Űrszondák a Marsnál Cikkek: 241 - 260

Az MRO elérte végleges pályáját

Az MRO elérte végleges pályájátKözel hat hónap Mars körüli keringést követően befejezte légköri fékező manővereit az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter, s ezzel hamarosan megkezdődhet a tudományos kutatóprogram.

Az MRO első felvételei a Marsról

Az MRO első felvételei a MarsrólA szakemberek több mint elégedettek az új Mars Reconnaissance Orbiter szonda nagyfelbontású kamerájának első, próbaképpen készült képeivel.

Mars körüli pályán az MRO

Mars körüli pályán az MROAz amerikai Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda hét hónapi utazás után sikeresen túljutott az izgalommal várt manőveren, és a Mars körül elnyúlt ellipszispályára állt.

PROGRAMAJÁNLÓ: A Naprendszer felderítése

PROGRAMAJÁNLÓ: A Naprendszer felderítéseHírportálunk Olvasóinak talán ismerősen cseng Bálint Tibor neve. A JPL és a CalTech munkatársa a közeli és a távoli jövő űrszondáiról tart előadást február 7-én, Budapesten.

Öt tű egy szénakazalban (2. rész)

Öt tű egy szénakazalban (2. rész)A fényképezési technológia fejlesztése azonban nem volt elég az üdvösséghez. Kellett még egy kis fifika is hozzá.

Az MRO él és útban van a Mars felé!

Az MRO él és útban van a Mars felé!Aug. 12. (péntek), 15.15: Egy bő 15 perces folyamat eredményeként kinyíltak a Mars-orbiter napelemszárnyai és ezzel az MRO megkezdi hét hónapos utazását a vörös bolygó felé!

Új orosz Mars-szondák terve

Új orosz Mars-szondák terveA Szovjetunió 1960-ban indította a világ első űrszondáját a Mars felé. Akkor a hordozórakéta felrobbant, s azóta sem volt egyetlen, feladatát teljes sikerrel teljesítő szovjet vagy orosz Mars-szonda. Oroszország ma két újabb Mars-szonda tervein dolgozik.

Meglesni a szomszédokat...

Meglesni a szomszédokat...A Mars Global Surveyor (MGS), a legrégebb óta a Mars körül keringő működő űrszonda nemrég képeket készített két társáról.

Az ESA első lépése a marsi anyagminták visszahozására

Az ESA első lépése a marsi anyagminták visszahozásáraAz ESA Aurora programjának keretein belül a tervek szerint egy évtized múlva speciális kapszulába zárt marsi kőzetanyagot juttatnak vissza a Földre, hogy majd a földi laboratóriumokban elemezhessék.

Mars Express: van vízjég a Vörös Bolygón!

Mars Express: van vízjég a Vörös Bolygón!A 2003. december végén Mars körüli pályára állt európai űrszonda, a Mars Express a napokban megkezdte a műszeres vizsgálatokat, és megerősítette, hogy a vörös bolygón vízjég van! Szerdán az űrszonda elfoglalja végső pályáját.

A Phoenix építése

A Phoenix építéseÚj szakaszába lépett az új amerikai Mars-szonda, a Phoenix indításra történő előkészítése. A mérnökök a kész vázra megkezdik az alrendszerek felszerelését, hogy 2007 augusztusában minden gond nélkül kerülhessen sor a küldetés indítására.

Google Mars

Google MarsMegjelent az interneten a Google legújabb, ezúttal a Marson való tájékozódást segítő oldala. A térképek a NASA Mars Odyssey szondája által felvett 17 ezernél is több „mozaikdarabkából” álltak össze.

Közelít a Marshoz az új „felderítő”

Közelít a Marshoz az új „felderítő”A NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) szondája március 10-én áll a vörös bolygó körüli pályára.

Mégsincs meg a Mars Polar Lander...

Mégsincs meg a Mars Polar Lander...Korábban mi is hírül adtuk, hogy nagyfelbontású marsfelvételeken megtalálni vélték a szerencsétlenül járt amerikai Mars Polar Lander nyomát. Most kiderült, hogy a szonda mégsincs meg!

Öt tű egy szénakazalban (1. rész)

Öt tű egy szénakazalban (1. rész)Mint azt már hírül adtuk, a NASA megtalálta a balvégzetű Mars Polar Lander leszállóegységét. A kutatók nem álltak meg ezen a ponton: „egy füst alatt” meglett az összes amerikai leszállóegység.

Marsi víz, bolygóméretekben

Marsi víz, bolygóméretekbenA korábbi időkben csak feltételezhető volt a víz egykori kiterjedt jelenléte bolygószomszédunkon. A Spirit és Opprtunity eredményi mellé most újabb bizonyítékokat szolgáltatott a Mars Express, ezúttal bolygóméretekben.

Mars Express-hírek

Mars Express-hírekAz első európai Mars-szonda tudományos sikersorozata folytatódik: sarki fényt fedezett fel a vörös bolygón. Hamarosan újabb eredmények várhatók, kinyitják a második radarantennát is. Eközben megoldódni látszik a marsi metán rejtélye.

A Mars ősi egyenlítője

A Mars ősi egyenlítőjeAz elmúlt években több elgondolás is napvilágot látott, amely szerint a Mars egyenlítője nem mindig ott húzódott, ahol napjainkban.

Aktív vulkáni tevékenység vagy élet a Marson?

Aktív vulkáni tevékenység vagy élet a Marson?Az európai Mars Express szonda mérései igazolták, hogy a vörös bolygó légkörében metán található.

Fantasztikus képeket küld az Opportunity

Fantasztikus képeket küld az OpportunityA második amerikai mars-rover (MER-B, Opportunity) első képei igazán döbbenetes környezetet mutatnak.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 285 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022