Űrszondák a Marsnál Cikkek: 241 - 260

Mars Express-hírek

Mars Express-hírekAz első európai Mars-szonda tudományos sikersorozata folytatódik: sarki fényt fedezett fel a vörös bolygón. Hamarosan újabb eredmények várhatók, kinyitják a második radarantennát is. Eközben megoldódni látszik a marsi metán rejtélye.

A Mars ősi egyenlítője

A Mars ősi egyenlítőjeAz elmúlt években több elgondolás is napvilágot látott, amely szerint a Mars egyenlítője nem mindig ott húzódott, ahol napjainkban.

Aktív vulkáni tevékenység vagy élet a Marson?

Aktív vulkáni tevékenység vagy élet a Marson?Az európai Mars Express szonda mérései igazolták, hogy a vörös bolygó légkörében metán található.

Fantasztikus képeket küld az Opportunity

Fantasztikus képeket küld az OpportunityA második amerikai mars-rover (MER-B, Opportunity) első képei igazán döbbenetes környezetet mutatnak.

Komoly hiba lehet a marsjárón

Komoly hiba lehet a marsjárónA Spirit továbbra sem küld technikai és tudományos adatokat. A repülésirányítók szerint "nagyon komoly hiba van a Spirit marsjáróval".

Az első mikroszkópos kép egy másik bolygóról

Az első mikroszkópos kép egy másik bolygórólÚjabb komoly fejlemény a Marson: a Spirit amerikai marsjáró kinyújtotta robotkarját, és alaposan szemügyre vette a vörös bolygó talaját. Elkészült az emberiség első mikroszkópos felvétele egy másik égitesten.

Mars: a leszállóhely első meglepetései

Mars: a leszállóhely első meglepetéseiMegérkezett a Spirit új színes felvétele a Marsról, amelyen kitűnő részletességgel látható az első lehetséges tudományos célpont is. Közben egyre több jel utal arra, hogy a kráterben nem tavi üledékek vannak a felszínen.

Szerdán bejelentkezhet az elveszett európai marsszonda

Szerdán bejelentkezhet az elveszett európai marsszondaMiközben az amerikai Spirit pazarul landolt a Guszev-kráterben, a bolygó körül december 25-e óta keringő európai szonda, a Mars Express újabb sikeres pályamódosítást hajtott végre. A brit leszállóegység, a Beagle 2 még mindig hallgat, de a remények szerint már csak január 7-ig.

Mars Express - percről percre
2:31: Megszűnt a kapcsolat

Mars Express - percről percre<br>2:31: Megszűnt a kapcsolatA Mars Express űrszonda egy perccel fél három után a terveknek megfelelően elkezdett a fékezéshez szükséges irányba fordulni, majd megszűnt vele a telemetriai kapcsolat. Ezzel az űrszonda megkezdte a Mars körüli pályára állás műveletét.

Sikeresen levált a Beagle-2!

Sikeresen levált a Beagle-2!Kritikus lépésen jutott túl az európai űrszonda-páros: ma reggel útjára bocsátotta a Mars Express leszállóegységét, a Beagle 2-t.

Meglesni a szomszédokat...

Meglesni a szomszédokat...A Mars Global Surveyor (MGS), a legrégebb óta a Mars körül keringő működő űrszonda nemrég képeket készített két társáról.

Az ESA első lépése a marsi anyagminták visszahozására

Az ESA első lépése a marsi anyagminták visszahozásáraAz ESA Aurora programjának keretein belül a tervek szerint egy évtized múlva speciális kapszulába zárt marsi kőzetanyagot juttatnak vissza a Földre, hogy majd a földi laboratóriumokban elemezhessék.

Mars Express: van vízjég a Vörös Bolygón!

Mars Express: van vízjég a Vörös Bolygón!A 2003. december végén Mars körüli pályára állt európai űrszonda, a Mars Express a napokban megkezdte a műszeres vizsgálatokat, és megerősítette, hogy a vörös bolygón vízjég van! Szerdán az űrszonda elfoglalja végső pályáját.

Megszólalt az elveszett marsszonda

Megszólalt az elveszett marsszondaJó hírek érkeztek a szerdán elhallgatott Spirit marsjáróval kapcsolatban: a szonda pénteken már kétszer is direkt kapcsolatba lépett a Földdel, és 10, illetve 20 percig adatokat is küldött.

Elhallgatott a marsjáró

Elhallgatott a marsjáróA küldetés irányítói közép-európai idő szerint szerdán este jelentették, hogy a Spirit a tervezett kommunikációs időszakban nem küldött technikai és tudományos adatokat. Ilyen hiba néhányszor az 1997-es küldetés során is előfordult.

Hol jár az Opportunity?

Hol jár az Opportunity?Hamarosan az Opportunity is bekapcsolódik a Mars-invázióba. Pályamódosítást hajtott végre, s a tervek szerint jövő vasárnap száll majd le a Meridiani Planum területére.

A Mars meghódítása (7. - befejező - rész): Mit hozhat a jövő?

A Mars meghódítása (7. - befejező - rész): Mit hozhat a jövő?Immár két korábbi és egy új orbiter kering a vörös bolygó körül, míg egy rover sikeres leszállást hajtott végre, egy másikat pedig még keresnek. Ezen közben a marskutatás történetét bemutató hatrészes cikksorozatunk végére értük. Adódik a kérdés: hogyan tovább?

Hol járnak az amerikai mars-roverek 2004 első napján?

Hol járnak az amerikai mars-roverek 2004 első napján?A NASA Spirit (korábban MER-A) nevű marsjáró robotja – egyelőre a hővédelemmel ellátott leszállókonténerben – száguld a Mars felé, ahol a tervek szerint január 4-én, közép-európai idő szerint 05:35-kor landol.

Mars, itt jön Európa! - Az európai űreszközök menetrendje

Mars, itt jön Európa! - Az európai űreszközök menetrendjeDecember 25-én az Európai Űrügynökség Mars Express űrszondája megkezdi a pályára állást a vörös bolygó körül, a brit Beagle 2 leszállóegység pedig landol a felszínen. A fontosabb események tervezett időpontjai.

Döntő lépés előtt az európai marsszondák

Döntő lépés előtt az európai marsszondákA vörös bolygó felé tartó Mars Express december 19-én "elengedi" a Beagle 2 leszállóegységet, amely a tervek szerint december 25-én landol a Marson. Képes beszámolónk a küldetés szempontjából kritikus műveletről.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Összesen 272 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020