Űrszondák a Marsnál Cikkek: 201 - 220

Mars Science Laboratory: mégis 2009-ben

Mars Science Laboratory: mégis 2009-benA gondok ellenére a NASA továbbra is tartja magát a következő nagy Mars-szonda 2009. októberi indítási dátumához.

MAVEN-nel a Marshoz

MAVEN-nel a MarshozA versengő javaslatok közül a NASA kiválasztotta a 2013-ban a Marshoz küldendő űrszondát, amely a bolygó légkörét kutatja majd.

Mini-tornádók a Phoenix körül

Mini-tornádók a Phoenix körül A sarkvidéki marsi tájon is végigsöpörnek időnként az úgynevezett porördögök. A Phoenix most rövid időn belül legalább hatot látott.

Marsi porszem - rekordnagyítással

Marsi porszem - rekordnagyítássalA Phoenix szonda atomierő-mikroszkópjával olyan képet készítettek, amilyen felbontásút még soha egy másik égitesten.

A Phoenix és a "marsi élet" lehetősége

A Phoenix és a Egy neves amerikai szaklap értesülései szerint a NASA szenzációs bejelentésre készül, amiről a Fehér Házat már tájékoztatták is. Ha konkrét marsi életnyomról nem is, de valami igen érdekesről lehet szó...

Tovább kapar a Phoenix

Tovább kapar a PhoenixAz utóbbi időben kevés hírt adtunk a Marson dolgozó szondáról. A fő ok, hogy az átütő eredményekre még várni kell.

Phoenix: megvan a jég!

Phoenix: megvan a jég!A NASA tegnap megerősítette, hogy a Phoenix űrszonda jeget talált a Mars felszíne alatt.

Még várat magára a történelmi pillanat

Még várat magára a történelmi pillanatA Phoenix némi előkészület után nekilátott a feladatnak, amiért ment: talajmintát venni és bizonyítani, vagy megcáfolni a víz jelenlétét. Elsőre viszont egy technikai nehézség megakadályozta a kérdés eldöntését.

Felülről is Phoenix

Felülről is PhoenixA Mars Reconnaissance Orbiter máris készített egy olyan felvételt, amelyen a Mars felszínén álló Phoenix űrszonda látható.

A Marsra érkezett a Phoenix

A Marsra érkezett a PhoenixAz amerikai űrszonda hővédő pajzsos, ejtőernyős, majd rakétás fékezést alkalmazva simán leszállt a bolygó felszínére.

A Mars Odyssey pályamódosítása

A Mars Odyssey pályamódosításaÖreg kutyának is lehet új trükköket tanítani – igyekszik bizonyítani a NASA a 2001 óta a Mars körül dolgozó űrszondájával.

Bekapcsolják a Phoenix „fülét”

Bekapcsolják a Phoenix „fülét”Az eredetileg a leszállás hangjainak felvételére készült mikrofont most üzembe helyezik. A NASA ismét meghosszabbította a küldetést, november végéig.

Utolsó mintáiért kapar a Phoenix

Utolsó mintáiért kapar a PhoenixA Marson dolgozó amerikai űrszonda egyre kevesebb napfényt kap, ezért a kutatók időben igyekeznek talajmintákkal megtölteni a műszerek még használható rekeszeit.

Mégis barátságtalan a Mars talaja az élet számára?

Mégis barátságtalan a Mars talaja az élet számára?A Phoenixtől származó legújabb mérések arra utalnak, hogy a leszállóhely környékéről vett egyik minta olyan anyagot tartalmaz, amely szinte kizárja az élet lehetőségét. Az adatok részletes elemzése, ellenőrzése még tart.

Megvan a marsi víz

Megvan a marsi vízNem meglepetés, de mégis történelmi jelentőségű felfedezés: a Phoenix közvetlenül is bebizonyította, hogy van vízjég a Mars talajában.

Phoenix: A következő hevítés az utolsó lehet

Phoenix: A következő hevítés az utolsó lehet A Marson tartózkodó űrszonda TEGA műszere felkészült a remélhetőleg jeget is tartalmazó második minta fogadására, de egy elektromos hiba miatt lehet, hogy ez lesz az utolsó próbálkozás.

Egyelőre „száraz” a Mars

Egyelőre „száraz” a MarsLegalábbis a talaj felső rétege, amelyből a Phoenix mintát vett, nem tartalmaz kimutatható mennyiségű vízjeget.

Újdonságok a Phoenixszel

Újdonságok a PhoenixszelKommunikációs problémák, kinyitott robotkar, a leszállás „hangja” – az elmúlt egy-két nap érdekes eseményei röviden.

Egy nap a Marson

Egy nap a MarsonA bolygóra tegnap leszállt amerikai Phoenix űrszondával (és űrszondáról) készített képek közül hármat mutatunk be.

Időjárás-jelentés a Marsról

Időjárás-jelentés a MarsrólA vasárnapról hétfőre virradó éjjel leszálló Phoenix űrszondát kedvező időjárás várja a Marson.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 285 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022