Navigáció és térképészet Cikkek: 241 - 260

Szolgáltatások földrajzi pozíció alapján

Szolgáltatások földrajzi pozíció alapjánMeghívó a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) Távközlési Klubjának csütörtöki összejövetelére.

Töretlenül fejlődik a műholdas navigáció piaca

Töretlenül fejlődik a műholdas navigáció piacaEgy 2007-re vonatkozó friss piaci elemzés szerint a műholdas navigációs eszközök eladásából származó éves árbevétel 6 milliárd dollárral, 33 milliárdra nőtt.

GPS-Galileo egyezmény

GPS-Galileo egyezményEgyezségre jutottak az amerikai és európai műholdas navigációs rendszerek üzemeltetői. A polgári felhasználók számára a GPS és a Galileo jelei közös kódolással érkeznek majd.

A rendszer lelke: hiperpontos órák

A rendszer lelke: hiperpontos órákA Galileo műholdas navigációs rendszer pontosságát a műholdakra telepítendő, minden eddiginél tökéletesebb atomórák garantálják.

Hat új GLONASSZ-hold az év végéig

Hat új GLONASSZ-hold az év végéigNagyobb sebességre kapcsolnak az oroszok saját navigációs műholdrendszerük teljessé tételében: szeptemberben és decemberben 3-3 új műholdat bocsátanak fel.

Galileo témájú videóverseny fiataloknak

Galileo témájú videóverseny fiataloknakAz Európai Bizottság Közlekedési és Energiaügyi Főigazgatósága pályázatot hirdet 15 és 25 év közötti fiatalok számára a műholdas navigációs alkalmazásokról.

„Virtuális évszakok” a GPS méréseinkben?

„Virtuális évszakok” a GPS méréseinkben?A folyamatosan észlelő ún. permanens GPS állomások (pl. az európai EUREF vagy a magyar aktív hálózat) hosszú távú analízise alapján mm-es szinten vizsgálható a koordináták változása, az állomások mozgása.

PROGRAMAJÁNLÓ: Az űrgeodézia 30 éve Magyarországon

PROGRAMAJÁNLÓ: Az űrgeodézia 30 éve MagyarországonNovember 29-én ünnepi előadás-sorozat lesz Budapesten a penci Kozmikus Geodéziai Obszervatórium avatásának 30. évfordulója alkalmából.

A GPS technika csúcspontossága: kéregmozgás-vizsgálat (2. rész)

A GPS technika csúcspontossága: kéregmozgás-vizsgálat (2. rész)Cikksorozatunk befejező részében ízelítőt kapunk a nagypontosságú GPS mozgásvizsgálati program eredményeiből, és megtudhatjuk azt is, hogy „összemegy az ország”…

Űrtechnika a hazai mezőgazdaságban

Űrtechnika a hazai mezőgazdaságbanBemutatunk egy működő hazai példát a műholdas helymeghatározás (pontosabban a valós idejű kinematikus GPS, szokásos angol rövidítéssel RTK) mezőgazdasági alkalmazására.

Mobil útikönyv

Mobil útikönyvVágyott már arra, hogy turistaútja közben az éppen látható nevezetességekről azonnal információt kapjon?

Újabb három orosz navigációs műhold

Újabb három orosz navigációs műholdA GLONASSZ rendszer további bővítését szolgáló mesterséges holdak Proton rakétával indultak Bajkonurból.

Egy nap - két műholdindítás

Egy nap - két műholdindításTegnap Bajkonurból egy német radaros távérzékelési hold, Cape Canaveralről egy titkos amerikai katonai műholdpáros indult.

Két műhold három napon belül

Két műhold három napon belülEgy-egy óceánkutató és navigációs mesterséges hold indult Kínából a múlt héten.

Végeznek a legöregebb működő GPS-holddal

Végeznek a legöregebb működő GPS-holddalAz amerikai műholdas navigációs rendszer 16 éve működő egyik műholdját hamarosan eltávolítják pályájáról.

A GLONASSZ három új holdja

A GLONASSZ három új holdjaDecember 25-én pályára állították az orosz műholdas navigációs rendszer három új darabját.

(Vonatkozási) rendszerváltás a geodéziában

(Vonatkozási) rendszerváltás a geodéziábanA GPS technika mozgásvizsgálati és nagypontosságú geodéziai alkalmazásainak kritériuma a Nemzetközi Földi Vonatkozási Rendszer, az ITRF használata.

2010-re kiépül a GLONASSZ

2010-re kiépül a GLONASSZAz orosz védelmi minisztérium kiemelt stretégiai feladatnak tekinti a helymeghatározó műholdrendszer mielőbbi befejezését.

A GPS technika csúcspontossága: kéregmozgás-vizsgálat (1. rész)

A GPS technika csúcspontossága: kéregmozgás-vizsgálat (1. rész)Első hallásra megdöbbentőnek és hihetetlennek tűnik, hogy a Földtől 20200 km-re lévő, 13900000 m/h sebességgel száguldó mesterséges égitestek kellenek ahhoz, hogy közvetlenül itt a Földön az emberközeli, változatlannak látszó földkéreg rendkívül lassú, 0,000000114 m/h sebességű lemeztektonikai mozgásait feltérképezzük.

Iskolai űratlasz magyarul

Iskolai űratlasz magyarulAz elsők közt készült el az ESA iskolai űratlaszának kísérleti, magyar nyelvű változata.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 331 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019