Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Navigáció és térképészet Cikkek: 241 - 260

15 év után megint teljes a GLONASSZ

15 év után megint teljes a GLONASSZAz orosz navigációs műholdrendszerben december 8-án bekapcsolták a huszonnegyedik űreszközt.

Ősszel az ötödik: új GLONASSZ hold Pleszeckből

Ősszel az ötödik: új GLONASSZ hold Pleszeckből2011-ben bőséges számban egészítették ki a rövidesen teljessé váló orosz navigációs műholdrendszert. A tegnapi volt az idei utolsó start.

Három GLONASSZ műhold indult

Három GLONASSZ műhold indultAz orosz műholdas navigációs rendszer további bővítésére szánt űreszközöket pénteken egy Proton rakéta állította pályára.

Az utóbbi évtizedek legnagyobb földmozgása itthon (2. rész)

Az utóbbi évtizedek legnagyobb földmozgása itthon (2. rész)Az epicentrumtól 9000 km-re, a hazai GPS állomáshálózat mérései alapján sikerült kimutatni a márciusi japán földrengés okozta deformációkat Magyarország területén.

Gyorshír: Galileo műhold indítása 10 percen belül

Gyorshír: Galileo műhold indítása 10 percen belülMinden rendszer készen áll az indításra, 12:30-kor indul a Szojuz rakéta.

Startra kész az első „európai” Szojuz

Startra kész az első „európai” SzojuzA Szojuz VS01 rakétát, két európai Galileo IOV navigációs műholddal az orrkúpjában, október 14-én szállították indítási helyére, ahol már startra kész állapotban várja a 2011. október 20-ra tervezett történelmi jelentőségű indítását.

Késések után pályán az orosz navigációs műhold

Késések után pályán az orosz navigációs műholdA legújabb GLONASSZ-M mesterséges hold Pleszeckből, Szojuz hordozórakétával indult.

Európai gyerekek nevei hódítják meg a világűrt

Európai gyerekek nevei hódítják meg a világűrtAz Európai Bizottság rajzpályázatot hirdet, melyen 9-11 év közötti magyar diákok is részt vehetnek. A nyertesről elneveznek egy műholdat.

Egyre jobb a 20 éves DORIS

Egyre jobb a 20 éves DORISNem egy ifjú hölgyről, hanem a precíz francia rádiós pálya- és helymeghatározó rendszerről van szó.

Rakétaindítások hete

Rakétaindítások heteAmíg a világ az Atlantis utolsó repülésével volt elfoglalva, addig július 10. és 16. között hét rakéta indult az Egyesült Államokból, Oroszországból, Kínából és Indiából.

Kínai csúcsjavítás

Kínai csúcsjavításA Beidou navigációs műholdrendszer legújabb tagjának felbocsátásával tavaly után idén ismét megdőlt az éves űrindítási rekord Kínában. Sőt két további start még várható decemberre.

Egészséges a két Galileo műhold

Egészséges a két Galileo műholdAz európai navigációs műholdrendszer első két „igazi” példányának irányítását a napokban az ESA és a CNES szakemberei át is adták a németországi Galileo központnak.

Globális digitális terepmodell, ingyen

Globális digitális terepmodell, ingyenKözzétették az amerikai Terra műholdon repülő japán ASTER berendezéssel készült domborzati modellt. Az adatbázis a Föld csaknem teljes felszínének (99%-ának) a magassági adatait tartalmazza, 30 méteres felbontással.

Pályán az első két Galileo műhold

Pályán az első két Galileo műholdHosszú évek (plusz egy nap) késedelme után végre megkezdődött Európa saját, polgári irányítású navigációs műholdrendszerének kiépítése.

Az utóbbi évtizedek legnagyobb földmozgása itthon (1. rész)

Az utóbbi évtizedek legnagyobb földmozgása itthon (1. rész)Mi nem éreztük, de a műholdak „látták” a hatalmas márciusi japán földrengés hatását Magyarország területén.

Hullámokat kelt a Hold árnyéka a légkörben

Hullámokat kelt a Hold árnyéka a légkörbenAz érdekes jelenséget a 2009-es teljes napfogyatkozás alkalmával sikerült detektálni, rengeteg GPS mérési adat feldolgozásával.

Megérkezett Kourouba az első Galileo hold

Megérkezett Kourouba az első Galileo holdAz európai navigációs műholdrendszer első darabja másodmagával startol egy Szojuz rakétával, a tervek szerint október 20-án.

Nyugdíjas GPS műhold újra szolgálatban

Nyugdíjas GPS műhold újra szolgálatbanAz Amerikai Légierő által üzemeltetett navigációs műholdrendszer egy már a szolgálatból két éve kivont űreszközzel helyettesíti a konstelláció egy másik, gyengélkedő tagját.

Ismét új kínai navigációs műhold

Ismét új kínai navigációs műholdSzakadó esőben, zivatarban startolt kedden Kína Beidou-2 (Compass) navigációs műholdrendszerének legújabb tagja.

Úton a legújabb GPS műhold

Úton a legújabb GPS műholdA GPS Block 2F-2 startja volt az amerikai navigációs műholdrendszer jubileumi, ötvenedik indítása valamilyen Delta rakétával.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Összesen 417 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024