Kína a világűrben Cikkek: 101 - 120

X-37B: kémkedik vagy nem?

X-37B: kémkedik vagy nem?Nyilván kémkedik is az ember nélküli amerikai mini-űrrepülő. De biztosan nem úgy, ahogy a Spaceflight magazinban elképzelték...

Sikeres a második kínai dokkolás

Sikeres a második kínai dokkolásKözel 12 nappal az első kísérlet után a Sencsou-8 űrhajó ezúttal nappali fénynél csatlakozott a Tienkung-1 űrállomásmodulhoz.

Kínai dokkolás az űrben

Kínai dokkolás az űrbenSikeresen összekapcsolódott a szeptember óta a Föld körül keringő kínai űrállomásmodul és a két nappal ezelőtt felbocsátott automata űrhajó.

Fobosz-Grunt: start november 9-én

Fobosz-Grunt: start november 9-énAz Orosz Űrügynökség kijelölte a Marshoz induló, a Phobos holdról anyagmintát visszahozni készülő űrszonda indítási dátumát.

Jövő héten indulhat a kínai űrállomásmodul

Jövő héten indulhat a kínai űrállomásmodulA Tiangong-1 startja szeptember 27-30. között várható. A rakéta már az indítóhelyen van.

Kínai adatátjátszó műhold indult

Kínai adatátjátszó műhold indultA Tianlian-1B a kínai emberes űrprogramot, az űrhajók és a földi irányítók kommunikációját szolgálja majd.

Megérkezett a Holdhoz a kínai szonda

Megérkezett a Holdhoz a kínai szondaA Csang'e-2 (Chang'e-2) a start után öt nappal megkezdte keringését a Hold körül.

Alig ötven nap alatt öt műhold Kínából

Alig ötven nap alatt öt műhold KínábólLegutóbb ismét egy Jaokan kémműholdat állítottak Föld körüli pályára. Készül a második kínai holdszonda, jövőre pedig elindul az űrállomás-építés.

Nemzetközi Űrállomás: beszállhatna Kína is?

Nemzetközi Űrállomás: beszállhatna Kína is?Az Európai Űrügynökség (ESA) főigazgatója szerint érdemes volna megfontolni, hogy bevegyék a kínaiakat és a dél-koreaiakat is az űrállomást üzemben tartó nemzetközi együttműködésbe.

Fobosz-Grunt: 2011-re halasztva

Fobosz-Grunt: 2011-re halasztvaA Mars felé idén ősszel indítani kívánt orosz űrszonda nem készül el időre, ezért meg kell várnia a két év múlva ígérkező újabb indítási ablakot.

Visszatért a Sencsou-8

Visszatért a Sencsou-8Az ember nélküli kínai űrhajó visszatérő egysége Belső-Mongóliában landolt.

Az orosz Mars-szonda elhagyta a Földet...

Az orosz Mars-szonda elhagyta a Földet......a Föld körüli pályát azonban egyelőre nem. A Fobosz-Grunt Bajkonurból indult kalandos útjára, hogy ha minden jól megy, egy egysége végül a Mars nagyobbik holdjáról származó talajmintával térjen vissza 2014-ben.

Űrhajó indult a kínai űrállomáshoz

Űrhajó indult a kínai űrállomáshozAz ember nélkül, automata üzemmódban repülő Sencsou-8 a nemrég felbocsátott Tienkung-1 (Tiangong-1) űrállomásmodullal fog randevúzni. Fedélzetén német együttműködésben orvosbiológiai kísérleteket is végeznek.

Pályán a kínai űrállomásmodul

Pályán a kínai űrállomásmodulA most indított Tiangong-1-et még az idén egy automata, jövőre pedig két emberes űrhajó látogathatja meg.

Csang'e-2: a Holdnál is távolabb

Csang'e-2: a Holdnál is távolabbA második kínai holdszonda még messzebb „merészkedett”: elérte a Földtől másfél millió kilométerre levő L2 Lagrange-pont környezetét.

Kína űrállomás-építésbe kezd

Kína űrállomás-építésbe kezdA második félévben várható az első kínai űrállomásmodul, a Tiangong-1 pályára állítása. A tervek már a távolabbi jövőről is szólnak.

Elindult a második kínai holdszonda

Elindult a második kínai holdszondaA Chang'e-2 (Csang'e-2) ma, magyar idő szerint néhány másodperccel délután 1 óra előtt startolt Hszicsangból.

Műholdkoccanás?

Műholdkoccanás?A gyanú szerint augusztusban, közeli manőverezés közben egy kínai műhold „arrébb lökött” egy másikat. Akik illetékesek volnának az ügyben, azok persze hallgatnak...

Kínai űrhírek, űrtervek

Kínai űrhírek, űrtervekKínából pénteken sikeresen pályára állítottak egy feltételezhetően katonai célú távérzékelési műholdat. A kínai űrállomás első modulja 2011-ben indulhat.

A kínai holdszonda vége

A kínai holdszonda végeA Csang'e-1 vasárnap irányított módon becsapódott a Hold felszínébe.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Összesen 188 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019