Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Űrszondák a Marsnál Cikkek: 101 - 120

Megmenekül az InSight

Megmenekül az InSightTechnikai okokból most márciusban nem indíthatták el az amerikai Mars-szondát. Döntöttek: nem törlik a programot, rááldozzák a szükséges plusz forrásokat, így 2018-ra startra kész lehet az InSight.

Indításra kész az ExoMars, magyar szoftver a fedélzeten!

Indításra kész az ExoMars,  magyar szoftver a fedélzeten!Első eset a Mars kutatásában, amikor az Európai Űrügynökség (ESA) és az orosz Roszkoszmosz közösen indít űrszondát.

Repedezett kráter

Repedezett kráterA Mars északi sarkvidékén található, 5 km átmérőjű kráter belseje és környéke az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter szonda felvételén.

Hová tűnt a Mars légköre?

Hová tűnt a Mars légköre?Az amerikai MAVEN űrszonda mérései alapján a válasz: elfújta a napszél.

Közvetlen Mars–Föld kapcsolat

Közvetlen Mars–Föld kapcsolatEgy új típusú, bár még fejlesztés alatt álló antennának köszönhetően a jövőben könnyebb lehet a kapcsolattartás a Mars felszínén dolgozó roverekkel.

Marsi „vízfolyások”

Marsi „vízfolyások”A hét elején nagy várakozás előzte meg a NASA beharangozott sajtótájékoztatóját a „Mars rejtélyének” megoldásáról.

Legyen Ön is Mars-kutató!

Legyen Ön is Mars-kutató!Az utóbbi években főként a leszállóegységeknek jutott a marsi felfedezések rivaldafényéből, pedig a teljes felszínre vonatkozó ismeretek többségét a keringőegységek gyűjtik a vörös bolygóról.

Bejczy Antal (1930–2015)

Bejczy Antal (1930–2015)Életének 86. évében elhunyt Bejczy Antal fizikus, űrkutató, a NASA Sojourner marsjárójának egyik megalkotója.

India első bolygóközi szondája

India első bolygóközi szondájaIndia Mars-szondája tavaly szeptemberben állt pályára a vörös bolygó körül. Öt tudományos műszere azóta is méréseket végez.

Előkerült a Beagle-2

Előkerült a Beagle-2Emlékeznek még a Mars Express szonda brit „utasára”, a 2003 karácsonyán a bolygó felszínére küldött, de elveszett Beagle-2-re?

GYORSHÍR: Elindult az ExoMars 2016

GYORSHÍR: Elindult az ExoMars 2016Az európai és orosz együttműködésben készült űrszonda egy keringő- és egy leszállóegységet visz a Marshoz.

ExoMars 2016: közeleg a start

ExoMars 2016: közeleg a startBajkonurban összeillesztették a Mars felé márciusban induló szonda keringő- és leszállóegységét.

InSight: elhalasztva

InSight: elhalasztvaNem készül el időre, ezért márciusban mégsem indul a Marsra az amerikai földrengésmérő és talajkutató űrszonda.

ExoMars 2018: itt szállhat le

ExoMars 2018: itt szállhat leAz európai és orosz együttműködésben készülő marsi leszálló űrszonda és rover számára az Oxia Planum nevű síkság jöhet szóba.

Holdrengések, marsrengések

Holdrengések, marsrengésekEgy német kutatócsoport új szoftverrel régi holdrengéseket talált, a jövőben pedig hatékonyabbá teheti a marsrengések keresését.

Csúszik az ExoMars startja

Csúszik az ExoMars startjaA jó hír az, hogy már csak két hónapot. Így az ESA eredetileg 2009-re, majd 2011-re, 2013-ra, végül 2016. januárra tervezett marskutató szondája 2016. márciusban végre elindulhat.

Az első CubeSatok egy idegen világhoz

Az első CubeSatok egy idegen világhozFél év múlva indulhat a Marshoz a következő amerikai leszálló űrszonda, az InSight – és vele két kis CubeSat.

Újabb ország kapcsolódik be a Mars kutatásába

Újabb ország kapcsolódik be a Mars kutatásábaAz Egyesült Arab Emírségek tudósai bejelentették, hogy 2020 júliusában elindítják az ország és az arab világ első Mars-szondáját.

Hat hónappal meghosszabbítják az indiai Mars-missziót

Hat hónappal meghosszabbítják az indiai Mars-missziótKöszönhetően a fedélzeten rendelkezésre álló üzemanyag-mennyiségnek és az űreszköz rendben működő berendezéseinek, az ISRO hat hónappal meghosszabbítja a MOM küldetését.

Már mér a MAVEN

Már mér a MAVENA NASA Mars körüli új űrszondája hivatalosan is megkezdte egyelőre egy évig tartó kutatóprogramját.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 289 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024