Űrszondák a Marsnál Cikkek: 201 - 220

Mégis barátságtalan a Mars talaja az élet számára?

Mégis barátságtalan a Mars talaja az élet számára?A Phoenixtől származó legújabb mérések arra utalnak, hogy a leszállóhely környékéről vett egyik minta olyan anyagot tartalmaz, amely szinte kizárja az élet lehetőségét. Az adatok részletes elemzése, ellenőrzése még tart.

Megvan a marsi víz

Megvan a marsi vízNem meglepetés, de mégis történelmi jelentőségű felfedezés: a Phoenix közvetlenül is bebizonyította, hogy van vízjég a Mars talajában.

Phoenix: A következő hevítés az utolsó lehet

Phoenix: A következő hevítés az utolsó lehet A Marson tartózkodó űrszonda TEGA műszere felkészült a remélhetőleg jeget is tartalmazó második minta fogadására, de egy elektromos hiba miatt lehet, hogy ez lesz az utolsó próbálkozás.

Egyelőre „száraz” a Mars

Egyelőre „száraz” a MarsLegalábbis a talaj felső rétege, amelyből a Phoenix mintát vett, nem tartalmaz kimutatható mennyiségű vízjeget.

Újdonságok a Phoenixszel

Újdonságok a PhoenixszelKommunikációs problémák, kinyitott robotkar, a leszállás „hangja” – az elmúlt egy-két nap érdekes eseményei röviden.

Egy nap a Marson

Egy nap a MarsonA bolygóra tegnap leszállt amerikai Phoenix űrszondával (és űrszondáról) készített képek közül hármat mutatunk be.

Időjárás-jelentés a Marsról

Időjárás-jelentés a MarsrólA vasárnapról hétfőre virradó éjjel leszálló Phoenix űrszondát kedvező időjárás várja a Marson.

Hiányzik a plutónium

Hiányzik a plutóniumFogyóban vannak az Egyesült Államok plutónium-238 készletei, ami a NASA későbbi, a Naprendszer távoli vidékeire küldendő űreszközeinek energiaellátása szempontjából rossz hír.

Mintahozó küldetés a Marshoz - majd egyszer...

Mintahozó küldetés a Marshoz - majd egyszer...Úgy tűnik, a marsi mintahozó küldetésre még jócskán várni kell. Amiben egyetértés van: mindenki szeretné, s amiben szintén: senki sem igazán.

Képek a Phoenix indításáról

Képek a Phoenix indításárólAugusztus 4-én sikerrel elindult a Phoenix, az alábbiakban az indítás képeiből válogatunk.

A Phoenix és a "marsi élet" lehetősége

A Phoenix és a Egy neves amerikai szaklap értesülései szerint a NASA szenzációs bejelentésre készül, amiről a Fehér Házat már tájékoztatták is. Ha konkrét marsi életnyomról nem is, de valami igen érdekesről lehet szó...

Tovább kapar a Phoenix

Tovább kapar a PhoenixAz utóbbi időben kevés hírt adtunk a Marson dolgozó szondáról. A fő ok, hogy az átütő eredményekre még várni kell.

Phoenix: megvan a jég!

Phoenix: megvan a jég!A NASA tegnap megerősítette, hogy a Phoenix űrszonda jeget talált a Mars felszíne alatt.

Még várat magára a történelmi pillanat

Még várat magára a történelmi pillanatA Phoenix némi előkészület után nekilátott a feladatnak, amiért ment: talajmintát venni és bizonyítani, vagy megcáfolni a víz jelenlétét. Elsőre viszont egy technikai nehézség megakadályozta a kérdés eldöntését.

Felülről is Phoenix

Felülről is PhoenixA Mars Reconnaissance Orbiter máris készített egy olyan felvételt, amelyen a Mars felszínén álló Phoenix űrszonda látható.

A Marsra érkezett a Phoenix

A Marsra érkezett a PhoenixAz amerikai űrszonda hővédő pajzsos, ejtőernyős, majd rakétás fékezést alkalmazva simán leszállt a bolygó felszínére.

Hogy landol majd a Phoenix a Marson?

Hogy landol majd a Phoenix a Marson?Közeledik az amerikai Mars-szonda leszállásának napja, május 25. (Magyar idő szerint valószínűleg már május 26.)

Új jövevény közelít a Marshoz

Új jövevény közelít a MarshozA vörös bolygó körül már régebb óta keringő űrszondák megkezdték a felkészülést a Phoenix májusi odaérkezésére.

A Phoenix és a Mars Express

A Phoenix és a Mars ExpressA Mars körül keringő európai űrszondának is jut majd szerep az amerikai Phoenix odaérkezésekor.

Elindult a Phoenix

Elindult a PhoenixSokéves építés után, mintegy hat évvel az eredetileg tervezett indulása után, kissé megváltozott formában, de elindult a Phoenix űrszonda, hogy a Marsot arról faggassa: alkalmas-e az élet hordozására.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Összesen 278 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022