Navigáció és térképészet Cikkek: 241 - 260

Két műhold három napon belül

Két műhold három napon belülEgy-egy óceánkutató és navigációs mesterséges hold indult Kínából a múlt héten.

Végeznek a legöregebb működő GPS-holddal

Végeznek a legöregebb működő GPS-holddalAz amerikai műholdas navigációs rendszer 16 éve működő egyik műholdját hamarosan eltávolítják pályájáról.

A GLONASSZ három új holdja

A GLONASSZ három új holdjaDecember 25-én pályára állították az orosz műholdas navigációs rendszer három új darabját.

(Vonatkozási) rendszerváltás a geodéziában

(Vonatkozási) rendszerváltás a geodéziábanA GPS technika mozgásvizsgálati és nagypontosságú geodéziai alkalmazásainak kritériuma a Nemzetközi Földi Vonatkozási Rendszer, az ITRF használata.

2010-re kiépül a GLONASSZ

2010-re kiépül a GLONASSZAz orosz védelmi minisztérium kiemelt stretégiai feladatnak tekinti a helymeghatározó műholdrendszer mielőbbi befejezését.

A GPS technika csúcspontossága: kéregmozgás-vizsgálat (1. rész)

A GPS technika csúcspontossága: kéregmozgás-vizsgálat (1. rész)Első hallásra megdöbbentőnek és hihetetlennek tűnik, hogy a Földtől 20200 km-re lévő, 13900000 m/h sebességgel száguldó mesterséges égitestek kellenek ahhoz, hogy közvetlenül itt a Földön az emberközeli, változatlannak látszó földkéreg rendkívül lassú, 0,000000114 m/h sebességű lemeztektonikai mozgásait feltérképezzük.

Iskolai űratlasz magyarul

Iskolai űratlasz magyarulAz elsők közt készült el az ESA iskolai űratlaszának kísérleti, magyar nyelvű változata.

Újabb japán távérzékelő műhold

Újabb japán távérzékelő műholdKözép-európai idő szerint a január 24-re virradó éjszakán pályára állt a legújabb japán földmegfigyelő műhold. A JAXA űrügynökség legújabb „gyermeke” akár 1 : 25 000 arányú térképezést is lehetővé tesz.

Szökőmásodperc

SzökőmásodpercAz idén 1 másodperccel hosszabb lesz az év. De lehet, hogy utoljára alkalmazzák a szökőmásodpercet a Föld valós forgása és az atomórák által mért idő eltérésének kiegyenlítésére?

Műholdas navigációs karácsony Bajkonurban?

Műholdas navigációs karácsony Bajkonurban?A kazahsztáni űrbázisról egy nap különbséggel bocsátanak majd pályára három GLONASSZ holdat, illetve a Galileo rendszer első, egyelőre kísérleti darabját.

Hat új GLONASSZ-hold az év végéig

Hat új GLONASSZ-hold az év végéigNagyobb sebességre kapcsolnak az oroszok saját navigációs műholdrendszerük teljessé tételében: szeptemberben és decemberben 3-3 új műholdat bocsátanak fel.

Galileo témájú videóverseny fiataloknak

Galileo témájú videóverseny fiataloknakAz Európai Bizottság Közlekedési és Energiaügyi Főigazgatósága pályázatot hirdet 15 és 25 év közötti fiatalok számára a műholdas navigációs alkalmazásokról.

„Virtuális évszakok” a GPS méréseinkben?

„Virtuális évszakok” a GPS méréseinkben?A folyamatosan észlelő ún. permanens GPS állomások (pl. az európai EUREF vagy a magyar aktív hálózat) hosszú távú analízise alapján mm-es szinten vizsgálható a koordináták változása, az állomások mozgása.

PROGRAMAJÁNLÓ: Az űrgeodézia 30 éve Magyarországon

PROGRAMAJÁNLÓ: Az űrgeodézia 30 éve MagyarországonNovember 29-én ünnepi előadás-sorozat lesz Budapesten a penci Kozmikus Geodéziai Obszervatórium avatásának 30. évfordulója alkalmából.

A GPS technika csúcspontossága: kéregmozgás-vizsgálat (2. rész)

A GPS technika csúcspontossága: kéregmozgás-vizsgálat (2. rész)Cikksorozatunk befejező részében ízelítőt kapunk a nagypontosságú GPS mozgásvizsgálati program eredményeiből, és megtudhatjuk azt is, hogy „összemegy az ország”…

Űrtechnika a hazai mezőgazdaságban

Űrtechnika a hazai mezőgazdaságbanBemutatunk egy működő hazai példát a műholdas helymeghatározás (pontosabban a valós idejű kinematikus GPS, szokásos angol rövidítéssel RTK) mezőgazdasági alkalmazására.

A Daichi (ALOS) első képei

A Daichi (ALOS) első képeiElkészültek a január végén felbocsátott új japán távérzékelő mesterséges hold első, térhatású felvételei.

13 sikeres év után leállították a TOPEX/Poseidont

13 sikeres év után leállították a TOPEX/PoseidontTizenhárom évi működés és 62 000 Földünk körüli keringés után az amerikai és francia üzemeltetők közös döntésének megfelelően leállították minden idők egyik legsikeresebb oceanológiai műholdját.

Európa mint Atlantisz?

Európa mint Atlantisz?A figyelemfelkeltőnek szánt képzettársítás alapját az Európában folyamatosan üzemelő ún. permanens GPS állomások mérései elemzésének a cikkben bemutatott eredményei adják.

Két év alatt befejeződik a GLONASSZ kiépítése?

Két év alatt befejeződik a GLONASSZ kiépítése?Az orosz GLONASSZ műholdas helymeghatározó és navigációs rendszernek 2007-től valamennyi szükséges műholdjával működnie kellene.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 324 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus