tagját indították egy Proton rakétával. Egyidejűleg két, korábban már gyengélkedő műholdat hivatalosan is működésképtelennek nyilvánítottak.

Szerződés az első 14 Galileo műholdra

Szerződés az első 14 Galileo műholdraAz Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy a német OHB System vezetésével gyártatják le a navigációs műholdrendszer első hullámában pályára állítandó űreszközöket.

Elindult három GLONASSZ-M műhold

Elindult három GLONASSZ-M műholdAz orosz navigációs műholdrendszer új generációjának három példányát egy Proton rakéta indította tegnap Bajkonurból.

Még több pénz, még több késés?

Még több pénz, még több késés?Tovább bonyolódik az európai műholdas navigációs rendszer története. Az EU az év végéig új támogatást remél a tagországoktól. Valószínűtlen, hogy a Galileo 2015 előtt kiépül.

Műholdas navigációs verseny

Műholdas navigációs versenyImmár hetedik alkalommal hirdették meg a korábban Galileo Masters néven is ismert európai műholdas navigációs alkalmazási versenyt.

Mi a pálya? (4. rész)

Mi a pálya? (4. rész)Molnyija, GPS, GLONASSZ – mind közepes magasságú Föld körüli pályák juthatnak róluk az eszünkbe.

Új korszak kezdete a GPS-ben

Új korszak kezdete a GPS-benElindult az amerikai műholdas navigációs rendszer legújabb, immár a 2F jelű sorozatba tartozó műholdja, amely a civil felhasználóknak új navigációs jelet is sugároz majd.

Menekülés a „zombiműhold” elől

Menekülés a „zombiműhold” előlAz irányítatlanul sodródó, de az adásokat még sugározni képes Galaxy-15 műsorszóró műhold veszélyezteti a szomszédos AMC-11 működését, amit ezért inkább kellő távolságba manővereznek.

Vízszintmérés navigációs műholdak jeleivel

Vízszintmérés navigációs műholdak jeleivelHogyan lehet és miért érdemes egyes helyeken a víz szintjét ilyen – első hallásra furcsának tűnő – módszerrel meghatározni?

50 éves a műholdas navigáció

50 éves a műholdas navigáció1960. április 13-án startolt a Transit-1B, az első kísérleti navigációs műhold, megteremtve a ma már oly magától értetődő műholdas navigáció alapjait.

Kínai navigációs műhold startolt

Kínai navigációs műhold startoltEz volt az idei év első műholdindítása. A Beidou (Compass) rendszer bővítésével párhuzamosan elindították a kínai műholdas navigációs rendszer hivatalos honlapját is.

A műholdas távérzékelés éve

A műholdas távérzékelés éveAz Űrvilág 2010-re az űrkutatás legfontosabb alkalmazásai közül a távérzékelést választotta kiemelt témájának.

Startra kész három GLONASSZ műhold

Startra kész három GLONASSZ műholdAz orosz navigációs műholdrendszer három legújabb darabjának indítását szeptemberről halasztották december 14-re.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 417 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024