Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Űrszondák a Marsnál Cikkek: 221 - 240

Felülről is Phoenix

Felülről is PhoenixA Mars Reconnaissance Orbiter máris készített egy olyan felvételt, amelyen a Mars felszínén álló Phoenix űrszonda látható.

A Marsra érkezett a Phoenix

A Marsra érkezett a PhoenixAz amerikai űrszonda hővédő pajzsos, ejtőernyős, majd rakétás fékezést alkalmazva simán leszállt a bolygó felszínére.

Hogy landol majd a Phoenix a Marson?

Hogy landol majd a Phoenix a Marson?Közeledik az amerikai Mars-szonda leszállásának napja, május 25. (Magyar idő szerint valószínűleg már május 26.)

Új jövevény közelít a Marshoz

Új jövevény közelít a MarshozA vörös bolygó körül már régebb óta keringő űrszondák megkezdték a felkészülést a Phoenix májusi odaérkezésére.

A Phoenix és a Mars Express

A Phoenix és a Mars ExpressA Mars körül keringő európai űrszondának is jut majd szerep az amerikai Phoenix odaérkezésekor.

Elindult a Phoenix

Elindult a PhoenixSokéves építés után, mintegy hat évvel az eredetileg tervezett indulása után, kissé megváltozott formában, de elindult a Phoenix űrszonda, hogy a Marsot arról faggassa: alkalmas-e az élet hordozására.

Hamarosan indulhat a Phoenix

Hamarosan indulhat a PhoenixA Marsra 2008-ban leszálló amerikai űreszköz a bolygó északi pólusához közeli felszínt kutatja majd.

A Jupitert észlelte a Mars-szonda

A Jupitert észlelte a Mars-szondaA Mars körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter 40 cm átmérőjű teleszkópja (kamerája) akkora felbontást tesz lehetővé, hogy vele még a Jupiter is könnyedén észlelhető.

Megvan a Nyomkereső is!

Megvan a Nyomkereső is!Rengeteg embert fordított az űrkutatás felé a két évtizeddel a Vikingek után indított újabb űrszonda, amely leszállt a Marson. A Mars Pathfinder (Mars Nyomkereső) többhónapos működésével jelentősen túltett tervezett élettartamán. A Mars Reconnaissance Orbiter megtalálta az elveszett Nyomkeresőt.

Mars: valamit visz a ... víz?

Mars: valamit visz a ... víz?A Mars Global Surveyor űrszonda felvételei alapján a NASA kutatói két helyet is találtak a bolygó felszínén, ahol feltételezik, hogy az elmúlt években rövid ideig víz folyhatott.

Egy nap a Marson

Egy nap a MarsonA bolygóra tegnap leszállt amerikai Phoenix űrszondával (és űrszondáról) készített képek közül hármat mutatunk be.

Időjárás-jelentés a Marsról

Időjárás-jelentés a MarsrólA vasárnapról hétfőre virradó éjjel leszálló Phoenix űrszondát kedvező időjárás várja a Marson.

Hiányzik a plutónium

Hiányzik a plutóniumFogyóban vannak az Egyesült Államok plutónium-238 készletei, ami a NASA későbbi, a Naprendszer távoli vidékeire küldendő űreszközeinek energiaellátása szempontjából rossz hír.

Mintahozó küldetés a Marshoz - majd egyszer...

Mintahozó küldetés a Marshoz - majd egyszer...Úgy tűnik, a marsi mintahozó küldetésre még jócskán várni kell. Amiben egyetértés van: mindenki szeretné, s amiben szintén: senki sem igazán.

Képek a Phoenix indításáról

Képek a Phoenix indításárólAugusztus 4-én sikerrel elindult a Phoenix, az alábbiakban az indítás képeiből válogatunk.

Hamarosan kínai Mars-szonda indul?

Hamarosan kínai Mars-szonda indul?Vége az űrversenynek. Erre kitűnő példa a kínai űrkutatás. A valóban néha túl óvatosnak tűnő fejlődés azonban mégiscsak fejlődés, mely rövidesen megkerülhetetlenné teszi Kínát az űrkutatásban. Hamarosan indul az első kínai Mars-szonda is.

Magyar műszer a Marsnál

Magyar műszer a MarsnálA Rosetta üstökösszonda leszállóegységének (Philae) magyar közreműködéssel készült, a mágneses tér és a plazma paramétereit mérő műszere (ROMAP) egyedülálló méréseket végzett a Mars melletti elhaladás során.

A 2011-ben indítandó Mars-szondákról

A 2011-ben indítandó Mars-szondákrólA NASA 2007-ben indítja a Mars Scout program első űrszondáját, a Phoenixet. Ezt 2011-ben a következő szériatag követi, melyről hamarosan döntés születik.

A Holdhoz vagy a Marsra?

A Holdhoz vagy a Marsra?A következő hetekben még van lehetőség arra, hogy aki akarja, 2007-ben a nevét egy japán szondával a Hold körüli pályára, és/vagy egy amerikaival a Mars felszínére küldje.

MRO: megvannak a régi marsszondák is

MRO: megvannak a régi marsszondák isA Mars Reconnaissance Orbiter legfrissebb nagyfelbontású felvételein a Viking-1 és -2, valamint a Spirit leszállóhelye látható.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 289 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024