Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Űrszondák a Marsnál Cikkek: 281 - 289

Új pályán az Opportunity

Új pályán az OpportunitySikeresen végrehajtotta a tervezett pályamódosító manővert a Mars felé tartó űrszonda-páros második tagja is.

Támad a Föld - úton a flotta

Támad a Föld - úton a flottaA 2003. évi Mars-indítási ablakban indítani tervezett utolsó Mars-szonda is elhagyta Földünket. Kedden hajnalban sikeresen Mars felé vezető pályára állt a NASA Opportunity névre keresztelt második marsjárója is.

Készülődik a NASA második Mars-járója is!

Készülődik a NASA második Mars-járója is!Ezalkalommal a NASA űrszonda párosának a második tagja, az Opportunity (MER-B) kel útra. Az indítást közép európai idő szerint ma hajnali 5 óra 56 percre tűzték ki, a rossz idő miatt azonban a startot holnapra halasztották.

Földközelben a Nozomi – öt éve úton a Mars felé

Földközelben a Nozomi – öt éve úton a Mars feléA 2003-as űrszondás Mars-invázió még a Mars Express előtt, 1998-ban kezdetét vette. A japán Nozomi űrszondánál felmerült problémák miatt azonban útja a szokásosnál jóval hosszabbra sikeredett, s csupán 2004 elején éri el a Marsot. Mielőtt azonban végleg a vörös bolygó felé indulna, Földünk mellett is elrepül.

Európa úton a Marshoz!

Európa úton a Marshoz!Az első európai Mars-robotok (a Mars Express (ME) és a Beagle-2) immár a Mars felé száguldanak.

Működésben a Spirit és az Opportunity: az első pályamódosítások

Működésben a Spirit és az Opportunity: az első pályamódosításokA NASA iker-marsszondái egyelőre rendben működnek. Az elsőként indított Spirit július 10-én (egy hónappal a start után) már 82,6 millió, míg az Opportunity ugyanazon a napon (három nappal indítása után) 6,6 millió kilométert tett meg. Az előbbi szonda múlt hónap 20-án sikeresen végrehajtotta első pályamodosítását, testvére ezt pénteken kisérli meg...

A LEHETŐSÉG-re még várni kell – tovább halasztva a MER-B indítása

A LEHETŐSÉG-re még várni kell – tovább halasztva a MER-B indításaMiközben a NASA MER-A űrszondája problémamentesen halad a vörös bolygó felé, Opportunity (Lehetőség) névre keresztelt ikertestvérének indulási időpontját ismét módosították: legkorábban 2003. július 6-án, vasárnap eredhet a Szellemiség nyomába.

MER-B/Opportunity: a start néhány nappal elhalasztva

MER-B/Opportunity: a start néhány nappal elhalasztvaA repülési készenlét felülvizsgálata után a NASA szakemberei úgy döntöttek, hogy néhány nappal elhalasztják az ezévi második amerikai marsjáró indítását. Az új dátum: leghamarabb június 28.

3, 2, 1, Start! Elindult az amerikai marsjáró!

3, 2, 1, Start! Elindult az amerikai marsjáró!A Spirit úton a Vörös Bolygóhoz!
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 289 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024