A Nap és bolygótestvéreink Cikkek: 1 - 20

Mesterséges Nap

Mesterséges Nap2022-ben indul a Jupiter és jeges holdjai felé, de már készül az európai JUICE űrszonda.

Mesterséges napfogyatkozás

Mesterséges napfogyatkozásAz augusztusi napfogyatkozás Amerikának jutott, Európa viszont létrehozza a sajátját. Két műholddal.

A BepiColombo

A BepiColomboAz ESA egyik új kiadványa a jövő októberben a Merkúrhoz induló BepiColombo küldetést mutatja be.

Jóindulatú napkitörések

Jóindulatú napkitörésekA Napnak fontos szerepe lehetett a földi élet kialakulásában. De nem csak azért, amiért eddig gondoltuk.

Kék aurórák a Mars egén?

Kék aurórák a Mars egén?Az emberi szem számára láthatatlan ultraibolya tartományban nemrég felfedezett marsi „sarki fények” mellett talán kék színű égi jelenségeket láthatnak majd egykor a Mars-utazók.

Mi várható 2015-ben? (2. rész)

Mi várható 2015-ben? (2. rész)Ha majd jövő ilyenkor visszatekintünk, 2015 a törpebolygók meglátogatásának és Magyarország ESA-csatlakozásának éveként maradhat emlékezetes.

Folyhat tovább a JUICE

Folyhat tovább a JUICEAz ESA 2022-ben a Jupiter rendszerébe indítandó űrszondája a következő fejlesztési fázisba léphet, benne magyar részvétellel.

Kutassuk a Marsot a Földön is!

Kutassuk a Marsot a Földön is!Trupka Zoltán beszélgetése Kereszturi Ákos planetológussal.

Születésnapi sapka

Születésnapi sapkaA tíz éve startolt Mars Express kerek évfordulóját egy a vörös bolygó északi jégsapkájáról készült mozaikképpel köszöntötte az ESA.

PROGRAMAJÁNLÓ: Napfoltmaximum 2013-ban?

PROGRAMAJÁNLÓ: Napfoltmaximum 2013-ban?Kálmán Béla székesfehérvári előadása november 27-én (kedden) délután háromnegyed hatkor kezdődik.

Mi várható 2018-ban? (2. rész)

Mi várható 2018-ban? (2. rész)Idén űrszondák indulnak a Mars, a Merkúr és a Hold felé, mások pedig megérkeznek kisbolygókhoz.

Bemutatkozik a JUICE

Bemutatkozik a JUICEMég öt év van a startig és több mint egy évtized a Jupiterhez való megérkezésig, de már javában folynak az európai bolygókutató űrszonda előkészületei.

A Nap 2016-ban

A Nap 2016-banAz ESA Proba–2 műholdja 366 felvételéből összeállított fotómontázs és animáció a naptevékenység tavalyi alakulását jeleníti meg.

Készülhet a JUICE

Készülhet a JUICEA Jupitert és jeges holdjait vizsgáló, 2022-ben startoló európai űrszonda építésére fővállalkozóként az Airbus Defence & Space cég nyert megbízást.

2017-re csúszik a Merkúr-szonda

2017-re csúszik a Merkúr-szondaLegalábbis a startja – az európai–japán BepiColombo 2024-ben állhat pályára a Naprendszer legbelső bolygója körül.

Venus Express: csendben vége

Venus Express: csendben végeNyolc év sikeres kutatómunka után végleg elfogyott az üzemanyag a Vénusz körül keringő európai űrszondán.

Bajban az egyik STEREO

Bajban az egyik STEREOA mostanra a Napnak a Földről nézve átellenes oldalára került űrszondák egyikével az irányítók váratlanul elveszítették a kapcsolatot.

A Mars Express és következő évei

A Mars Express és következő éveiNemrég múlt a tizedik évfordulója, hogy az európai űrszonda elindult a Marshoz. Mit csinált, és milyen feladat vár még ott rá?

JUICE: műszerek magyar részvétellel

JUICE: műszerek magyar részvétellelAz Európai Űrügynökség (ESA) első nagy bolygóközi szondája, a Jupiterhez indítandó JUICE fedélzeti műszerei között magyar fejlesztésűek is lesznek.

Amerikai napfizikai űrtervek

Amerikai napfizikai űrtervekA költségmegtakarítás elérte a NASA következő évtizedre tervezett, a Napot és a Nap-Föld kapcsolatokat kutató űreszközeit is. Azért a program így is elég gazdag.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 295 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus